Biblioteca de idei
De dr. Teodor ARDELEAN
Marea bătălie pentru un loc cât mai bun în tribuna valorilor se dă și între idei, nu doar între viețuitorii – competitori. Am selectat câteva gânduri răzlețe pe care cotidianul de cele mai multe ori „anost” le așterne pe diferite petice de hârtie și azi ies cu ele la piața gândurilor.
• Nu uita niciodată și împărtășește și cu cei din proximitățile tale existențiale că este imperativ necesar să te așezi… pe primul loc în viața ta! Amintește-ți asta mai ales atunci când vezi în jur atâția oameni care participă la „războaie” ce nu sunt ale lor, mușcând din momeli aduse de senzaționalul primit să se eternizeze!
• După câte ni s-au întâmplat în ultimii ani și după modul în care administrațiile medical-sanitare gestionează „crizele” din domeniu mi-e tot mai clar că bolile sunt cea mai importantă „investiție” a afaceriștilor contemporani, iar omul așa-zis sănătos a devenit un „pericol” pentru mersul societății!
• În graficele lumii, punctul nodal care reprezintă înscrisul vieților noastre este din ce în ce mai mic, tinzând chiar spre „nimic”, mai ales de când Nimicul a reușit să penetreze structurile de putere socială și să aspire la titlul de „Măria Sa”!. Poate că și din această umilă cauză axiocronometria a rămas o știință banală, blazată și bolnavă (deja!), căci domeniul său de definiție și de cercetare și anume acela care pune în relație valoarea omului în raport cu timpul în care trăiește este mereu lipsit de conținut!
• Retușurile estetice, domeniu tot mai important în medicina „reparatorie” însumează deja multe milioane de dolari pe an. Despre „retușurile morale” n-avem nici un fel de referințe deoarece „căințele” nu se raportează și nu se cuantifică financiar!
• Dispunem se pare de o cantitate finită de energie dedicată autocontrolului – susținea Steve Jobs – și din acest motiv se îmbrăca la fel în fiecare zi. Dar „oboseala decizională” e un concept mult mai complex, căci „pornește” chiar de la primele manifestări fenomenalizate ale „epuizării eu-lui” (Idee derivată din concepția lui Roy Baumeister, cel mai reputat specialist experimental în psihologie socială).
• Mă întreb mereu și profund oare cine mai poate fi „model” adevărat într-o societate a consumului, risipei, indignării, contestării permanente și mediocrizării sistematice, așa cum arată prezentul nostru continuu. Avem, în noi, funciarmente, o sete de a ne compara cu „oameni admirabili”, dar efectul de a-l admira pe Shakespeare, sau pe Dante Alighieri, pe Mozart sau pe George Enescu este de altă natură decât cel produs de idolatrizarea unui contemporan (manelist sau fotbalist!)…
• Momorabilă rămâne remarca Maicii Tereza (aromâncă în fondul său genetic social) că „Este foamete pe pământ nu pentru că nu-i putem sătura pe săraci, ci pentru că nu se satură cei bogați!”. O judecată sapiențială izvorâtă pe parcursul misiunilor sale din India, dar luminoasă și luminătoare pentru clarificarea stărilor de lucruri din domeniul alimentației planetare!
• Dacă simți dureri prin trupul tău înseamnă că ești viu (chiar de ești bolnav)! Dacă te dor durerile altora se cheamă că ești om!
• Trăim într-o lume unde fastul înmormântărilor contează mai mult decât mortul, căsătoria mai mult decât dragostea, fizicul trupesc mai mult decât sufletul ceresc din noi. E un fel de univers bazat pe cultura ambalajului (care, oricum, se aruncă!) și pe disprețuirea conținuturilor!
…
Dr. Teodor ARDELEAN,
Directorul Bibliotecii Județene „Petre Dulfu” Baia Mare.
Articol publicat în Gazeta de Maramureș (10 Octombrie 2022)