3 Februarie 2022 – Ziua Internațională a Cititului cu Voce Tare
De Raluca DONCIU
”Oamenii ar sta la rând zile întregi și ar plăti sute de dolari dacă ar exista o pilulă care ar avea asupra unui copil efectele pe care le are cititul cu voce tare. Le crește interesul pentru lectură, le extinde vocabularul, capacitatea de înțelegere, cunoștințele de gramatică și durata de atenție. E pur și simplu un vaccin oral gratuit pentru educație.” – Jim Trelease
”Copiii devin cititori în poala părintelui” – Emilie Buchwald
”Când părinții le citesc copiilor cu voce tare, are loc cea mai importantă activitate de construire a cunoștințelor și abilităților de care au nevoie copiii pentru a învăța să citească.”- Marilyn Jager Adams
LitWorld, o organizație dedicată alfabetizării populației lumii, se presupune că ar fi creat această zi a cititului cu voce tare. Misiunea LitWorld este ”împuternicirea copiilor și comunităților prin puterea poveștilor.”
Beneficiile cititului cu voce tare
Studiile științifice au arătat că cititul cu voce tare are multe beneficii pentru noi și pentru familiile noastre. Copiii cărora li se citesc povești cu voce tare câteva minute zi de zi au șanse mai mari de a-și regla propriile emoții și învață mai ușor să se exprime. Copiii care citesc cu voce tare sunt mai predispuși să înțeleagă diferențele de personalitate ale celor din jurul lor, să înțeleagă diferențele culturale dintre oameni, sunt mai empatici și au o imaginație mai bogată. Tot studiile ne spun că părinții care le citesc copiilor au ei înșiși un sistem mai bun de reglare a emoțiilor și o legătură mai puternică cu copiii lor. Adolescenții care citesc cu voce tare au un coeficient de inteligență socio-emoțională mai mare și o înțelegere mai profundă a lumii din jur. În plus, vor avea mai multă încredere să vorbească în public.
Cum puteți sărbători această zi?
Să citiți cu voce tare alături de familie sau de prieteni. Chiar dacă vă recomandăm o carte pentru copii mici (pentru că are un titlu reprezentativ pentru această zi, ”Citește-i iepurașului tău”), puteți marca această sărbătoare la orice vârstă. Gândiți-vă cât ar fi de relaxant și de distractiv dacă ne-am aduna chiar și noi, adulții, la o ”șezătoare” și să le citim celor dragi ceva cu voce tare. Ceva emoționant, ceva distractiv, ceva teatral,… Ar fi chiar o zi memorabilă, nu?
Trăim într-o lume plină de stres, anxietate, grabă, teamă. Între rezolvarea problemelor de serviciu, ducerea copiilor la diverse activități, cumpărături și gătit, uităm să ne bucurăm de viață, de clipa de acum. Care e, de fapt, singura pe care o avem. Cărțile, arta, frumosul ne fac viața mai frumoasă. Ritualurile ne dau un sentiment de siguranță, de stabilitate, de liniște că totul vine și trece, totul e ciclic. Sperăm să faceți o pauză de la iureșul zilnic pentru a sărbători această Zi a Cititului cu Voce Tare, creând clipe memorabile cu cei dragi, într-un mod plăcut și emoționant.
Peste 173 de țări sărbătoresc activ această zi, cu diverse evenimente publice, atrăgând atenția asupra importanței împărtășirii poveștilor. Puteți chiar vizualiza diverse lecturi aici: www.litworld.org/virtualreadalouds . La Biblioteca Județeană, la Secția pentru Copii a avut loc în 2 februarie o activitate dedicată acestei zile, realizată în parteneriat cu elevii clasei a III-a, însoţiţi de prof. înv. primar Alina Bozga de la Şcoala Gimnazială „George Coşbuc” (director profesor Gelu Todoruț).
Când am auzit despre această Zi a Cititului cu Voce Tare, gândul ne-a zburat la această carte pe care v-o recomandăm dacă aveți copii sub 3 ani. Cartea aceasta pentru copii mici este o poezie care ilustrează importanța cititului împreună cu copiii de la început, din primele lor zile de viață.
După cum spun și cei de la Editura Cartea Copiilor, ”În primii trei ani de viață, creierul nu are nevoie de jucării extravagante, părinți cu doctorat sau internet de mare viteză. Ceea ce-i trebuie tânărului creier cel mai mult este un lucru pe care orice părinte, bogat sau sărac, cu diplomă de liceu sau fără, poate să i-l ofere oricând: vorbirea. Cuvintele și dialogul sunt cele care construiesc mintea unui copil.”
Găsiți cartea și la Biblioteca Județeană aici: https://bibliotecamm.ebibliophil.ro/mon/citeste-i-iepurasului-tau-c4678bh8