De Raluca DONCIU
Asteroizii plutesc prin univers de zeci de milioane de ani, din câte știm noi. Pot fi mici, cu un diametru de 10 metri, sau pot avea și diametre mai mari de 500 de metri. Dacă i-am aduna laolaltă, masa totală a asteroizilor din sistemul nostru solar ar fi mai mică decât cea a lunii.
Oamenii de știință bănuiesc că acum aproximativ 65 milioane de ani un asteroid enorm a căzut pe pământ în zona în care acum e statul mexican Yucatan. Acel eveniment a fost numit impactul Chicxulub și mulți cercetători cred că așa au dispărut dinozaurii. Asteroidul a lăsat în urmă un crater cu un diametru de 180 km și o adâncime de 20 km! Energia cinetică a impactului a fost calculată ca fiind de 4,5 miliarde de ori mai mare decât cea a bombei atomice de la Hiroshima! Impactul a generat o serie de mega-tsunamiuri înalte de peste 100 de metri, primele valuri după impact având de fapt chiar aproximativ 1,5 km! Clima s-a răcit brusc și a apărut ploaia acidă. Praful a acoperit lumina solară cel puțin 10 ani după aceea, pe toată planeta, și s-au atins cantități excesive de dioxid de carbon.
Mai recent, evenimentul Tunguska a avut loc într-o zonă pustie din Siberia în 1908, în zona care azi se numește Krasnoyarsk Krai. Nu a rămas niciun crater în urmă, pentru că asteroidul s-a dezintegrat la intrarea în atmosfera terestră. Acesta e cel mai mare impact al unui asteroid din istoria umană, de la care avem inclusiv mărturii ale celor care au ajuns acolo după eveniment.
Cel mai recent impact a avut loc tot în Siberia, în Chelyabinsk, în 2013. Nimeni nu a fost rănit în mod direct de către micul asteroid care a explodat înainte de a ateriza, dar au fost raportate mai multe răni ca efecte secundare.
Ziua Asteroidului a fost „întemeiată” de către renumitul muzician-astrofizician Dr. Brian May (Queen), împreună cu astronautul Rusty Schweickart de pe Apollo 9, regizorul Grig Richters și președinta Fundației B612, Danica Remy. Scopul acestei zile este de a educa publicul despre importanța asteroizilor, despre rolul lor în formarea sistemului nostru solar și despre cât e de important să apărăm planeta de viitoare posibile impacturi. 30 iunie marchează data la care a avut loc evenimentul Tunguska în 1908. Ziua Asteroidului s-a lansat oficial în 2014, cu sprijinul a peste 200 de astronauți. După doi ani, această zi a fost recunoscută oficial și de Organizația Națiunilor Unite.
Am vrut pentru această zi să caut o carte pentru copii dedicată dispariției dinozaurilor, dar nu există în limba română. În zecile de enciclopedii despre dinozauri pe care le-am căutat, subiectul e tratat în maxim două pagini, dar de obicei nici nu e amintit sau e scrisă doar o frază despre cum credem că au dispărut dinozaurii.
Așa că voi alege… Micul Prinț. De ce? Pentru că prințul a venit pe pământ de pe un asteroid. Chiar de pe asteroidul B-612, al cărui nume l-a luat fundația amintită mai sus.
Micul Prinț este una dintre cele mai renumite cărți pentru copii. A fost tradusă în 361 de limbi, inclusiv în Braille, vânzându-se aproape două milioane de exemplare anual, cu un total de vânzări de peste 140 de milioane de exemplare în toată lumea. Micul Prinț este a doua carte cea mai tradusă în lume, după Biblie, conform Wikipedia. Puteți găsi cărți de activități pe temă, benzi desenate, filme, obiecte personalizate, cartea a devenit un adevărat fenomen.
Interesant este faptul că naratorul, un pilot care se prăbușește în deșert, visase când era mic să devină artist. Autorul Antoine de Saint-Exupéry, care a și ilustrat cartea, a luptat ca pilot în Al Doilea Război Mondial.
O poveste frumoasă despre singurătate, prietenie, tristețe și iubire, Micul Prinț nu e doar pentru copii, și adulții pot învăța multe din constatările despre natura umană găsite între paginile acestei cărți.
Din moment ce este o carte plină de observații care au devenit repede citate faimoase, și din moment ce eu mereu închei astfel, las aceste vorbe înțelepte să vorbească în locul meu, pentru că orice scriu (și șterg) despre această capodoperă mi se pare prea nevrednic:
„Dacă vrei să construiești un vapor, să nu începi prin a-i trimite pe oameni după lemne, cuie, unelte, sfori și alte materiale. Învață-i întâi să tânjească după marea îndepărtată, nesfârșită.”
„Oamenii nu mai au timp să cunoască nimic. Cumpără lucruri de-a gata, de la neguţători. Cum însă nu există neguţători de prieteni, oamenii nu mai au prieteni.”
„Toţi oamenii mari au fost mai întâi copii. Dar puţini dintre ei îşi mai amintesc.”