De Raluca DONCIU
Suferiți vreodată de „sindromul impostorului”, când credeți că toată lumea își va da seama că nu vă pricepeți? Nu, nu voi spune că yoga vă vindecă, deși s-ar putea să se întâmple aceasta, pentru că yoga vă face să aveți mai multă încredere în voi. Dar eu voiam să spun că probabil m-aș fi apucat de yoga încă din copilărie dacă nu aș fi avut mereu această senzație legată de subiect. Și, de când am decis să vă scriu despre yoga, m-am speriat că „yoghinii” adevărați mă vor judeca și se vor întreba de ce cred eu că pot scrie despre un domeniu în care nu sunt expertă… ca ei. Cred că de aceea nici nu am fost vreodată la o clasă de yoga, pentru că mereu mi-am imaginat că cei de acolo se pricep, iar eu… nu. Dacă mai sunteți ca mine, avem noroc cu tutorialele de yoga de pe YouTube. M-am simțit nepricepută chiar și la alegerea titlului acestui articol. Este International Day of Yoga / International Yoga Day și nu știam dacă ar trebui să pun un genitiv la yoga din titlul nostru. Cum de aceste aspecte nu m-au oprit? Și cum de am vrut, deci, în continuare, să scriu despre yoga? Pentru că mi s-a părut un subiect important, și, chiar dacă nu sunt expertă, poate și voi sunteți la fel ca mine, și vă trezesc dorința de a cerceta mai în profunzime, de a ne învinge reticența. Merită.
Yoga ne îmbunătățește sănătatea fizică, mintală, emoțională și poate fi efectuată oriunde, oricând. Este una dintre cele mai vechi metode de eliberare a tensiunii, a stresului, și din minte, și din corp. Yoga provoacă bucurie, sănătate, pace interioară și creează un sentiment de conexiune între conștiința internă a unui individ și lumea externă. Nu e doar un exercițiu fizic, ci și unul mintal, care ne ajută să ne concentrăm mai ușor în viața de zi cu zi și să fim mai calmi. Ziua Internațională Yoga are ca scop conștientizarea acestor efecte benefice. Efecte care apar chiar și de la practici simple, nu trebuie să fii un contorsionist pentru a te simți mult mai bine datorită exercițiilor de yoga.
Istoricul zilei
Yoga este veche de peste 5.000 de ani și bazele acestei practici au fost puse în India. Cuvântul yoga vine din sanscrită și înseamnă „a uni”, simbolizând legătura dintre minte și conștiință. Dar el mai înseamnă și „a-și centra gândurile, a se concentra asupra sinelui sau a medita profund”. În secolul XIX, practica yoga a ajuns în atenția Occidentului. Organizația Națiunilor Unite a instituit Ziua Internațională Yoga în 21 iunie (solstițiul de vară) abia începând cu anul 2015. Dar rezoluția a avut parte de cea mai mare susținere dintre toate rezoluțiile ONU de până atunci: 177 de țări!
În cererea pe care India a adresat-o la ONU pentru a stabili această zi internațională, prim-ministrul Narendra Modi a afirmat: „Yoga este un dar inestimabil din tradițiile noastre antice. Yoga încorporează unitățile minte-corp, gând-acțiune… e o abordare holistică importantă pentru sănătatea și starea noastră de bine. Yoga nu e doar un exercițiu fizic; este un mod de a descoperi conexiunea cu tine însuți, cu lumea și cu natura.”
Tema aleasă de ONU pentru Ziua Yoga 2022 – Yoga pentru umanitate, cu explicația următoare: Pandemia COVID-19 a fost o tragedie umană fără precedent. Dincolo de impactul asupra sănătății, pandemia a exacerbat suferința psihologică și problemele de sănătate mintală, mai ales depresia și anxietatea. Mulți oameni din întreaga lume au început în pandemie să facă yoga pentru a se menține sănătoși și pentru a lupta cu depresia dată de izolarea socială. Yoga a ajutat chiar și pacienții de COVID-19 să se recupereze mai ușor și le-a alinat anxietatea. Esența practicii yoga este echilibrul – nu doar echilibrul din corp, sau cel dintre minte și corp, dar și echilibrul în relațiile umane cu lumea. Yoga subliniază importanța prezenței conștiente, a moderației, a disciplinei și perseverenței. Când e „aplicată” comunităților și societăților, yoga oferă o cale pentru un trai sustenabil. Yoga poate fi un instrument important în dorința noastră colectivă de a duce un stil de viață sustenabil, în armonie cu Terra. De aceea tema Zilei Yoga de anul acesta este „Yoga pentru umanitate”.
