De dr. Teodor ARDELEAN,
Directorul Bibliotecii Județene „Petre Dulfu” Baia Mare.
Tot mai mulţi oameni se plâng de lipsa de timp. Nu avem timp pentru tot felul de probleme stringente, pentru provocări multiple, pentru tentaţii diverse…. „E o criză de timp atât de mare cum n-a mai fost niciodată!”. „N-avem timp să ne trăim timpul!”. Unde-s timpurile de odinioară când aveam timp pentru toate?”… .
Lipsa de timp este unul din păcatele principale ale timpului nostru. În fapt, nu au timp cei ce se luptă pentru bani, dar are cel ce ştie să se bucure de puţinul pe care îl are. Nu are timp cel ce strânge avere, dar are timp cel ce dăruieşte cu drag celorlalţi, chiar dacă nu din lucrurile ce-i prisosesc. Nu are timp cel ce urmăreşte construirea cu orice preţ a unei cariere profesionale, dar are timp cel ce-şi alege ocupaţiile cu cumpătare şi înţelepciune…
Filosofiile contemporane abordează problema timpului din multiple ipostaze, concluziile fiind şi ele complexe şi sofisticate. Tratatele de filosofie abundă în maniere diverse, iar lecturarea acestora este mai de folos filosofilor înşişi şi mult mai puţin sau aproape deloc „trăitorilor timpului” sau „consumatorilor de timp”. Pe o coordonată cu totul opusă se situează gândirea liberă a omului simplu. Căci omul simplu din popor a formulat demult „adevărul”. În diferite forme populare (maxime, proverbe, zicători, ziceri înţelepte, cimilituri etc.) se arată că doar acela se plânge că NU ARE timp care se conduce după verbul A AVEA. Niciodată nu se va plânge că nu are timp, cel ce trăieşte după verbul A FI. Căci de fapt criza cea mare a venit în lume din momentul în care „nu mai avem timp pentru a fi!”.
(30 aprilie 2011)
Sursa: Teodor Ardelean, „Pietre unghiulare pentru o… bibliotecă de idei”,
Cluj-Napoca, Editura Școala Ardeleană, 2015, p. 18.
Redacția „e-Bibliotheca septentrionalis”
Biblioteca Județeană „Petre Dulfu” Baia Mare – ROMÂNIA