De Raluca DONCIU
În 22 martie se sărbătorește Ziua Mondială a Apei, anul acesta subiectul principal fiind „Apa subterană – facem invizibilul vizibil”.
Apa subterană este invizibilă, dar impactul ei este vizibil peste tot. Departe de ochii lumii, sub picioarele noastre, apa freatică este o comoară ascunsă care ne îmbogățește viețile. Aproape toată apa de băut din lume este apă freatică. Pe măsură ce schimbările climatice se amplifică, apa subterană devine din ce în ce mai importantă. Trebuie să facem cu toții un efort conștient pentru a avea grijă de această resursă prețioasă. De ce? Pentru că este folosită excesiv, mai multă apă extragem din adâncuri decât cantitatea care se reface prin ploaie și ninsoare. Și pentru că poluarea pânzei freatice se poate repara doar în decenii, uneori chiar secole. Protejarea apei subterane e extrem de importantă așadar pentru supraviețuire.
Nu doar oamenii au nevoie de acces la apă curată. Anual prea multe animale mor din cauza poluării apei, fie din cauza gunoaielor propriu-zise, fie datorită poluării biologice și chimice a apei.
Cum o protejăm? O folosim sustenabil, echilibrând nevoile oamenilor și ale planetei. Nu o poluăm, deci reducem plasticul de unică folosință, trecem la detergenți ecologici și nu aruncăm medicamentele la gunoi sau la toaletă. Mai multe idei am scris în postarea de Ziua Mondială a Balenelor.
Istoria și importanța acestei zile
În 1992 s-a făcut propunerea unei Zile a Apei la Conferința Națiunilor Unite pe Tema Mediului și a Dezvoltării. În decembrie 1992 Organizația Națiunilor Unite a adoptat rezoluția ca 22 martie să fie desemnată Ziua Mondială a Apei, o zi dedicată conștientizării problemelor legate de sursele de apă, cu scopul de a ne asigura că toate comunitățile de oameni au acces la apă potabilă. Pentru că acum mai mult de 783 milioane de oameni din lume nu au acces la apă potabilă, ceea ce duce la multe îmbolnăviri. Și nu e doar o problemă a țărilor subdezvoltate, situația din Flint, Michigan, SUA ne-a arătat că problemele apei potabile pot afecta și țările dezvoltate.
Cum putem sărbători Ziua Mondială a Apei
Curățând izvoarele, malurile râurilor din jur, sursa noastră locală de apă. Poate părea un gest minor, insignifiant, dar gunoiul e foarte periculos pentru vietățile din apă și din jurul ei. Orice inel de plastic de lângă pârâul nostru de munte poate ajunge în mare și să ucidă peștii, țestoasele sau pescărușii, efectul nu e doar local.
Reducându-ne „amprenta” de apă. Poate ni se pare că nu utilizăm multă apă zi de zi, dar chiar și micile gesturi de a folosi capete de duș economice sau de a opri robinetul cât timp ne spălăm pe dinți au un impact pozitiv.
Informându-i pe cei din jur despre poluare și despre importanța protejării apei.
Iar dacă „cei din jur” sunt copii, vin cu o recomandare de carte, deși nu abordează tema protejării apei. În 2016-2017 la Humanitas Junior au apărut câteva enciclopedii pentru copii deosebite, cu un aspect retro de parcă ar fi opere de artă într-un muzeu. Ele chiar fac parte dintr-o colecție numită neoficial „enciclopedii de artă pentru copii”. Acestea nu oferă doar informații valoroase, ci cultivă și simțul frumosului la copii, prin ilustrațiile extraordinare. Când am citit că subiectul Zilei Mondiale a Apei din acest an este „APA SUBterană” mi-a zburat gândul la enciclopedia „Sub pământ. Sub ape”, pe care o puteți împrumuta de la Biblioteca Județeană, de aici. Polonezii Aleksandra Mizielinska și Daniel Mizielinski sunt unii dintre cei mai cunoscuți și apreciați ilustratori europeni ai momentului datorită creativității ieșite din comun.
Această enciclopedie este compusă de fapt din două cărți unite, și puteți citi cartea din orice parte doriți. În jumătatea „Sub ape” găsim informații despre mări și oceane, despre viețuitoarele din ele, despre creaturi ciudate, minuni subacvatice, scafandri, stații de cercetare, platforme petroliere, submarine și multe altele.
Dar și în partea „Sub Pământ” găsim informații utile chiar despre apa subterană: despre apa din peșteri, apa fierbinte din gheizere și sistemele de canalizare.