12 februarie 2022 – Ziua Darwin
De Raluca DONCIU
Da, în 12 februarie nu e o simplă aniversare (213 ani de la nașterea lui Charles Darwin), ci chiar o zi oficială internațională de sărbătoare, o zi în care celebrăm descoperirile lui Darwin în particular și știința în general: Ziua Darwin. Charles Darwin este asociat cu Știința din cauza teoriilor lui revoluționare care au pus sub semnul întrebării tot ceea ce se credea până atunci despre apariția și evoluția vieții pe pământ. El a transformat felul în care înțelegem natura și ne-a schimbat percepția despre diversitatea vieții de pe pământ, despre originea ei, deschizând uși noi pentru știință în mult mai multe moduri decât își imagina el când a publicat Originea Speciilor.
Există în biblioteca noastră multe cărți scrise de către Darwin sau despre el. Când am ales recomandarea de azi am simțit că am de ales între două tipuri de expuneri: cărți despre expediția lui, sau cărți referitoare la teoria lui – Originea Speciilor. Am decis s-o las pe aceasta din urmă, fiind rezultatul călătoriei lui, pentru Ziua Darwin 2023, și să aflăm întâi cum a ajuns el la acele teorii.
Deși copiii mei, la 9 și 12 ani, sunt extrem de pasionați de benzi desenate (și de câini Beagle), nu am ales captivanta ”Darwin. Expediția pe Beagle” apărută la Humanitas Junior. Pentru că mi se pare că cea mai bună descriere a călătoriei lui Darwin în jurul lumii (și deci prima mea recomandare, înainte de alte variațiuni pe temă) este cartea ”Charles Darwin”, scrisă de Alan Gibbons și ilustrată de Leo Brown, apărută la Editura Rao.
O găsiți la Biblioteca Județeană aici: https://bibliotecamm.ebibliophil.ro/mon/charles-darwin-syhcspnw.
Când copiii mei mă întreabă noțiuni de cultură generală și mă prind ”cu lecția nefăcută” le spun că pe vremea mea nu existau cărți atât de frumoase ca acum. Învățam date seci pentru lucrări de control, din programe școlare învechite. Dacă aș fi crescut într-o lume plină de cărți ilustrate superb cum sunt acum, aș fi reținut din pasiune toate informațiile citite. Așa cum o fac ei.
Cartea are o copertă superbă, cu aspect învechit, care te introduce în atmosfera unui jurnal de bord al unui naturalist. Replica ”fluturelui lui Darwin” pare a fi încastrată într-o busolă. Toată cartea are acest aspect vechi, iar ilustrațiile te introduc atât de bine în atmosfera unui voiaj din secolul XIX, încât copiii vor înțelege cu adevărat (și vor fi uimiți) cum se făceau atunci călătoriile, cum se făceau hărțile, cum se descopereau lucruri, cum se făceau cercetările etc. Fără astfel de cărți, un copil nu își poate da seama cât au fost de incredibile toate expedițiile, toate descoperirile naturale și științifice, toate teoriile emise în acele perioade. Și va înțelege că acum, în zilele noastre, el are la îndemână, atât de ușor, o comoară când poate studia pe internet sau într-o bibliotecă.
Singura ficțiune din carte este povestirea din punctul de vedere al unui personaj imaginar, un mus de 10 ani. În rest personajele, datele și întâmplările sunt reale. Expusă prin ochii unui copil, expediția lui Darwin chiar le atrage atenția celor mici. Informațiile fascinante vor fi cu siguranță reținute de către copii (și părinții lor deopotrivă). Aflăm cum își nota și cum desena Charles Darwin ceea ce descoperea, cum a ales să conserve animalele pe care voia să le ducă, pentru studiu, înapoi în Anglia. Cum a observat, de la început, modurile în care animalele și-au dezvoltat arme de apărare și de supraviețuire. În acele vremuri în care oamenii credeau că toate vietățile au fost de la început pe pământ, exact cum arată ele azi, schimbarea modului în care privim lumea trebuie să fi fost o revelație greu de digerat chiar și de către Darwin, nu doar de către cei din jurul lui. Mai ales că el plecase în această expediție exact înainte să devină pastor anglican. Scopul lui era să noteze vietățile din zonele vizitate, fusese angajat ca naturalist în acest voiaj de cercetare hidrografică a malurilor sudice ale Americii de Sud. Dar în aproape 5 ani de călătorie el a găsit multe dovezi care au arătat că toate creaturile de pe pământ au evoluat din primele organisme vii care au populat pământul. Idee demonstrată apoi și de alți oameni de știință.
Eu personal am rămas uimită să conștientizez exact condițiile în care s-au făcut acele descoperiri. Să văd cum Darwin studia animalele descoperite, cum trebuia să le descrie și să le deseneze! Cum le conserva și le trimitea acasă în Anglia din diverse porturi de pe traseu, pentru că știa că va dori să scrie o istorie a naturii. Nu reușesc să-mi dau seama nici cum se descurca să aibă mereu cerneală, peniță, hârtii, nu mai vorbesc de legăturile mentale pe care le făcea între specii. Cu atât de puține resurse, în anii 1831-1859 (perioada de când s-a îmbarcat pe Beagle, până la publicarea Originii Speciilor), să poți să scrii o atât de bună lucrare este uimitor. Și am realizat aspectul acesta abia acum, răsfoind cartea lui Alan Gibbons. Abia acum, cu ajutorul acestei cărți care te introduce în atmosfera vremii, am conștientizat care a fost ”originea” Originii Speciilor. De aceea consider că este cartea perfectă pentru primul contact al unui copil cu lumea lui Darwin.
Închei, ca de obicei, cu două citate interesante:
“Omul care îndrăznește să irosească o oră din timpul său este un om care nu a descoperit valoarea vieții.” – Charles Darwin, ‘The Life & Letters Of Charles Darwin’.
“Ignoranța dă naștere certitudinii mult mai frecvent decât erudiția.” – Charles Darwin, ‘The Descent of Man’.