Biblioteca de idei
De dr. Teodor ARDELEAN
- 14 decembrie 1975. Colegiul Electoral Bisericesc al Bisericii Ortodoxe Române, convocat prin adresa nr. 18.403 / 1975, pentru alegerea Episcopului Alba Iuliei, procedează conform Statutelor existente. Patriarhul Justinian deschide ședința colegiului și îi predă conducerea lucrărilor Mitropolitului Nicolae Mladin al Ardealului. Se punctează faptul că evenimentul coincide cu împlinirea a 50 de ani de la înființarea Patriarhiei Române. În urma numărării voturilor, se constată că Episcopul Emilian Birdaș a întrunit unanimitate.
- Aprilie 2016. În revista „Altarul Banatului” nr. 4-6 / 2016 preot prof. dr. Pavel Marcu semnează documentarul Comemorarea Episcopului Emilian Birdaș al Caransebeșului (I). Capitole: „Scurt istoric al Mitropoliei Transilvaniei”, „Scurt istoric al Episcopiei Caransebeșului”, „Episcopul Emilian Birdaș – Însemnări bio-bibliografice”, „Arhimandrit la Alba Iulia”, „Episcop-vicar la Sibiu”, „Episcop de Alba Iulia”.
- 8 august 1973. La Departamentul Cultelor din București, are loc solemnitatea recunoașterii alegerii noului ierarh Emilian Birdaș în postul de episcop-vicar la Arhiepiscopia Alba Iuliei și Sibiului.
- 1978. La Editura Episcopiei Ortodoxe de Alba Iulia, Preasfințitul Emilian Birdaș tipărește lucrarea Alba Iulia – oraș bimilenar (100 de pagini).
- 29 iunie 1982. În entuziasmul pastoral-misionar al Vlădicului Emilian Birdaș și după consultarea obștii Mănăstirii Râmeț, în frunte cu maica stareță Ierusalima, s-a pus piatra de temelie pentru noul locaș, devenit în timp „Catedrala Munților Apuseni”.
- Martie 1986. În revista „Mitropolia Ardealului”, An XXXI, 2 / 1986 diaconul Horea Bordeanu semnează articolul evocator Zece ani de la înscăunarea P.S. Emilian ca Episcop al Alba Iuliei (p. 201-204). În același număr, Protos. Serafim Man publică Predică la Duminica Vameșului și a Fariseului. Despre mândrie și smerenie.
- 1953. Preacuviosul Emilian Birdaș, este închinoviat la Mănăstirea Căldărușani de lângă București, fiind încadrat ca preot deservent la Catedrala Patriarhală.
- 24 noiembrie 2021. Evenimente dedicate pomenirii Episcopului Emilian Birdaș, este titlul reportajului semnat de Emilian Apostolescu și publicat în Ziarul „Lumina”. O evocare detaliată a manifestărilor organizate de Episcopia Caransebeșului, la inițiativa Preasfințitului Părinte Lucian Episcopul.
- 12 aprilie 2021. Preasfințitul Visarion, Episcopul Tulcei semnează în ziarul „Lumina” evocarea Slujire și jertfă – 25 de ani de la trecerea la Domnul a Episcopului Emilian Birdaș. Prime alineate: „Dintotdeauna, atât în momente grele, cât și în momente prielnice de înflorire, Biserica a avut prin grija lui Dumnezeu oameni aleși care au știut să îndemne poporul bine credincios pe cărarea cea strâmtă, dar sigură, ce duce la limanul mântuirii. Dumnezeu lucrează prin oameni și acest lucru s-a văzut și se vede și acum. Oameni hărăziți de Pronia divină s-au format temeinic și au ajuns, nu ușor, să dețină funcții de răspundere, să devină arhierei și să-și pună toată viața lor în slujirea Bisericii și a aproapelui. Un asemenea om devotat și credincios, cu voință și spirit de inițiativă, bun organizator și chivernisitor, a fost vrednicul de pomenire Episcop Emilian Birdaș (1921-1996)”. În continuare este evocată cu detalii semnificative viața dinamică a acestui mare slujitor al Bisericii Neamului, ctitor a două eparhii, mentor al multor suflete alese și călăuzitor spre Cărările Împărăției.
- 1948. (Ioan) Emilian Birdaș obține Diploma de absolvent al Seminarului „Nifon Mitropolitul” din București, avându-l ca Președinte al Comisiei pe Preasfințitul Iustin Moisescu.
- 16 octombrie 1975. În Biserica Ortodoxă Română avea loc un eveniment cu largi ecouri și multiple reverberații pentru întreaga țară. Reactivarea Episcopiei de Alba Iulia, la cârma căruia a fost chemat vrednicul Episcop Emilian Birdaș. Momentul cu adevărat istoric, pentru Biserică dar și pentru Țară reprezintă o încununare a 275 de ani de așteptare smerită și speranță și stă de mărturie, peste ani și decenii că, pentru a schimba cursul lucrurilor esențiale în istorie este nevoie și de multă credință, dar și de perseverență, constanță și iubire de semeni. Adică de acele trăiri care au valențe creatoare și tipic creștin, care pot transforma o viziune în realitate și nu doar într-o minune. Vrednicul de bune lucrări Emilian a reușit să amprenteze invocativ timpul în care a trăit, în ciuda dificultăților unui regim ostil credinței și Bisericii, reușind să determine, într-o vreme cu deschideri importante spre Istoria Patriei, vectorizarea tuturor forțelor spirituale spre Alba Iulia cea mult iubită. În acest fel, P.S. Emilian a orchestrat minunat așteptările de veacuri ale românilor transilvăneni legate de capitala lor spirituală, scaunul vlădicesc de la Bălgrad. De remarcat că reactivarea acestei Episcopii a fost făcută în contextul sărbătoririi a 2000 de ani de atestare documentară a orașului Alba Iulia și a împlinirii a 375 de ani de la prima unire politică a Țării Române, realizată sub sceptrul voievodului Mihai Viteazul.
- 20 ianuarie 1976. La Departamentul Cultelor din București s-a desfășurat ceremonialul solemn al recunoașterii alegerii noului Episcop ortodox român de Alba Iulia, P.S. Emilian. Gheorghe Nenciu, șeful Departamentului a înmânat noului Episcop Decretul Consiliului de Stat al Republicii Socialiste România prin care Preasfinția Sa este recunoscut Episcop al Eparhiei de Alba Iulia. Invitați: Patriarhul Justinian, membri ai Sf. Sinod, șefi de culte, cârmuitori de așezăminte bisericești, directori din Departamentul Cultelor.
…
Citește și:
- Diarium Academicum Septentrionis (I)
- Diarium Academicum Septentrionis (II)
- Diarium Academicum Septentrionis (III)
- Diarium Academicum Septentrionis (IV)
- Diarium Academicum Septentrionis (V)
- Diarium Academicum Septentrionis (VI)
- Diarium Academicum Septentrionis (VII)
- Diarium Academicum Septentrionis (VIII)
- Diarium Academicum Septentrionis (IX)
- Diarium Academicum Septentrionis (X)
- Diarium Academicum Septentrionis (XI)
- Diarium Academicum Septentrionis (XII)
- Diarium Academicum Septentrionis (XIII)
- Diarium Academicum Septentrionis (XIV)
- Diarium Academicum Septentrionis (XV)
- Diarium Academicum Septentrionis (XVI)
- Diarium Academicum Septentrionis (XVII)
Dr. Teodor ARDELEAN,
Directorul Bibliotecii Județene „Petre Dulfu” Baia Mare.
Articol publicat în Gazeta de Maramureș (24 aprilie 2023)