De dr. Teodor ARDELEAN
Printre lecturile mele profunde, „Biblia” ocupă în continuare primul loc. Am crescut cu Ea în citit, recitit, povestit și „tălmăcit” și rămân conectat cu Ea în fiecare zi dată mie de Domnul să o trăiesc!
Există un obicei intelectual sănătos de a-ți orna participările la dialog cu pasaje memorabile, iar cele scripturistice, dacă sunt corect folosite, dau întotdeauna noblețe. Și, în plus, oferă și „indicii” de evoluții ulterioare.
La Luca 8:18, într-o traducere americană de prestigiu, se menționează: „Căci celui ce are i se va da , iar de la cel ce n-are i se va lua și ce i se pare că are!” Decupajul acesta, extras din scrierile singurului autor al Bibliei care a excelat ca „intelectual” (Apostolul și evanghelistul fiind doctor!) mi-a servit mai bine de o jumătate de veac de „grilă” de lucru și „criteriu axiologic fundamental”. Voi exemplifica doar cu câteva aspecte ce au devenit, în instituția pe care o conduc, o adevărată „metodă de lucru”.
Cu acest citat biblic, folosit drept motto, mi-am început scrisoarea prin care solicitam, în urmă cu mai bine de cincisprezece ani, Editurii Polirom din Iași, să ne dăruiască lucrări „în valoare de cel puțin un miliard” pentru a le folosi în procesul complex de dotare cu carte a bibliotecilor din județ și înființarea de biblioteci în străinătate, acolo unde românii își caută salvarea existențială. Pe ideea atât de simplă că „dacă voi sunteți cei mai buni în editare, iar noi cei mai buni în misiunea de valorificare prin lectură a bogăției din cărți” potrivit învățăturii de la Luca 8:18 suntem obligați să colaborăm prioritar și preponderent! Răspunsul practic a constat în trimiterea unei donații în valoare de un miliard și jumătate (150.000 lei în banii de azi!), iar suma reprezenta mai mult decât orice achiziție anuală a bibliotecilor județene la acea vreme. Procedura a cuprins mai apoi și alți colaboratori, iar azi, când legislația stufoasă de achiziții publice obligă la proceduri foarte grele, numai cei ce editează multă carte foarte bună și au personal de deservire suficient și de calitate pot intra pe canalele legale de vânzare pe bani publici.
„Celui ce are i se va da…” a devenit în cei optsprezece ani de când sunt manager al Bibliotecii din Baia Mare o adevărată „literă de lege”. Ne caută mereu performerii de seamă ai sufletului românesc, indiferent de aria lor de excelență și coridorul lor de viețuire. Nu numai scriitorii, care au ca obligație misionară „să cerceteze” bibliotecile, dar și artiștii plastici, jurnaliștii de toate orientările, inventatorii, dascălii etc. Aproape că putem spune că nu există categorie socio-profesională și domeniu vocațional din care cei mai buni să nu fi venit la noi, în proximitățile cognitive etalate meticulos și exemplar. M-a întrebat un prieten zilele trecute, dacă există mulți dintre „cei mai buni” intelectuali ai țării care să nu ne fi trecut pragul sau să nu ne fi expediat opera lor. I-am răspuns cu seninătate că „celui ce are i se dă mereu”! Slavă Domnului! Și recunoștință tuturor celor ce nu s-au împiedicat în „cioturi” de genul celor care propovăduiesc semantica provincialităților!
(20 iulie 2019)
Dr. Teodor ARDELEAN,
Directorul Bibliotecii Județene „Petre Dulfu” Baia Mare,
Redactor-șef al revistei „Familia română”.
Redacția „e-Bibliotheca septentrionalis”