Biblioteca de idei
De dr. Teodor ARDELEAN
Am venit la Mangalia, la Hotel „Paradiso”, să tratăm boli ale trupului şi, deopotrivă, ale vârstei! Dar, dincolo de toate procedurile, cel mai bun tratament ni se administrează în direcţia sufletului. Se înfiripă discuții fertile, se profilează noi prietenii culturale, se aştern punți stabile peste reliefuri de trecere…
Cercul Artelor „Solteris”, condus de renumita poetă Emilia Dabu, este celebru în zonă prin activitățile sale. Târgul estival de carte, botezat surprinzător de metaforic „Carte la nisip”, se însoțește minunat cu evenimente în care Țara vine să susțină cu forțele sale intelectuale Sudul Litoralului: Adrian Cioroianu, Mircea Cărtărescu, Denisa Comănescu, Andrei Păunescu, Lidia Bodea, Ionel Dumitrescu… În vârf de sezon şi în tensiunea celor mai calde zile, Grigore Leşe le-a prezentat callatienilor un recital specific şi cartea sa „Acum ştiu cine sunt”. La doar câteva zeci de kilometri de Balcik, Adrian Cioroianu, prietenul nostru stabil şi dedicat, mare iubitor şi descifrator de istorie a venit cu cartea „Maria a României”. Și exemplele pot continua…
Dar, surpriza nu vine doar de la implicarea elitelor româneşti în prezentul cultural al celebrei cetăți Callatis. Trecutul ne întreține pe toți, mari sau mici, tineri sau vârstnici. Domnii de la „masaj”, când văd „Maramureş” pe fişa de tratament, nu se mai satură să povestească ce frumos a fost la Bârsana şi Botiza, la Săpânța şi Moisei, la Vadul Izei sau Budeşti… Doamnele de la „electro”, care au urmărit pe canale TV locale evenimentele culturale din ultimele săptămâni, opinează că Maramureşul e „cel mai frumos ținut”, că la Baia Mare e „cea mai grozavă bibliotecă ş.a.m.d.
Îl întâlnesc întâmplător pe profesorul Radu Ciuceanu, directorul Institutului pentru Studiul Totalitarismului al Academiei Române. Îmi dăruieşte ultima apariție editorială „La taină cu diavolul”, o carte superbă ce se citeşte cu sufletul la gură şi cu mintea „înlănțuită” în trecutul apropiat.
O lucrare evadată din toate şabloanele, o carte de memorii atât de liberă încât ți se pare, citind-o, că ai trăit de fiecare dată în calitate de coparticipant la istorie ceea ce mărturiseşte „eroul”! Cuvânt înainte compus din unsprezece prefețe! Prima îi aparține IPS Andrei, Mitropolitul Clujului, Maramureşului şi Sălajului, care este urmat de alte zece somități intelectuale, printre care îl regăsesc şi pe fostul meu elev de la „Eminescu” – conf. univ. dr. Constantin Buchet, un intelectual cu mare greutate științifică şi cu fin rafinament istoric, de loc din Baia-Sprie. Dar şi academicienii D.R. Popescu şi Răzvan Theodorescu…
Îi ofer la schimb Profesorului Ciuceanu cartea despre Vasile Blidaru. Bucuria sa nu poate fi descrisă de un jurnalist de ocazie ce sunt. Pentru a detalia mi-ar trebui talent de prozator! Oricum, domnul Ciuceanu ne-a făcut cadou „nouă” (autorilor şi familiei Valer Blidar) cea mai frumoasă lansare. Și-a făcut în ziua respectivă tratamentul cu lucrarea „Blidaru” în brațe, vorbind despre personalitatea fascinantă a acestui mare luptător anticomunist ca şi cum ar fi scris cartea chiar Domnia Sa! În zilele următoare personalul din Sectorul Recuperare de la „Paradiso” se simțea „recuperat” la capitolul istorie contemporană!
Scriam cândva că acest cuvânt sfânt „Maramureş” este din capul locului plasat la superlativ. Uneori mi-a fost teamă că am exagerat. Acum, de aici, din Mangalia cea iubitoare de Maramureş, constat că am avut chiar o premoniţie. Îmi dau dreptate, mă mir şi mă bucur…
Pe scurt, la afirmația lui Gheorghe Brătianu, marele istoric ce s-a săvârşit din această lume la Sighetul Marmației, „singurul vecin bun al României este Marea Neagră”, adăugăm constatarea că ea poate fi, în acelaşi timp, un traductor cultural excelent pe traseul Maramureş – Mangalia. Slavă slovelor de suflet!
(28 august 2015)
* Text publicat de ziarul eMaramureş: publicație de informaţie, comentarii, atitudine şi divertisment, din 28 august 2015, redactor şef: Grigore Ciascai.
…
Dr. Teodor ARDELEAN,
Directorul Bibliotecii Județene „Petre Dulfu” Baia Mare,
Redactor-șef al revistei „Familia română”
Sursa: Redacția e-Bibliotheca septentrionalis