Biblioteca de idei
7 noiembrie 2004. Autograf pentru Teodor Ardelean de la Daiana Felecan, pe pagina de titlu a cărții Limbajul dramaturgiei românești din prima jumătate a secolului al XIX-lea, tipărită la Editura Dacia și Editura Mega din Cluj-Napoca în 2004, în Colecția Universitas, coordonată de prof. univ. dr. Nicolae Felecan (212 p.). În aparatul bibliografic întâlnim nume de referință cum ar fi: Grigore Brâncuș, Gh. Bulgăr, B. Cazacu, G. Călinescu, Ș. Cioculescu, Paul Cornea, Al. Graur, G. Ibrăileanu, Iorgu Iordan, G. Ivănescu, D. Macrea, Ștefan Munteanu, Al. Niculescu, Gabriel Țepelea, Despina Ursu, Tudor Vianu ș.a. Sinteză utilă, derivată din teza de doctorat a autoarei.
29 ianuarie 2005. Autograf pentru Teodor Ardelean de la Mihail I. Vlad, pe pagina de gardă a cărții Omagiu lui Liviu Rebreanu, de Sever Ursa și Mihail I. Vlad, Ediția a II-a, revizuită și adăugită, tipărită cu prilejul aniversării a 120 de ani de la nașterea celui mai mare romancier român, Liviu Rebreanu, la Editura Macarie Târgoviște în 2005, cu sprijinul financiar parțial al Complexului Muzeal Bistrița-Năsăud (director; prof. Mircea Prahase). Cuvânt înainte: Niculae Gheran (129 p.).
Decembrie 2020. Autograf pentru Teodor Ardelean de la arhim. dr. Macarie Motogna, Starețul Mănăstirii Rohia, pe pagina de gardă a cărții Arhimandritul Serafim Man. Duhovnicul harnic și smerit de la Rohia, tipărită cu binecuvântarea P.S. Iustin, Episcop al Episcopiei Maramureșului și Sătmarului (291 p.). Dintre semnatarii cuvintelor de omagiu amintim: IPS Andrei Mitropolitul, P.S. Iustin, IPS Justinian, P.S. Vasile Someșanul, P.S. Timotei, pr. Daniel Buda, pr. Ioan Chirilă, pr. Ștefan Iloaie, pr. Dorel Man, Vlad Severius Pașca, pr. Mircea Păcurariu, pr. Ioan Pintea, Florian Razmoș, Florian Roatiș, arhim. Emanuel Rus, pr. Florin Stan, pr. Cristian Ștefan, pr. Iustin Tira, arhim. Ioachim Tomoiagă ș.a.
9 noiembrie 2020. Autograf pentru Silvia și Teodor Ardelean de la Florian Roatiș, pe pagina de titlu a cărții Dreptul la sinceritate, tipărită la Casa Cărții de Știință Cluj-Napoca în 2020 (338 p.). Vectoriale de referință: C. Rădulescu Motru, Iosif Hodoș, D. D. Roșca, N. Steinhardt, Emil Cioran, Mircea Eliade ș.a.
29 iunie 2021. Autograf pentru Teodor Ardelean, de la Onufrie Vințeler, pe pagina de gardă a cărții Patru apostoli ai Neamului Românesc, tipărită la Editura Ecou Transilvan Cluj-Napoca în 2020 (262 p.). Cei patru sunt: Onisifor Ghibu (p. 19-106), Iuliu Maniu (p. 107-208), Alexandru Borza (p. 209-226) și Iuliu Hațieganu (p. 227-254). Pe coperta IV este așezat u text de apreciere pentru autorul cărții semnat de Nadia Fărcaș, directorul editurii.
26 noiembrie 1970. În revista „România literară”, An III, nr. 48, (112), p. 10, Alexandru Graur îl evocă pe filologul băimărean Vasile Știrbu în articolul Vasile Știrbu (o coloană de cuvinte emoționante la aflarea veștii că universitarul a trecut în lumea veșniciei).
