De Raluca DONCIU
În România această zi e cunoscută mai mult ca Ziua Mondială de Luptă împotriva Hepatitei, dar oficial se numește „World Hepatitis Day”, pentru că e și o zi folosită pentru conștientizare și informare, nu doar pentru luptă.
Am ales pentru această zi o carte a lui Stephen Harrod Buhner, un autor cunoscut în lumea remediilor naturale, mai ales pentru protocolul lui naturist considerat eficient în vindecarea bolii Lyme. Eu am aflat de Buhner pentru prima dată în urmă cu vreo 6 ani, când am „topit” fascinată cărțile lui publicate la Editura Litera, Antibiotice din plante și Antivirale din plante. Chiar și persoanele foarte reticente la medicina naturistă vor fi convinse de modul în care Buhner își documentează și-și susține recomandările. Totul are o bază științifică solidă, autorul nu se hazardează să recomande în mod periculos ceva naturist acolo unde medicamentul alopat ar fi mai bun. El doar ne deschide ochii și la situațiile în care remediul naturist e, pur și simplu, mai eficient (și fără efecte adverse), și la situațiile în care medicamentele de sinteză nu există pentru anumite boli, iar remediile naturiste sunt chiar la îndemână. Deocamdată antiviralele alopate pe care le avem pot fi și foarte periculoase, de aceea la viroze normale e de preferat să nu luăm nimic (alopat) și să așteptăm eliminarea virusului. Antibioticele alopate sunt eficiente, dar am abuzat atât de mult de ele, încât în curând vor fi apă de ploaie. De aceea, deși prognozele sumbre ale lui Buhner m-au panicat, cărțile acestea ale lui le-am considerat mereu extrem de valoroase.
Când citeam eu acum vreo 5-6 ani din ele, la o viroză a copilului (în care l-a ajutat mult lemnul dulce recomandat în carte), am găsit pentru prima dată informații despre coronavirusuri. De aceea, în primăvara 2020, la începutul pandemiei, primul gând mi-a fost să văd ce recomandă Buhner, și m-am bucurat să-l găsesc pe poziții, deja cercetând ce efect au plantele pe care el le propusese pentru infecțiile cu coronavirusurile „ușoare” cu care omenirea se confruntase până atunci. Și oferea recomandări gândite bine. Nu neapărat că ar fi apucat atunci repede în 2020 să facă el niște studii „blind”, dar putea trage concluzii dintr-o experiență de o viață, știind cum și ce atacă în corp coronavirusul 2019 în mod specific, de ce se atașează, și cunoscând ce componente naturale din plante ar putea crea un mediu nefavorabil acestuia.
Așadar, pentru că am încredere în remediile propuse de Stephen Harrod Buhner, am ales azi să vă recomand cartea Remedii naturiste pentru hepatita C și ficat : o abordare naturală pentru tratarea hepatitei C și a bolilor hepatice. Veți spune că nu aveți hepatita C, deci nu vă interesează. Însă protocolul recomandat de el – regimul alimentar, remediile naturiste – ne sunt de folos tuturor, pentru că majoritatea dintre noi avem probleme cu ficatul, chiar dacă nu toți știm asta. Trăim într-o lume plină de toxine, și toate substanțele toxice cu care intrăm în contact (nu doar din tubul digestiv, ci chiar și când folosim o cremă de corp cu substanțe chimice, de exemplu) trebuie procesate (și, în mod ideal, eliminate din corp) de către ficat. La pagina 25, de exemplu, veți descoperi cum problemele de ficat duc la dereglări hormonale, pentru că majoritatea hormonilor ajung să fie procesați de către ficat. Deci e posibil ca un ficat care nu mai funcționează normal să cauzeze acnee, obezitate, infertilitate. Când îmi studiam infertilitatea în urmă cu vreo 15 ani, am dat peste multe informații bune, și chiar peste astfel de recomandări de a detoxifia ficatul și apoi de a-l susține pe termen lung în „munca” lui, mai ales că eu deja îl dereglasem eliminând colecistul… (Ca să fac o glumă/paranteză, acum nu mai am timp nici eu să mă ocup de ficat ca atunci, pentru că, învingând naturist infertilitatea, am doi pitici care să-mi ocupe timpul liber.)
Tot la pagina 25, și apoi la pagina 79, găsiți informații despre glutation și N-Acetil Cisteină (NAC). Cartea este scrisă în 2000. Prin 2018 aflasem din lumea „underground” a medicinii naturiste despre impactul extraordinar al NAC asupra tiroiditei autoimune, dar în lumea medicală „clasică”, NAC era considerat doar un medicament contra tusei. La începutul pandemiei, specialiștii naturiști pe care-i citeam recomandau glutation sau NAC (N-Acetil Cisteina este o precursoare a glutationului), pentru rolul lor antiviral. Am citit despre un singur medic din New York în primăvara 2020, care observase că paracetamolul elimină glutationul din corp, și că pacienții pe care-i pierduse aveau toți nivelul de glutation nul. De aceea începuse să dea glutation tuturor pacienților, și numărul de decese a scăzut vertiginos. Începuse de la mama lui, țin minte că de aceea m-a emoționat articolul, cât era de fericit că a dat peste această informație și și-a putut salva propria mamă.