Tot pe pagina de internet a ONU am aflat că anul trecut Organizația Mondială a Sănătății a lansat o aplicație mobilă gratuită care să ne ajute să facem yoga.
Cum sărbătorim această zi?
Dacă practici deja yoga, împărtășește cu cei din jur pasiunea ta, îți vor mulțumi mai târziu. Dacă nu știi nimic despre yoga sau ești începător (ca mine), îți recomand o carte excelentă pe temă: Totul despre yoga : ghidul complet al poziţiilor yoga. Cu ajutorul ei poți începe încet și ușor să faci yoga, și poți înțelege celelalte aspecte ale practicii, dincolo de exercițiile fizice: respirația, concentrarea, meditația etc.
Ce frumos scrie autoarea în introducere (deși traducerea nu mi se pare cea mai reușită):
„Yoga este arta de a învăța să vă întoarceți la voi înșivă. Este aflarea limitelor, extinderea granițelor și capacitatea de a vă relaxa cu adevărat, fiind voi înșivă. Înseamnă să vă găsiți timp să vă amintiți cine sunteți…”.
„Este mult mai ușor să vă referiți la ceva tangibil – corpul – și apoi să mergeți către ceva intangibil – liniștea minții. În timpul practicii yoga, începeți dintr-un loc cunoscut, folosindu-vă corpul și respirația, și vă îndreptați către necunoscut. Pe măsură ce vă deschideți corpul și mintea cu ajutorul pozițiilor yoga și al exercițiilor de respirație, deveniți receptivi la experiența profundă și încântătoare a liniștii lăuntrice.”
„În timp ce mintea umană tinde să se lase dusă de gânduri despre trecut sau despre viitor, corpul omenesc există doar în momentul prezent. Hatha yoga, un tip de yoga care pune accentul pe efortul viguros și susținut, încurajează conștientizarea corpului. Revenirea în propriul corp vă readuce mintea în prezent. Apoi, grijile dispar și nu mai există multe „ar trebui” sau „trebuie”. Unul dintre motivele pentru care yoga ne împrospătează atât de mult este, chiar și pentru o clipă, că ne face să conștientizăm realitatea momentului prezent. De fiecare dată când reveniți în prezent, vă eliberați de o anumită povară.”
Yoga folosește mișcări lente, fluide, așa că nu prea e posibil să te rănești ca începător, poți să încerci liniștit pozițiile din această carte, mai ales că există capitolul „Practici preliminare”, probabil special pentru noi, sedentarii. Și cum Ziua Yoga este chiar de solstițiu, vă propun rutina „Salutul Soarelui A” (care e o variantă simplificată a renumitului Salut al Soarelui):
Cartea mi se pare foarte utilă și pentru că
– la fiecare poziție sunt sfaturi despre:
unde să îți îndrepți privirea,
cum să respiri,
ce alte poziții te pregătesc ca s-o efectuezi pe cea curentă mai bine,
care sunt pozițiile opuse, care ar putea să-ți destindă eventual mușchii utilizați la poziția respectivă,
care e efectul poziției asupra ta,
moduri în care poți să ai parte de efectele benefice ale poziției, chiar dacă nu o execuți perfect, deci sfaturi de poziționări mai ușoare,
o imagine cu poziția la nivel mediu,
o imagine cu modul mai contorsionist în care poți aborda respectiva poziție;
– sunt prezentate și exerciții de relaxare, de respirație („pranayama, arta de a controla respirația, mărește vitalitatea și focalizarea mintală și extinde conștiința”), poziții de meditație și alte practici care ne pot îmbunătăți viața;
– la final sunt date recomandări de secvențe de poziții și respirații pentru diverse afecțiuni: anxietate, astm, migrene, obezitate și multe altele.
„Yoga este călătoria sinelui, prin sine, către sine.” – citat din Bhagavad Gita, un vechi text epic religios sanscrit, care cuprinde 700 de versete grupate în 18 capitole, ce reprezintă de fapt o secțiune din marea epopee Mahabharata.