Iunie 2018. Autograf pentru Teodor Ardelean de la Constantin Cubleșan, pe pagina de titlu a cărții Poezia de toate zilele (Lecturi), tipărită la Editura Limes, Florești, în 2017 (286 p.). În vizorul analitic al criticului și istoricului literar clujean regăsim autori importanți: Tudor Arghezi, Horia Bădescu, Theodor Damian, Vasile George Dâncu, Ștefan Augustin Doinaș, Vasile Igna, Nora Iuga, Valeriu Matei, Ileana Mălăncioiu, Ioan Moldovan, Ion Pop, Ioan Es. Pop, Adam Puslojić, Marin Sorescu ș.a.
9 noiembrie 2018. Autograf pentru Teodor Ardelean de la Nicoară Mihali, pe pagina de gardă a cărții Liviu Rebreanu – Studiu monografic, tipărită la Editura „Maria Montessori” Baia Mare în 2018 (84 p.).
20 ianuarie 2015. Scrisoare de la prof. univ. dr. Grigore Brâncuș către eminescologul băimărean Săluc Horvat: „Mi-a făcut mare plăcere să citesc Reperele (n.n. – lucrarea Repere biobibliografice. Dicționar cronologic. Cuvânt despre Eminescu de Mircea Popa, Ediție revăzută și adăugită, Tipo Moldova, Iași, 2013). Vă felicit. Am dat un exemplar la secția noastră. În toamnă voi susține binemeritata premiere a cărții. Recomandările sunt admirative. Al dumneavoastră, Gr. Brâncuș”.
4 decembrie 1983. Scrisoare de la acad. Boris Cazacu, redactor responsabil al revistei Limbă și literatură, către Săluc Horvat de la Baia Mare (chestiuni de decont și amabilități de familie: „omagii pentru doamna Horvat și succes pentru tânăra elevă!”).
8 decembrie 1974. Scrisoare de la Dan Simonescu către Săluc Horvat de la Baia Mare, în chestiuni legate de dosarul de doctorat.
2011. Autograf pentru Teodor Ardelean de la Ioana Blaga Frunzescu, pe pagina de gardă a cărții Frustrare și nesaț. Personajul feminin în teatrul și proza lui Ion Luca Caragiale, tipărită la Casa Cărții de Știință Cluj-Napoca în 2011 (397 p.).
15 iunie 2011. Autograf pentru Teodor Ardelean de la Nicolae Danciu Petniceanu, pe pagina de gardă a cărții Voievodul Mihail, tipărită la Eurostampa Timișoara în 2011, în onoarea lui Mihai Eminescu, „Voievodul limbii române”, „Biblia Neamului Românesc”.
2017. Autograf pentru Teodor Ardelean de la Maria Vaida, pe pagina de gardă a cărții Dincolo de lume, dincoace de text. Cronici, studii, medalioane, însemnări, tipărită la Editura Școala Ardeleană Cluj-Napoca în 2017 (284 p.). Printre autorii luați în vizorul analizelor critice: George Vulturescu, Vasile George Dâncu, Lucian Blaga, Gheorghe Păun, Nicolae Dabija, Daniel Săuca, Ion Pop, Pompei Cocean, Mihail Diaconescu, Mircea Petean, Florin Horvat, Blaga Mihoc, Mircea Popa.
30 octombrie 2017. Autograf pentru Teodor Ardelean de la Dragomir Ignat, pe contrapagina de gardă a cărții de interviuri și reportaje Meridiane neconvenționale, tipărită la Editura Marist din Baia Mare în 2017 (185 p.). Printre intervievați și comentați: Augustin Buzura, Emil Constantinescu, Ștefan Hrușcă, Mircea Carp, Teresia B. Tătaru, Ioan Cosmuța, Elie Wiesel, Grigore Vieru ș.a.
2 octombrie 2017. Autograf pentru Teodor Ardelean de la Virgil Nistru Țigănuș, pe pagina de gardă a cărții Cât infinit a mai rămas în Troia? – eseuri, tipărită la Editura Academica Galați în 2016 (170 p.). Personalități „accentuate” referențial: Dumitru Stăniloae, Lucian Blaga, Paul Antoniu, Nicolae Dabija, Mihai Eminescu, Ana Blandiana ș.a.
