Nu are cum să vină ușor când suntem atât de departe de o naștere fiziologică, și chiar și nașterile „naturale” nu sunt de fapt naturale. Din nou dau exemple din sfera altor mamifere, nu pot să uit un documentar tv despre niște girafe de la o grădină zoologică din Anglia, care refuzau să-și îngrijească puii. Până când au observat îngrijitorii că girafele care nasc singure, pe ascuns, fără „sprijin” din partea echipei medicale, au instinctele intacte și știu ce au de făcut cu puii lor.
Nu are cum să vină ușor când femeile cu care interacționăm, care nu au reușit sau nu au vrut să alăpteze, ne bagă (poate inconștient? Să sperăm…) bețe în roate. Conștient sau inconștient, să vadă că o altă femeie ar reuși ar fi dureros pentru ele, psihologic vorbind. De aceea o doctoriță de familie poate te va lămuri că nu-i atât de important să alăptezi, să-și confirme ei însăși că nu ar fi fost important. Sau o mătușă, o soacră, o vecină – eșecul tău în alăptare le-ar confirma că ele nu au greșit cu nimic.
Nu are cum să vină ușor când din lipsa alăptării se câștigă bani mulți. Când spitalele și medicii sunt plătiți bine să dea recomandări și rețete de formule de lapte praf. Când ați fi surprinși să aflați câți bani se învârt pentru ca influencerii momentului să accentueze că nu e atât de important să alăptezi, sau că e foarte greu, sau mai mult, să inducă intenționat viitoarelor mame ideea că mamele care alăptează sunt înapoiate, habotnice și exagerate, și nu ai vrea să fii deci într-o asemenea companie. Ați fi surprinși să aflați că „războaiele” virtuale care ar da de înțeles că mamele care alăptează ar fi superioare sunt create chiar de companiile de formula pentru a atrage asupra alăptării o lumină negativă, o ură colectivă. Ați fi surprinși să aflați că există „consultanți de alăptare” chiar ai acestor companii, care dau intenționat mamelor sfaturi proaste. Anii trecuți frunzăream uimită un site și un grup de pe o rețea de socializare, având chiar numele unei mărci de lapte praf, deci nimic ascuns, culmea, unde mamele cereau sfaturi despre alăptare (?!). Și logic că „specialiștii” le spuneau că nu au voie să consume nimic prăjit cât timp alăptează (să li se pară prea greu, cine ar putea ține un regim „de spital” ani de zile). Le spuneau să nu consume legume și fructe, că ar avea bebelușii colici. Ireal mi se pare apoi să le dăm bebelușilor broccoli la 7 luni, când mamei care-l alăptează i-l interzicem… Le spuneau că laptele lor e nociv bebelușului dacă au consumat ciocolată, să-l arunce (dar batoanele lor „nutritive” pentru mamele care alăptează conțineau cacao sau broccoli).
Așadar alăptarea nu se întâmplă ușor. Ce nu știu viitoarele mame e că nu au timp după naștere să studieze și să se pregătească (eu așa credeam, așa că în sarcină m-am pregătit doar pentru naștere…). Trebuie să mergi la naștere ca la război, trebuie să lupți pentru bebelușul tău chiar cu oamenii care ar trebui să-i vrea binele. Și în continuare în primele luni de viață ale bebelușului, va trebui să cercetezi TU ca să afli ce e mai bine pentru voi.
Nu o să-ți vină să crezi, dar medicii pediatri din țara noastră nu învață nimic în facultate despre alăptare, dar învață despre laptele praf. Deci când îi ceri un sfat, te poți baza doar pe experiența sa personală, sau pe frustrările sale aferente. Plus pe beneficiile financiare pe care poate le primește din cealaltă parte. Îmi vine în minte un exemplu simplu. Când bebelușul tău va avea la un moment dat scaune prea moi, doctorul tău pediatru, oricât ar fi de binevoitor și de dornic să te ajute, își poate aminti doar că în facultate a învățat că se scot lactatele din alimentația sugarului și-ți va interzice, probabil, alăptarea. Oricât ar fi de mic și de nediversificat bebelușul. Va lua ultima sursă de hidratare, de hrănire și mai ales de alinare a unui bebeluș bolnav. Protocolul OMS pentru bebelușul cu scaune diareice (care e disponibil oricui, nu înțeleg de ce nu e dat de la minister ca directivă către toți medicii) spune că e recomandată alăptarea exclusivă și la bebelușii deja diversificați, dar chiar și la copiii care nu sunt alăptați. OMS explică moduri prin care îți poți porni lactația ca să-ți ajuți copilul. La noi mamele sunt oprite să alăpteze când bebelușul e bolnav, când mama e bolnavă, când mama merge la dentist, când mama mănâncă una sau alta…
Am scris atât de mult fără să spun nimic anume despre cartea de azi. Alăptarea e un subiect care mă pasionează mult, pentru că am reușit să alăptez aproape 9 ani, când majoritatea factorilor din jurul meu sau din mine însămi mi-au fost potrivnice. Sunt pasionată să ajut viitoarele și noile mame să reușească să lupte, dacă doresc, cu orice li se pune în cale.
Când Multi Media Est Publishing a publicat această incredibilă carte a Dr. Jack Newman, alăptam deja de 5 ani. Făceam parte dintr-un „sat virtual” care mă sprijinea mult. O membră a satului alesese cartea pentru a fi adusă în România, o altă membră a satului, prietenă dragă, a tradus-o. Afirm cu mândrie că o am și acasă, cu autograf de la Marele Jack Newman. Am urmărit în direct lansarea de la București, când în fiecare pauză Marele Jack Newman răspundea pe telefon diverselor mame care îi scriau. Cândva fusesem și eu printre ele. De două ori i-am scris direct celui mai mare expert în alăptare din lume, pentru a-mi lămuri niște probleme pentru care nu găsisem nicăieri soluții. De ambele dăți mi-a răspuns personal în mai puțin de 24 de ore!
Revenind la sat, o altă membră a satului meu a făcut cerere la Biblioteca Județeană „Petre Dulfu” ca să fie adusă această carte și aici. Și acum avem două exemplare la secția de împrumut (care acum sunt împrumutate ambele, deci chiar sunt de folos!) și acest exemplar din fotografie, de la sala de lectură. Nu e o carte ieftină și nu e o carte ușor de găsit în orice librărie. Mamele din Baia Mare sunt norocoase cu o astfel de bibliotecă, pentru că aici au posibilitatea de a împrumuta această carte și de a se pregăti pentru alăptare cu toate armele. Pentru că alăptarea nu se întâmplă ușor decât dacă ești foarte norocoasă. Și nu ai vrea să lași la voia norocului nimic ce ține de binele bebelușului tău.