Calendarul activităților culturale oficiale este bogat și diversificat. Avem „zile mondiale” (a Pământului, a Păcii, a Apei, a Cărții și a Dreptului de Autor, a Teatrului, a Proprietății Intelectuale, a Sănătății ș.a.), „zile internaționale” (a Femeii, a Poeziei, a Cărții pentru Copii, a Francofoniei, a Limbii Materne, a Păsărilor, a Dansului, a Familiilor, a Muzeelor, a Ocrotirii Copilului, a Mediului ș.a.) și „zile naționale” (a României, a Culturii Naționale, a Limbii Române, a Tricolorului Românesc, a Drapelului Național, a Imnului Național, a Unirii Principatelor Române, a Armatei Române, a Poliției Române, a Jandarmeriei Române, a Independenței României, a Aviației Române, a Marinei Române, a Pompierilor, a Inginerului ș.a.). Ceva mai puține sărbători sunt cele „impuse” de Uniunea Europeană: 11 martie – Ziua Europeană a Victimelor Terorismului; 9 mai – Ziua Uniunii Europene; 19 septembrie – Ziua Europeană a Patrimoniului; 26 septembrie – Ziua Europeană a Limbilor. Alte repere au apărut în derularea Timpului pe filiere diverse, înregistrându-se adevărate „bătălii” de presă și de imagine din partea unor organizații civice până la momentul „consacrării oficiale”. Vorbim aici de: Ziua Mondială de Luptă împotriva Cancerului (4 februarie); Ziua Mondială fără Tutun (31 mai); Ziua Mărcii Poștale Românești (15 iulie); Ziua Mondială a Șahului (20 iulie), Ziua Petrolistului din România (8 septembrie); Ziua Mondială a Inimii (29 septembrie); Ziua Internațională a Persoanelor în Vârstă (1 octombrie); Ziua Mondială a Profesorilor (5 octombrie), Ziua Mondială a Poștei (9 octombrie); Ziua Internațională a Nevăzătorilor (15 octombrie); Ziua Internațională a Internetului (29 octombrie); Ziua Radiodifuziunii Române (1 noiembrie); Ziua Internațională de luptă împotriva rasismului și antisemitismului (9 noiembrie); Ziua Internațională a Scriitorilor Întemnițați (15 noiembrie), Ziua Internațională a Toleranței (16 noiembrie), Ziua Internațională a Studenților (17 noiembrie); Ziua Internațională a Filosofiei (21 noiembrie); Ziua Mondială de combatere a SIDA (1 decembrie); Ziua Internațională a Persoanelor cu Dizabilități (3 decembrie); Ziua Internațională a Voluntariatului (5 decembrie) ș.a.
Am folosit datele din calendarul acestui an și m-am informat din cel „cultural” realizat de colegii mei Laviniu Ardelean și Adina Dorolțan, profesionalizați deja într-o astfel de „construcție editorială”. Adaug faptul că există multe alte zile „botezate” prin cine știe ce „instanțe” inedite, care statuează „identități” chiar ciudate. Nu le includ, alături de cele enumerate, deoarece mi se par bizare și amprentate de prea mult senzațional. Nici nu dau exemple, spre a nu le face reclamă, dar pericolul ca într-o zi să apară în calendare, spre exemplu, o zi a băutorilor de cafea, sau a celor … de bere, … de vin etc. este real. Norocul vine din faptul că cei în cauză nu vor putea stabili o zi anume, lor calendarul cel generos dândule „dreptul” la … fiecare „zi de sărbătoare”.
Cum și cine gestionează zilele memorabile e o chestiune de asemenea delicată. Instituțiile statului își au stabilite atribuțiile prin legi speciale, de altfel chiar desfășurările de forță la aceste sărbători sunt reglementate, instituțiile de cultură și cele din învățământ beneficiază de practica anilor trecuți și „inspirația” noilor mijloace de comunicare în rusă.
Rămân mai puțin amplificate acele „zile memorabile” care își pierd vigoarea și chiar dreptul la existență datorită unei entropii fizico-civice. Unde e Ziua Minerului, cea mai mare sărbătoare a Maramureșului? Cine se ocupă de Ziua Forestierului, când pădurile se taie în regim de război civil? Ați mai auzit de sărbătorile metalurgiștilor, chimiștilor, textiliștilor etc.? Sic transit gloria mundi! Au fost vremuri memorabile când Țara aceasta avea industrie. Și era nevoie și de sărbători.
Acum, când cei mai mulți salariați sunt bugetari la stat, poate că ar trebui instituită și o zi a lor! Pregătiți calendarele! Vor mai fi schimbări prin șirul zilelor memorabile. Până atunci …Carpe diem! Trăiți-vă clipele cu sănătate!
de dr. Teodor ARDELEAN,
Directorul Bibliotecii Județene „Petre Dulfu” Baia Mare.
Sursa: Gazeta de Maramureș (4 Octombrie , 2021)