8 martie – Ziua Internațională a Femeii
De Raluca DONCIU
De ce e nevoie de o Zi Internațională a Femeii?
Adeseori apar în jurul zilei de 8 martie întrebări de genul „de ce avem nevoie de o zi a femeii?”. Ziua Internațională a Femeii a apărut pentru a cere drepturi egale, mai ales drept de vot. Dar încă există inegalitate de gen și în țările în care acest drept a fost, în sfârșit, obținut. De la salarii inegale, până la agresiuni sexuale ignorate, nepedepsite, ba chiar cu blamarea victimelor. Încă există țări în care femeile nu au voie să meargă la școală, să se angajeze sau să dețină proprietăți. Trebuie așadar să cunoaștem problemele și luptele femeilor pentru egalitate și dreptate din toată lumea.
Organizația Mondială a Sănătății estimează că 30% dintre femeile din toată lumea au fost agresate fizic sau sexual cel puțin o data în viață.
Conform violentaimpotrivafemeilor.ro, în România, în 2020, au avut loc 26.809 acte de violență, 80% dintre victime fiind femei sau fete; 226 violuri, 94% dintre victime fiind femei sau fete (117 fete minore!); 111 agresiuni sexuale, 92% dintre victime fiind femei sau fete; 112 acte sexuale cu un minor, 97% dintre victime fiind fete.
Tot în 2020 UNICEF a publicat un raport care afirma că vârsta MEDIE a fetițelor violate din România este 7 ani.
Centrul Filia oferă cifrele pentru 2021: în România au fost ucise 40 de femei și fete de către un membru de familie și au fost înregistrate la poliție peste 30.000 de fapte de loviri sau alte violențe împotriva femeilor și fetelor. Tot în 2021 au fost raportate la poliție 378 de cazuri în care o minoră a fost violată, agresată sexual sau a fost victimă a infracțiunii de act sexual cu un minor, iar abuzatorul era membru al familiei. Asta înseamnă în medie mai mult de 1 caz pe zi. Acestea sunt doar cazurile raportate, însă multe altele rămân ascunse din teama față de agresori sau pentru că nu există încredere în autorități.
Scurt istoric
În 1908, 15.000 de femei au protestat în New York pentru a avea drept de vot, pentru salarii egale și program de muncă egal. În 1909 se decide ca această zi să fie declarată Ziua Națională a Femeii. În 1910 Ziua Femeii începe să fie marcată și în alte țări, majoritatea socialiste.
În 1917, demonstrațiile de Ziua Internațională a Femeii din Petrograd (Sankt Petersburg) au inițiat Revoluția din Februarie (8 martie în calendarul Gregorian era 23 februarie în calendarul Iulian). Muncitoarele din industria textilă au cerut „Pâine și Pace” – au cerut să se termine Primul Război Mondial, să se încheie foametea și să dispară țarismul. Greva femeilor a dus la o grevă în masă, iar șapte zile mai târziu Țarul Nicolae al II-lea a abdicat. Guvernul provizoriu care a urmat a acordat femeilor din Rusia drept de vot.
Abia în 1967 această zi a fost adoptată de către Națiunile Unite ca Zi Internațională a Femeii, pentru a cere pentru femei salarii egale, oportunități economice egale, drepturi legale, drepturi reproductive, subvenții pentru îngrijirea copiilor și prevenirea violenței împotriva femeilor.
Povești de seară pentru fete rebele
Ziua Internațională a Femeii sărbătorește de asemenea reușitele istorice, culturale și politice ale femeilor. Pentru a le arăta copiilor noștri, mai ales fetițelor, modele de viață de valoare, istorii ale unor femei care și-au îndeplinit visul și care astfel au modelat și viețile celor din jur, vă recomandăm cartea Povești de seară pentru fete rebele, scrisă de Elena Favilli și Francesca Cavallo.
Este o carte pentru copii cu 100 de povești scurte ale unor femei extraordinare din trecut și din prezent, povești ilustrate de către 60 de artiste din întreaga lume. Cartea le va ajuta pe micile cititoare să se simtă puternice, să simtă că ar putea fi și ele în stare de orice. În locul unei reviste pentru fete din care primesc doar sfaturi de diete, machiaj și pseudo-vedete, această carte le va ajuta să viseze, să țintească mai sus, să lupte pentru ceea ce-și doresc. Dar cartea nu e doar pentru fete, sunt de părere că nu fetele trebuie învățate să prevină abuzul, ci băieții trebuie învățați să nu abuzeze. O astfel de carte îi ajută și pe băieții noștri să-și spele imaginea pe care vrând-nevrând mass media le-o creează – cum că singurele femei care contează sunt cele care pot fi folosite cumva pentru trupul lor. Femeile sunt oameni, ca ei. Umanizarea femeii, în locul obiectificării ei, îi va opri pe mulți băieți și bărbați din a le abuza în viitor.
Stilul narativ unic al cărții transformă fiecare biografie într-o poveste, inducând uimire și curiozitate în micile minți, care vor dori apoi să afle totul despre fiecare eroină. Fiecare poveste este acompaniată de un portret care-i redă spiritul rebel.
A fost odată… o prințesă? Ei bine, nu! A fost odată o fetiță care voia să ajungă pe Marte. A fost o alta care a devenit cea mai bună tenismenă din lume, dar și o alta matematician și filosof. De la Elisabeta I la Malala Yousafzai, de la Amelia Earhart la Frida Kahlo, de la Marie Curie la Coco Chanel, 100 de femei extraordinare sunt portretizate în această carte de către 60 de ilustratoare din toată lumea. Regine, inventatoare, pictorițe, scriitoare, partizane, femei astronaut sau prim-ministru… modele de curaj, de perseverență și de generozitate pentru toți aceia care vor să-și împlinească visurile.
Fie ca aceste curajoase pioniere să te inspire! Fie ca portretele lor să insufle fiicelor noastre credința neclintită că frumusețea se manifestă în toate formele și culorile și la toate vârstele! […] Fie ca noi toți să ne amintim în fiecare zi că avem dreptul să fim fericiți și să explorăm lumea din jurul nostru fără opreliști! – Elena Favilli, Francesca Cavallo.
Pentru a fi în ton cu realitatea din prezent, la pagina 18 o găsiți pe Anna Politkovskaia, jurnalistă de investigații la ziarul independent Novaïa Gazeta din Rusia, ucisă în urmă cu 15 ani, chiar de ziua de naștere a dictatorului rus. Politkovskaia l-a acuzat pe Putin că a distrus democrația în Rusia, că „cei care-l critică riscă să fie împușcați, otrăviți sau judecați”. Ea a scris despre brutalitatea războiului purtat de Rusia în Cecenia, despre abuzurile trupelor rusești și ale liderului cecen sprijinit de Kremlin, Ramzan Kadîrov. La două zile după ce a declarat la Europa Liberă „Visul meu este ca el să stea pe banca acuzaților și să aibă loc cel mai dur proces, cu enumerarea și investigarea tuturor crimelor pe care le-a comis” a fost ucisă.
Închei cu un citat din Malala Yousafzai, a cărei poveste o găsiți la pagina 104 din carte:
„Extremiștii au demonstrat ce ii sperie cel mai mult: o fată cu o carte.”