15 septembrie 2020. Autograf pentru Teodor Ardelean de la Nicolae Felecan, pe pagina de titlu a cărții Lingvistică și filologie română, tipărită la Editura Mega Cluj-Napoca în 2020 (366 p.). Personalități cardinale luate în perimetru analitic: Sextil Pușcariu, Ion Coteanu, Tiberiu Morariu, Nicolae Drăganu, G. I. Tohăneanu, Dumitru Pop ș.a. „Cel mai iubit text” este cel privitor la Filologii băimăreni și Academia Română, unde sunt pomeniți cu concretețe relevantă: Iorgu Iordan, Alexandru Rosetti, Alexandru Graur, Dimitrie Macrea, Boris Cazacu. Referenți științifici: prof. univ. dr. Gheorghe Chivu și prof. univ. dr. Ioana Vintilă-Rădulescu.
1971. La Editura Academiei RSR se tipărește lucrarea Tratat de lingvistică generală (559 p.), în care, în Cuvânt înainte Alexandru Graur punctează: „Avem regretul să pomenim aici de faptul că Vasile Știrbu, conferențiar la Institutul Pedagogic din Baia Mare, după ce s-a angajat în toamna trecută să redacteze câteva capitole ale prezentului tratat, n-a apucat să închege niciunul dintre ele sub o formă definitivă, fiind răpus de o boală fulgerătoare, care a pus capăt speranțelor noastre întemeiate pe începuturile strălucite ale tânărului nostru coleg” (alineatul 5).
1985. În revista „Limbă și literatură” I, p. 163-164, Boris Cazacu recenzează volumul colectiv al Catedrei de limba și literatura română de la Institutul băimărean, Graiul, etnografia și folclorul zonei Chioar menționând: „Un colectiv alcătuit din cadre didactice și studenți ai secției de filologie din cadrul Institutului de Învățământ Superior din Baia Mare a avut ca temă de cercetare, în perioada 1976-1980, efectuarea unei ample cercetări monografice asupra graiului, etnografiei și folclorului din zona Chioarului. Bogatul material, cules cu ajutorul unor chestionare, a fost reunit într-o lucrare de sinteză, ilustrată cu numeroase fotografii, sub îngrijirea lui Gheorghe Pop și Ion Chiș Ster…”.
3 octombrie 2019. Autograf pentru Teodor Ardelean de la Vasile Leschian, pe pagina de gardă a cărții Palimpsestul în literatura română, tipărită la Editura Limes Florești în 2019 (87 p.). Autori analizați: Mihail Sadoveanu, Octavian Goga, Lucian Blaga, Marin Sorescu, Sorin Titel, Vasile Voiculescu, Vasile Igna.
20 martie 2014. Autograf pentru Teodor Ardelean, de la Pr. Ioan Morar, pe pagina de titlu a cărții Prințul marilor dileme, tipărită la Editura Ecclesia din 2010 (249 p.). Prefață: Bartolomeu al Clujului.
Iunie 2019. Autograf pentru Teodor Ardelean de la Ștefan Ion Ghilimescu, pe pagina de gardă a cărții Timpul și oglinda. Contribuții ciorănesciene, tipărită la Editura Limes, Florești, în 2019 (195 p.), incluzând și fotografii sau copii după unele acte ale lui Alexandru Ciorănescu.
Septembrie 2020. Autograf pentru Teodor Ardelean de la Săluc Horvat, pe pagina de gardă a cărții Autori și cărți cu dedicație, tipărită la Editura Eurotip Baia Mare în 2020 (206 p.). Texte publicate în timp despre: Gheorghe Bulgăr, Niculae Gheran, Liviu Rebreanu, Mircea Popa, Mihai Eminescu, Sextil Pușcariu, Constantin Cubleșan, Dumitru Micu ș.a.
31 decembrie 2020. Autograf pentru Silvia și Teodor Ardelean de la Florica Bud, pe pagina de gardă a cărții de poezie Duhul oceanelor reci, publicată la Editura Nemira Apahida în 2020. Pe coperta IV, un text referențial semnat de Ioan-Aurel Pop.
…
Dr. Teodor ARDELEAN,
Directorul Bibliotecii Județene „Petre Dulfu” Baia Mare.
Text publicat în Gazeta de Maramureș (27 mai 2024)