Biblioteca de idei
De dr. Teodor ARDELEAN
Latinii descriau foarte simplu normalitatea: „Est modus in rebus” (Este o măsură în toate lucrurile). În vremuri de mare cumpănă tocmai „măsura” este afectată. Căci toate echilibrele suferă de „labilitate” şi e foarte uşor de intrat în „descumpănire”.
Să luăm cazul reţelelor de comerţ. Înainte de 1990 pentru „comerţul cu carte” funcţionau în fiecare reşedinţă de judeţ „centre de librării”. Privatizarea din anii următori a adus multe transformări, cel mai adesea de genul „desfiinţării” reţelelor de vânzare a cărţii. S-a ajuns ca în oraşe importante pentru cultura naţională cele mai faimoase librării să devină peste noapte sedii de bănci, restaurante, magazine de lux ş.a.m.d. Angajamentele de privatizare care vizau „păstrarea profilului” au fost uitate prin sertarele salariaţilor de la F.P.S., iar lucrurile şi-au urmat cursul impus de „presiunea banului”.
Pe cale de consecinţă, cărţile au început să fie expuse pe tarabe improvizate sau direct în stradă. Tot „echilibrul” privind „numărul de librării” la mia de locuitori (de fapt „o librărie la 10.000 locuitori”) s-a dus pe „Apa Sâmbetei”, o apă a risipei iraţionale, o apă a „desfrâului” economic”.
Dacă ne gândim că în ţări civilizate termenul „sabaţial” pentru „sâmbătă” are semnificaţii nobile (exemplu: „an sabaţial” este anul al şaptelea al carierei unui profesor, în care acesta îşi poate alege să se odihnească, să călătorească etc.), iar „sabaţial” ca sintagmă actuală cuprinde şi sensuri rare precum „minunat”, „sărbătoresc”, „dar”, „refugiu”, „veste bună”, „paradisiac” ş.a. şi nu doar „scutirea de obligaţii profesionale” sau „suspendarea responsabilităţilor civice”, gândul ne duce acum la situaţia oraşului nostru de suflet Baia Mare, care, privit prin această prismă de lumină, este de fapt o „insulă sabaţială” a cărţii. Dincolo de „realitatea” evidentă a „Catedralei cărţii”, despre care toţi cei peste 58.000 de cititori pot mărturisi, există şi „realitatea” comerţului cu carte. Căci singura societate de profil din România care n-a desfiinţat librării, ci le-a păstrat şi consolidat, este S.C. Mara-Libris S.A. Cu zece librării în Baia Mare, această „societate” este în topul naţional (o librărie la… 12.000 locuitori!).
Aceasta este realitatea unui oraş care n-a făcut din „apa sâmbetei” o spălare de bani”, ci, dimpotrivă, o „insulă sabaţială” de salvare din negura ignoranţei actuale, cu ajutorul cărţilor.
P.S. Ideea din titlu poate să-şi păstreze prospeţimea, dacă „săptămânal” fiecare băimărean trece fie pe la bibliotecă, fie pe la librărie!
(29 aprilie 2013)
* Text publicat de ziarul eMaramureş: publicație de informaţie, comentarii, atitudine şi divertisment, an. I, nr. 3, din 3-9 mai 2013, p. 2, redactor şef: Grigore Ciascai.
…
Dr. Teodor ARDELEAN,
Directorul Bibliotecii Județene „Petre Dulfu” Baia Mare,
Redactor-șef al revistei „Familia română”
Sursa: Redacția e-Bibliotheca septentrionalis