Biblioteca de vise
De Raluca DONCIU
Vă recomandăm o carte de excepție, „Marea Unire 1918: România Mare. Acte și documente”, volum apărut în 2018, cu ocazia Centenarului Marii Uniri, semnat de fostul negociator şef al României în relaţia cu UE, Vasile Pușcaș, membru corespondent al Academiei Române.
Vasile Pușcaș a adunat pentru noi si pentru posteritate toata documentația actului istoric de la 1918. Albumul impresionant conține texte, documente, liste de participanți, fotografii istorice, toate referitoare la unirea Basarabiei, Transilvaniei și Bucovinei cu țara si la înfăptuirea României Mari.
În Prefață aflăm că autorul a gândit cartea pentru a oferi inspirație generației actuale: „…acest volum […] își propune să le readucă aminte românilor și îndeosebi tinerilor României de azi fapte, întâmplări și oameni care au generat starea de spirit și acțiunile care au dus la crearea României Mari. Avem credința că o astfel de comemorare centenară va impulsiona analiza și proiecția statutului și rolul statului-națiune în vremurile actuale și în viitor, inclusiv participarea României de azi și a celei viitoare în procesele europene și globale la care este și va fi parte. […] Cu speranța că generația care poartă responsabilitatea ducerii României pe căile evoluției complexe și dificile ale sec. al XXI-lea va găsi inspirație și îndemn în experiențele Generației Marii Uniri.”
Vasile Pușcaș activează la Universitatea „Babeș-Bolyai“ din 1979. A fost prodecan al Facultății de istorie și filozofie, decan al Facultății de științe politice și administrație publică, director al Institutului de Studii Internaționale din cadrul Facultății de istorie și filosofie și director al Institutului de Cercetări Europene din universitate. A fost cercetător științific gradul I la Institutul de Științe Politice și Relații Internaționale al Academiei Române și director al instituției, în perioada 2002-2007. Începând cu anul 2009 este cercetător științific gradul I la Institutul de Istorie „George Barițiu“ al Academiei Române.
A fost bursier Fullbright la Universitatea din Urbana-Champaign, Illinois, SUA. Între anii 2000-2012 a fost conducător de doctorat în relații internaționale la IUIES Gorizia–Universitatea din Trieste. Din anul 2011 face parte din categoria profesorilor universitari europeni încadrați în „Jean Monnet Chair“.
A desfășurat o activitate publică remarcabilă, deținând funcții importante în statul român: director al Centrului Cultural Român din New York; ambasador interimar la Washington DC; ministru consilier la Ambasada României la Washington; ministru delegat, negociator-șef cu Uniunea Europeană (2000-2004); deputat în Parlamentul României (2000-2008); ministru la Departamentul pentru Afaceri Europene din Guvernul României (decembrie 2008-octombrie 2009); membru al Comisiei prezidențiale pentru elaborarea unui Proiect de Țară (2016-2019).