Activități
În perioada 6 – 9 martie 2023, între orele 9 – 14, la Centrul Universitar Nord din Baia Mare – Universitatea Tehnică Cluj-Napoca, s-a desfășurat a 10-a ediție „ZILELE CARIEREI ÎN UTCN”, cel mai vast eveniment de consiliere în carieră al CUNBM, având în program o mare diversitate de activități dedicate întâlnirii studenților cu mediul economic.
În 9 martie, între orele 10.00 – 11.00, la Biblioteca CUNBM le-au fost prezentate studenților două instituții extrem de importante pentru cariera viitorilor absolvenți: Biblioteca Județeană „Petre Dulfu” Baia Mare, reprezentată de domnul director, dr. Teodor Ardelean, și Inspectoratul Școlar Județean Maramureș, prin prezența domnului inspector şcolar general adjunct, prof. dr. Filip Dan-Andrei.
În deschidere a luat cuvântul domnul conf. univ. dr. Ioan Mircea Farcaş, decanul Facultății de Litere al CUNBM, care în cuvântul său a evidențiat legătura între „lumea cărților” și importanța acesteia în formarea fiecărui tânăr pentru o carieră profesională: „există o legătură puternică între Universitate și Bibliotecă. Universitatea te formează pe o perioadă limitată (…), dar Biblioteca este o universitate permanentă, o universitate continuă, unde ușile sunt deschise permanent și unde dumneavoastră apelați, și avem și avantajul de a fi foarte aproape de Biblioteca Județeană (…)”. Domnia sa a mai subliniat importanța selectării Universității pentru alegerea unei cariere.
Domnul director al Bibliotecii Județene „Petre Dulfu”, dr. Teodor Ardelean, le-a vorbit studenților despre importanța Universității într-un oraș: „un oraș care nu este centru universitar, trebuie să încerce să devină”, argumentând în câteva cuvinte însemnătatea acestei instituții în cariera domniei sale, mărturisindu-le tinerilor despre perioada celor cinci ani și jumătate când a fost director la „Clubul studențesc”, amintindu-și „cu plecăciune, cu închinăciune, de chipurile acelor oameni care au fost foarte importanți”, nu atât în viața domniei sale sau a celorlalți colegi, salariați sau ucenici, ci și a altor persoane care astăzi au îmbrățișat diferite cariere. Apoi le-a vorbit despre Biblioteca Județeană „Petre Dulfu”, oferta vastă de documente, fondul bogat de carte și servicii care le stau la dispoziție, și despre rolul important al acestei instituții în formarea lor, profesională sau poate vocațională, sugerându-le să fie foarte atenți la aceste două aspecte: „dacă voi acum sunteți înclinați numai spre o profesie, s-ar putea să nu fiți pe drumul bun. Da, pivotul este profesia, dar dacă nu însoțiți profesia și cu vocație nu veți reuși să ajungeți acolo unde vă doriți să fiți. Adică, niște oameni realizați și în fața propriei conștiințe, și față de familie, și față de concitadini, și față în față cu principiile și tot ceea ce o societate mai poate încă afișa”.
Domnia sa a subliniat și colaborarea foarte bună cu Inspectoratul Școlar Județean Maramureș și despre relația ce trebuie să existe între aceste instituții: Universitate, Bibliotecă și Inspectoratul Școlar.
Domnul inspector şcolar general adjunct, prof. dr. Filip Dan-Andrei, a vorbit cu nostalgie despre parcursul profesional al domniei sale, despre emoțiile trăite în școală, facultate, masterat și mai apoi doctorat, cât și despre problemele întâmpinate pentru ocuparea unui post de profesor, toate fiind mereu acompaniate de extrem de multă muncă și ambiție.: „cred că singura țintă pe care mi-am fixat-o a fost să muncesc necondiționat, să pun suflet în munca mea și să muncesc fără să mă plasez în concurență cu altcineva, cu vreunul dintre colegii mei, (…) dar muncind necondiționat vei avea rezultate și vă îndemn să faceți acest lucru”.
Mediul învățământului preuniversitar fiind principalul angajator (în sală se aflau mulți studenți care frecventează și modulul pedagogic), le-a vorbit despre această profesie, despre profilul viitorului absolvent: „pregătire de specialitate foarte bună (…), capacitate de adaptare (…), multă răbdare (…), este un sistem dur, nu se intră din prima, decât foarte rar”, dându-le exemplu propria-i persoană: „munca m-a ținut pe linia dreaptă, continuând studiile a fost un alt segment care m-a ținut pe linia dreaptă, și, repet, rezultatele au venit, nu imediat, dar au venit. Aveți răbdare cu voi înșivă, aveți răbdare cu munca voastră, și rezultatele vor veni”. Având avantajul unui acces foarte mare la informație, i-a îndemnat să o folosească cât mai mult sub toate formele sale, să învețe să selecteze, să sintetizeze și să construiască fiecare în domeniul ales, dar și să utilizeze cât mai mult Biblioteca, argumentând cu aspecte ale domniei sale din perioada pregătirii profesionale și satisfacția avută: „găseam la Biblioteca Județeană „Petre Dulfu” peste 90% din bibliografia profesorilor de la Cluj (…) indiferent de cursurile pe care le aveam”.
A pus accentul pe importanța practicii pedagogice, în special pentru cei care urmăresc să intre în sistemul de învățământ, unde-i așteaptă o adevărată provocare, primul an fiind unul de completare și îmbinare a teoriei cu practica, zi de zi.
Programul zilei a urmat cu alte prezentări interesante pentru alte domenii, laboratoare medicale, ONG-uri și firme protecția mediului Maramureș, precum și o întâlnire între elevi și studenți.
Sursa: Redacția „e-Bibliotheca septentrionalis”, Biblioteca Județeană „Petre Dulfu” Baia Mare | Articol
…