7 februarie – 210 ani de la naşterea lui Charles Dickens
De Raluca DONCIU
În 7 februarie sărbătorim 210 ani de la nașterea scriitorului englez Charles Dickens. Din multitudinea de cărți din care aș fi putut alege pentru a v-o recomanda, m-am oprit la una despre el, din motive subiective (motive care mă determină în acest articol să mă exprim la singular). De când sunt mamă nu mai pot să citesc cărți triste, cu situații devastatoare, pe care să nu le pot schimba. Mă deprimă și îmi fac rău și emoțional, și fizic.
Dar Dickens e un autor extrem de important, iar această carte mi se pare ideală de lecturat înainte ca un copil să citească orice carte de-a lui. Tocmai pentru a înțelege de ce scria Dickens despre sărăcie și disperare. Și pentru a putea apoi privi cărțile lui nu doar ca opere fictive, ci ca descrieri detaliate ale unei perioade din trecut și ca semnale de alarmă trase pentru a schimba ceva.
Cartea se numește ”Micii Eroi. Charles Dickens” și o găsiți aici: www.bibliotecamm.ebibliophil.ro/charles-dickens-scriitorul-care-a-cucerit-inima-publicului-cu-romanele-sale.
De obicei eroii admirați de copii sunt personaje fictive, adeseori fantastice, cu puteri supranaturale. Dar și istoria lumii ne oferă personaje reale care au realizat lucruri importante, care au făcut ca lumea să devină un loc mai bun. Colecția Micii Mei Eroi este o serie de cărți bogat ilustrate, care îți vor ajuta copilul să descopere adevărații eroi din viața reală, oameni care au avut curajul și răbdarea de a crede cu tărie în ceea ce au făcut, care și-au cultivat cu dăruire pasiunile, au cercetat și au muncit din greu pentru ideile lor.
Copiii vor fi fascinați nu doar de ilustrații, ci mai ales de faptul că în fiecare carte istoria personajului ne este prezentată încă din copilărie. Toți oamenii aceștia importanți au fost cândva copii, iar aceasta este o revelație importantă pentru micii cititori. Nu doar pentru că-i umanizează pe eroi, ci și pentru că cei mici își vor da seama că și ei pot ajunge să realizeze lucruri importante în această viață. Fiecare protagonist își spune povestea la persoana întâi, amintind mai ales de momentele importante sau amuzante ale vieții lui, iar copii rețin astfel mult mai ușor aceste biografii.
Micii Eroi. Charles Dickens
Micul Charles a crescut într-o familie relativ fericită și probabil ar fi avut o viață simplă dacă tatăl lui nu ar fi fost nechibzuit cu banii. Copiii află încă de la începutul cărții că de multe ori lui Charles îi lipseau rechizitele, dar chiar și așa era pasionat să învețe și citea foarte mult. Se refugia în cărți și, datorită lor, își imagina că trăiește acele aventuri incredibile, că vizitează lumea sau că se întoarce în timp.
Datorită mutării familiei Dickens la Londra atunci când Charles avea 10 ani, vom afla citind împreună cu copiii noștri cam ce efect a avut asupra Angliei Revoluția Industrială: pierderi de locuri de muncă, foamete, salarii mici și condiții de muncă mizerabile. Chiar și copiii munceau de dimineața până seara pentru mâncare. Pe Charles îl afectează să vadă așa ceva, imaginile îi rămân întipărite în minte și datorită acelui impact emoțional va ajunge să scrie toată viața despre condițiile mizerabile din jurul lui.
El ajunge pentru o perioadă scurtă chiar să lucreze într-o fabrică, când tatăl lui a fost închis din cauza datoriilor. Suferința cea mai mare a lui nu a venit din condițiile de muncă, ci din faptul că a trebuit să abandoneze școala, când el era atât de dornic să studieze și să învețe!
Sunt mulți copii care nu înțeleg rostul școlii, sunt nervoși de ce aceasta e obligatorie și spun că ar prefera să meargă la serviciu în loc. Poate această imagine, a unui copil care ar fi vrut să învețe, dar care a fost forțat să abandoneze o perioadă școala pentru a lucra, le va schimba punctul de vedere. Și vor înțelege astfel cum s-a ajuns ca statele lumii să protejeze copiii și să le ofere drepturi egale de educație tocmai interzicând munca și făcând școala obligatorie. Mai ales că, după reîntoarcerea la școală, tocmai pasiunea pentru carte l-a făcut pe Charles Dickens să devină un scriitor atât de mare. Și nu doar pasiunea, ci și dedicarea, seriozitatea în muncă. Copiii trebuie să învețe să dea mereu tot ce au mai bun când muncesc pentru ceva. Chiar dacă Charles Dickens avea un loc de muncă temporar, talentul lui nu a trecut neobservat tocmai pentru că și în acel loc el lucra (scria) cât de bine știa. Nu cu jumătăți de măsură.
Al doilea roman publicat de el, Oliver Twist, îi aduce faima la doar 25 de ani. Povestea lui Oliver Twist a atras atenția asupra condițiilor de coșmar în care creșteau copiii orfani. Drept consecință, mulți oameni au ajuns să facă tot posibilul să schimbe aceste condiții. Pentru că Charles Dickens nu a scris cu scopul de a ne deprima, ci pentru a aduce în lumina reflectoarelor sărăcia, corupția și nedreptățile și a ne determina să le remediem.
Charles Dickens era atât de interesat ca operele lui să ajungă și la cei care nu și le permit sau care sunt analfabeți, încât mergea deseori prin lume să le citească acestora personal din operele lui.
Aflăm și noi, împreună cu copiii, spre finalul cărții, că mulți istorici spun că Dickens, cu a lui faimoasă ”Poveste de Crăciun” (cine nu-l știe pe Scrooge cel zgârcit și egoist?) este cel care a făcut ca brazii și felicitările de Crăciun să devină atât de populare. De aici și expresia de ”Crăciun Dickensian”.
Și pentru că am o pasiune pentru citate, închei cu două, chiar ale marelui Charles Dickens:
”Nu-mi place acel tip de școală… unde imaginația strălucitoare a copilului este complet descurajată… unde nu vezi printre elevi, fie ei băieți sau fete, altceva decât mici papagali și mici mașini de calcul.”
“În mica lume în care copiii își trăiesc existența […] nu există nimic atât de fin perceput și atât de intens simțit ca nedreptatea.”