De dr. Teodor ARDELEAN,
Directorul Bibliotecii Județene „Petre Dulfu” Baia Mare.
Ne-am revendicat mereu în istorie de la statutul de „sedentari”. Probabil că am şi fost „cel mai sedentar popor al Europei”. O bună bucată de vreme. Căci înainte-vreme, de aici din Bazinul Carpaţilor se pare că au pornit populaţiile spre celelalte zări. Aici erau zăcămintele de sare, iar civilizaţiile nu se puteau edifica decât acolo unde se găsea acest important produs pentru viaţă, azi atât de hulit. Cel puţin aşa susţin cei mai importanţi istorici europeni.
În ultimii ani românii au devenit cel mai migrator popor al noii Europe. Circa 20% dintre concetăţeni au luat destinul în braţe şi azi îi găsim în Italia, Spania, Marea Britanie, Portugalia, Franţa ş.a.m.d. Numărul celor care au plecat dincolo de fruntariile ţării nici nu se ştie cu precizie deoarece unii ies din ţară cu buletinul şi acolo unde ajung se descurcă în fel şi chip fără să se înregistreze oficial. Oricum, se ştie că există aglomeraţii europene cu mare pondere românească: Castellon de la Plana, Coslada, Arganda del Rey, Milano, Roma ş.a.
Cu un astfel de fenomen nu se poate lupta. Nici nu ştiu dacă este cazul. Probabil că „lecţia de serviciu” ar trebui să fie cea a comunităţii româneşti din Montreal. Aici trăiesc la ora actuală circa 40.000 de români. Nu poţi trece pe o stradă centrală fără să auzi vorbindu-se româneşte. Există mai multe biserici româneşti, dar şi şcoli sau biblioteci. Să nu se creadă că evoc aici acest exemplu cu un interes. Sau că doresc să idealizez situaţia. Sunt şi aici probleme. Se deschide o şcoală, funcţionează o vreme şi apoi dispare! Cu bibliotecile, cam aceeaşi poveste! Dar, cu toate acestea românii şi-au selectat o elită intelectuală. Există câteva uniuni de creaţie, cea a Scriitorilor Români din Canada numărând deja câteva zeci de membri. Şi nu lipsesc nici proiectele de viitor care vizează necesara „solidaritate creativă de esenţă naţională”.
Cei interesaţi pot urmări principalele preocupări ale românilor din Canada reflectate în PRESA CANADIANA DE LIMBĂ ROMÂNĂ. „Curentul”, „Fapt divers”, „Observatorul”, „Reper Românesc”, „Zig-zag Român-Canadian”, dar mai ales „Pagini Româneşti”, cel mai cunoscut hebdomadar de limbă română, ce apare în format tabloid, color, în 20 de pagini şi un tiraj de 3.000 exemplare.
Rândurile de faţă se constituie doar într-un argument simplu pentru românii răspândiţi în lume: e nevoie de comunităţi organizate, de biserici, de şcoli duminicale, de biblioteci, dar mai ales de presă românească!
(3 septembrie 2011)
Sursa: Redacția „e-Bibliotheca septentrionalis”