Biblioteca de idei
De dr. Teodor ARDELEAN
Sub egida Muzeului German al Minelor Bochum a apărut în intervalul 1999-2010 lucrarea „Silber und Salz in Siebenbürgen” (Argint și sare în Transilvania). Autorii celor 10 volume, însumând peste 6400 de pagini, sunt, în ordine editorială, Rainer Slotta, Volker Wollmann și Ion Dordea. Mi-a fost dat prin „cursorul” vieții să aflu de această monumentală lucrare (sub toate aspectele) la timp potrivit, astfel că am procurat-o pentru Casa Cărții de la Baia Mare și i-am deschis și unghiurile de lumină spre cunoaștere.
De asemenea, tot printr-un zâmbet de destin, mi-a venit ocaziunea fericită, în 2013 să moderez lansarea cărții „Localități miniere din Transilvania, Banat și Maramureș într-un atlas din secolul al XVIII-lea” la Muzeul de Mineralogie și să-i cunosc pe cei doi autori: dr. Traian Popescu și dr. Volker Wollmann. Legăturile cu dânșii au devenit atât de prietenoase cultural, încât m-am trezit bombardat editorial cu alte minunate produse docte, dintre care menționez fugitiv o lucrare a lui T. Popescu despre bere și etichetele de bere (apărută în… 10 exemplare, dintre care unul mi-a fost dăruit și se găsește în Colecția de Patrimoniu a Bibliotecii) și volumele lui V. Wollmann apărute, începând cu 2010, la Editura „Honterus” din Sibiu, intitulate „Patrimoniu preindustrial și industrial din România”.
Broderia sapiențială a destinelor noastre s-a amplificat atât de mult încât în anul 2015 am îndrăznit a propune Secției de Geonomie a Academiei Române acordarea unei distincții academice pentru „Localități miniere…”, iar uriașii geologiei românești au achiesat prin acordarea Premiului „Ludovic Mrazec”, în același an. Ca apoi, an de an, să așezăm în matrici evenimențiale volumele de „arheologie industrială” scoase pe piața ideilor de „prietenul Volker Wollmann”.
Recent, am trimis la Obrigheim, în Germania, unde locuiește Familia Wollmann, un microbuz care s-a întors încărcat la maximum cu peste 500 de volume, de o valoare documentară greu estimabilă. Luând, împreună cu colegii mei, carte cu carte, categorisind și repertoriind inițiatic un dar constituit din adevărate „pietre prețioase”, am trăit senzația că suntem cu câteva trepte mai aproape de ce înseamnă cultură germană și spiritul german în cultură. Beletristica primită de la doamna Wollmann este atât de elevat selectată și de minunat indicată încât Colțul nostru german devine „fruntaș” în competiția cu structurile surori din Transilvania. Iar lucrările de mineralogie, cristalografie, arheologie, arhitectură ș.a.m.d. ce au format scheletul Bibliotecii documentare Wollmann abia așteaptă să fie catalogate spre a intra în circuitul lecturii, știut fiind că avem la Baia Mare și cei mai mulți geologi din România, dar și cel mai important Muzeu Regional de Mineralogie.
Din prea-plinul entuziasmului ce ne-a cuprins, am decis ca urgent să organizăm o Expoziție ad-hoc, spre a putea spectaculariza emoția întâlnirii dintre docticitatea materializată și cea spiritualizată!
Cred în continuare că dr. Volker Wollmann este cel mai falnic stejar românesc din „livada” de valori culturale a unei țări care, din fericire, are un bogat patrimoniu tehnic și, din nefericire, nu-și valorifică și nu-și conservă aceste elemente de tezaur. Mi-a trimis recent spre lecturare volumul VIII din „Patrimoniu…”, iar în primăvară va veni și cu volumul IX!!! Ritmul de cercetare este pur și simplu amețitor pentru oricine este atent la acest adevărat „fenomen cultural”. Iar dacă până acum nu-mi puteam explica viteza și anvergura de lucru a „Marelui Arheolog”, odată cu darul primit personal (cartea „Amintirile maistrului marochiner Arthur Karl Wollmann din Bistrița și Sebeș”, Editura Nosa Nostra din Bistrița), pe care l-am parcurs ca într-o singură „răsuflare”, am înțeles totul. Căci tatăl lui Volker a început s-o scrie la 83 de ani „direct din memorie, fără ca să fi ținut vreodată vreun jurnal sau să fi avut la bază vreo documentație”.
E așadar firesc faptul că fiul, utilizând baza documentară actuală și moștenind genetic o uriașă memorie, să rodească atât de substanțial. Și când te gândești că fiul va împlini 80 de ani doar la 17 aprilie 2022!*
* https://ebibliothecaseptentrionalis.wordpress.com/2021/10/28/coltul-de-limba-germana-la-biblioteca-judeteana-petre-dulfu-din-baia-mare/#more-54543
Dr. Teodor ARDELEAN,
Directorul Bibliotecii Județene „Petre Dulfu” Baia Mare,
Redactor-șef al revistei „Familia română”.
Sursa: Redacția e-Bibliotheca septentrionalis