Decembrie 2010. Autograf pentru Teodor Ardelean de la Mircea Martin, pe pagina de titlu a volumului Mircea Martin – 70, coordonat de Călin Vlasie și tipărit la Editura Paralela 45 Pitești în 2010 (264 p.): „D-lui profesor și director Teodor Ardelean, despre care am auzit multe lucruri bune! Cu prețuire, Mircea Martin”. Texte despre „cultură” publicate în revista „Cuvântul”, Oglinzi (Interpretări, Impresii, Dedicații), Dialog cu Ion Bogdan Lefter și Arhiva foto. Dintre semnături remarcăm: Al. Cistelecan, Nicolae Manolescu, Livius Ciocârlie, Gh. Grigurcu, Gabriel Dimisianu, Ion Pop, Cornel Ungureanu, Matei Vișniec, Dorin Tudoran, Ioan Es. Pop ș.a.
21 martie 2007. Autograf pentru Teodor Ardelean de la Petre Țurlea, pe pagina de gardă a cărții Studențimea română din Cluj 1944-1946, tipărită cu binecuvântarea IPS Bartolomeu Valeriu Anania, Arhiepiscopul Vadului, Feleacului și Clujului, Mitropolitul Clujului, Albei, Oradei și Maramureșului la Editura Renașterea Cluj-Napoca în 2006 (346 p.). Mitropolitul semnează și o Predoslovie (p. 5-7), din care a fost decupat un fragment și așezat pe coperta IV, text în care autorul se referă și la romanul Ademenirea al lui Romulus Zaharia, publicat și retras în 1983, dar și la lucrarea Manifestații studențești anticomuniste la Cluj 1946 de Ionuț Tene.
18 iulie 2014. Autograf pentru Teodor Ardelean de la Elena Condrei, pe pagina de titlu a cărții Scriitori laureați ai Premiului Eminescu al Editurii Geea Botoșani (Antologie 218 p.), tipărită la Editura Geea, la 15 iunie 2012. Printre premianți: Daniel Corbu, Ion Filipciuc, Vasile Tărâțeanu, Grigore Vieru ș.a.
28 martie 2018. Autograf pentru Teodor Ardelean dat de Ana Bantoș la Casa Limbii Române „Nichita Stănescu” din Chișinău, pe pagina de titlu a cărții Deschiderea spre universalism. Literatura română din Basarabia postbelică, Ediție adăugită și revizuită, apărută în Colecția Opera Omnia, publicistică și eseu contemporan la Editura Tipo Moldova în 2014 (347 p.). „Performeri literari” reflectați: Mircea Eliade, Ion Druță, Grigore Vieru, Gheorghe Vodă, Paul Goma, Liviu Damian, Arcadie Suceveanu ș.a.
27 mai 2013. Autograf pentru Teodor Ardelean de la Mircea Gelu Buta, pe pagina de titlu a cărții Medicină și Teologie. In Honorem prof. univ. dr. Mircea Gelu Buta, tipărită la Presa Universitară Clujeană în 2012 (623 p.). Editori: Alexandru Moraru și Gabriel-Viorel Gârdan. Primul text (p.7-8), intitulat Știința doctorului va înălța capul lui (Sirah 38,3), este realizat de IPS Andrei, Arhiepiscop și Mitropolit. Alte semnături de excepție: IPS Bartolomeu Anania, Andrei Marga, Stelian Tofană, Cornel Cotuțiu, Vasile Astărăstoae, Ioan Chirilă, Valer Bel, Dorel Man, Ștefan Iloaie, Vasile Stanciu, Lidia Stăniloae, Ioan Pintea, Ion Mureșan ș.a.
…
Dr. Teodor ARDELEAN,
Directorul Bibliotecii Județene „Petre Dulfu” Baia Mare.
Text publicat în Gazeta de Maramureș (3 iunie 2024)