Nu știam că poți sări mai sus pe lună
De Raluca DONCIU
Acesta este titlul cărții pe care v-o recomand azi, din trei motive:
- Este Ziua Mondială a Săriturilor.
În 20 iulie 2006 un artist german a determinat peste 600 de milioane de oameni să sară deodată, ca o formă de „instalație artistică”, pentru a atrage atenția asupra încălzirii globale. Ideea de la bază era aceea de a ușura pământul câteva secunde de această greutate combinată și… de a împinge puțin pământul pe o orbită mai îndepărtată de soare… Desigur că nu s-a întâmplat nimic notabil cu Terra.
Vedem și noi chiar în aceste zile în lume efectele dezastruoase ale încălzirii globale și probabil ajungem să ne întrebăm de ce nu acționăm cumva ca să ne salvăm planeta. Însă soluția nu va consta în sărituri. Dar acestea nici nu strică, devenim mai sănătoși când sărim, pentru că punem în circulație sistemul limfatic.
- Este Ziua Explorării Spațiale.
În 20 iulie 1969 misiunea NASA Apollo 11 ajungea pe lună. Neil Armstrong a fost primul om care a călcat pe lună.
- (În SUA) Este chiar Ziua Lunii.
Din același motiv de mai sus, SUA sărbătorește și separat de întreaga lume, misiunea Apollo 11 fiind una americană.
Cât m-am bucurat să vă pot recomanda azi o carte care se îmbină într-un fel toate aceste sărbători! Nu ştiam că poţi sări mai sus pe Lună – şi alte lucruri senzaţionale despre explorarea spaţiului este genul acela de carte de știință pe care ți-ai fi dorit-o când erai mic. Ar fi făcut învățarea mult mai distractivă, și eu simt că aș fi reținut mai multe informații interesante și simpatice astfel, decât prin „lecțiile” clasice. Unele informații sunt atât de greu de crezut, încât veți ajunge, ca mine, să căutați pe internet dacă într-adevăr există costume de astronauți căptușite cu tuburi de apă, pentru răcire, pentru că altfel sângele ar ajunge să fiarbă. Ajungi să te întrebi cât de geniali sunt oameni de știință care lucrează în acest domeniu, să se gândească la toate acestea aici pe pământ, să anticipeze mediul spațial încă dinainte de a ajunge cineva acolo și să simuleze tot ce ar putea să se întâmple.