19 februarie – Ziua Brâncuși
De Raluca DONCIU
Începând cu anul 2016, în fiecare 19 februarie îl sărbătorim pe Constantin Brâncuși. Anul acesta se împlinesc 146 de ani de la nașterea marelui sculptor. Propunerea unei zile naționale Brâncuși a venit ca „o reparaţie morală faţă de refuzul şi umilirea sculptorului de către statul român atunci când a vrut să doneze toată opera sa poporului nostru”.
Scriu alții suficient despre omul Brâncuși și despre operele lui. Eu vă recomand o carte de citit alături de copiii voștri pentru ca ei să îl cunoască pe Brâncuși, să înțeleagă cum era viața în România în acele vremuri și să vadă cum poți ajunge să-ți urmezi pasiunea chiar dacă ai parte de multe greutăți.
Cunoaște-l pe … Constantin Brâncuşi
Cartea a apărut la Editura Gama în 2016 și poate fi găsită la Biblioteca Județeană aici. Din ea aflăm povestea incredibilă de viață a artistului Constantin Brâncuși. Copiii vor rămâne uimiți cum a ajuns un copil de țărani săraci, care adormea vara privind cerul înstelat, să locuiască la Paris și să creeze opere de o valoare uriașă. Și aceasta mi se pare principala lecție pentru ei: să învețe că de oriunde ar porni, oricâte greutăți ar întâmpina, dacă își urmează pasiunile se vor simți împliniți, dacă luptă pentru visele lor vor căpăta puteri extraordinare.
Încă de la primele pagini cartea m-a făcut să zâmbesc pentru că în copilărie eu am simțit mereu nevoia să am o imagine de ansamblu a istoriei. Și acest lucru nu mi s-a oferit, istoria se preda cumva fragmentat pe țări, nici vorbă de un tablou cultural și științific al fiecărei epoci în parte. Drept urmare, compensez acum cumpărându-le copiilor mei enciclopedii care prezintă istoria lumii arătându-le toate evenimentele importante dintr-o anumită perioadă în toată lumea, în toate domeniile. Așa și în această carte, aflăm că atunci când băiețelul Constantin Brâncuși fuge de acasă la 7 ani, în 1883, a erupt violent vulcanul Krakatau în Indonezia, Gaudí începea să lucreze la celebra catedrală, iar la Milano se deschidea prima centrală electrică.
Dacă ați citit articolul anterior despre Ziua Radio, știți că eu și copiii mei ajungem să căutăm diverse informații adiacente atunci când citim o carte. Copiii din ziua de azi nu citesc cărți doar așa, mecanic, ci (își) pun mereu întrebări și se leagă de cele mai mici detalii. Curiozitatea le e încă vie. Așa că veți ajunge să aflați mai multe informații decât ați știut vreodată despre: vulcanul Krakatau, sculptura Ecorșeu, bustul lui Davila, picturile lui Modigliani, sculpturile extraordinar de realiste ale lui Rodin, diversele domnișoare Pogany și multe altele.
Piticii voștri vor rămâne uimiți cum de micuțul Constantin avea la 7 ani deja experiența traiului la stână, departe de casă; cum a știut să se descurce să plece singur din satul lui pe jos la Târgu-Jiu; cum a fugit iar de acasă în clasa a doua pentru că învățătorul lui îl certase că a scrijelit banca din lemn (de data aceasta a apucat să lucreze o perioadă ucenic la un negustor de butoaie până să fie găsit de părinții lui); la unsprezece și doisprezece ani a fugit iar, lucrând mereu în orașele din jur.
Câțiva ani mai târziu, sculptor absolvent al Școlii de Belle-Arte, nefiind plătit în totalitate pentru bustul lui Davila, pornește pe jos spre Paris! După doi ani de boli și foamete, în 1905, ajunge în sfârșit să sculpteze în Paris în atelierul lui Mercié.
Ce cred eu că le va mai atrage atenția micilor cititori e faptul că Brâncuși repeta aceeași sculptură de mai multe ori, dorind mereu s-o perfecționeze. De aceea avem mai multe Muze, Domnișoare Pogany, Păsări și alte sculpturi celebre de-ale lui. Copiii vor afla și că Brâncuși nu sculpta formele reale, ci voia să redea viteza unui pește, zborul unei păsări,… Și se vor distra cum vama din SUA nu a considerat că aceste obiecte sunt sculpturi pentru că nu arătau ca respectivele animale.
Tot Editura Gama a mai publicat o carte în 2011, al cărei text nu pare a fi atât de bogat în informații și atât de captivant ca cel din cartea prezentată mai sus. Însă ilustrațiile mi-au plăcut mai mult. O găsiți tot la secția de copii, aici.
Și pentru că am ajuns să fiu curioasă ca și copiii din ziua de azi, dornică de cunoaștere și de exprimare, doar acum la vârsta a doua, închei cu acest citat:
„Când ai încetat să fii mai copil, ai murit de mult.” — Constantin Brâncuși.