După o vreme și protocolul recomandat de OMS conținea NAC, nu știu dacă doar pentru tuse, sau totuși cineva a făcut asocierea cu formarea glutationului în corp. Însă ce vreau să spun cu acest aliniat este faptul că ajung să-i respect și să-i urmăresc cu și mai multă încredere pe toți specialiștii „naturiști” care îmi oferă o informație cu 10-20 de ani înainte ca aceasta să ajungă (re)cunoscută și în lumea medicală. Și mi s-a întâmplat aceasta de foarte multe ori.
Revenind la carte, în capitolele despre remedii naturiste îmi place că la fiecare plantă găsim funcții, indicații, preparare, dozare, în ce ramură a medicinii alternative a fost folosită pentru prima dată (chineză, ayurvedică, naturistă vestică), dar și descrieri ale rezultatelor studiilor și experimentelor științifice. Există și un capitol despre suplimentele nutriționale recomandate pentru susținerea ficatului în lupta împotriva virusului hepatic. Și unul cu recomandări de alimente și super-alimente utile atunci când vrei să-ți detoxifici și să-ți stimulezi ficatul. Autorul oferă și un protocol complet de luptă împotriva hepatitei C.
Epilogul este interesant și puțin angoasant. Mi-a amintit de poveștile din cele două cărți amintite la început. Vorbește despre lumea virală, despre felul în care virusul nu-și atacă gazda dacă trăiesc în armonie, dar dacă mediul le este tulburat, va ataca elementul perturbator. Într-o simbioză sănătoasă, un virus nu-și ucide niciodată gazda, pentru că nu poate trăi fără ea. Așadar liniștitor este faptul că dacă am respecta mediul înconjurător, am trăi în armonie cu virusurile, ba chiar sunt dovezi că ele ne ajută să evoluăm. Însă dacă deranjăm mediul înconjurător și îl distrugem și-l abuzăm, virusurile cărora le dereglăm existența ne vor ataca și ne vor elimina. Virusuri latente în pădurea tropicală au sărit la oameni, la cei care au intrat să taie copacii. Epstein-Barr și variola au sărit la oameni de la rozătoare. HIV trăia armonios în maimuțele africane, fără să le facă rău în vreun fel. Dar intervenția oamenilor în habitatul junglei și folosirea maimuțelor pentru experimentele medicale și pentru recoltarea celulelor folosite apoi în vaccinurile anilor 1955-1975 au transformat virusul HIV într-un virus extrem de periculos pentru om, iar SIDA a devenit cea mai răspândită boală iatrogenă (provocată pe cale medicală).
Și, chiar dacă această carte a fost scrisă cu mult timp înainte de pandemia prin care trecem noi de 2 ani, nu poți să nu faci conexiuni. Și ajungi să înțelegi de ce a trecut virusul de la liliac la om, de la faptul că omul ucidea liliecii pentru consum, până la experimentele medicale din laboratoarele din zonă.
O carte atât de mică oferă atât de multă informație valoroasă pentru noi toți, nu doar pentru bolnavii de hepatită.
…
“În acest proces de dezvățare, în procesul de a simți și de a auzi din nou plantele, ajungi să-ți dai seama de multe lucruri. Și printre aceste lucruri, probabil cel mai mult ajungi să simți durerea Pământului. Și e imposibil să ignori apoi acest puternic sentiment.” ― Stephen Harrod Buhner, Sacred Plant Medicine: The Wisdom in Native American Herbalism.
„Nu putem ucide virusurile sau bacteriile și poate că cea mai bună abordare este de a găsi o metodă de a coexista în pace. Populația Cherokee din America de Nord a înțeles acest lucru și a vorbit cu mult timp în urmă despre bolile care sunt consecința distrugerii mediului natural. Poate că, în aceste vremuri de schimbări incredibile, putem, cel puțin, să învățăm din înțelepciunea lor.
Prin folosirea plantelor medicinale, prin recunoașterea inteligenței virusurilor și bacteriilor, începem să restabilim legătura umană profundă cu viața de pe Pământ și să găsim din nou o cale de a trăi în armonie cu această planetă verde minunată care este căminul nostru.” ― Stephen Harrod Buhner, Remedii naturiste pentru hepatita C și ficat : o abordare naturală pentru tratarea hepatitei C și a bolilor hepatice.