De Raluca DONCIU
Am fi tentați să credem că bibliotecarii doar fac schimburi de cărți, dar ei au un rol mult mai important. De la ore de lectură pentru copii, la cursuri pe diverse teme, bibliotecile oferă o multitudine de servicii publice gratuite. Bibliotecarii cataloghează cărți cu ajutorul unor sisteme complexe, decid achizițiile în funcție de nevoile societății, colaborează cu școli și universități, organizează evenimente culturale și multe altele. Bibliotecile sunt puncte centrale pentru învățare și socializare, locuri în care poți găsi persoane cu pasiuni comune, unde poți participa la activități culturale și, mai ales, ele sunt spații în care primești îndrumare și sprijin în cercetările tale. Rolul lor evoluează continuu pentru a se adapta noilor tehnologii și nevoilor sociale curente. În mod special în perioadele dificile ale istoriei, bibliotecile au fost mereu un colac de salvare, oameni de toate vârstele găsind în ele un refugiu sigur și educație gratuită.
O bibliotecară ajunsă faimoasă
Când am început să scriu această postare mi s-a sugerat să scriu despre un bibliotecar faimos. Dar eu nu pot scrie eseuri, ca la școală, despre cineva față de care nu simt o pasiune în vreun fel sau altul. Așa că m-am bucurat când am dat peste Joanna Cole în lista de personalități care au fost cândva bibliotecari. Autoare americană de cărți pentru copii, faimoasă pentru seria Autobuzul magic, Joanna Cole a urmat cursuri post-universitare speciale pentru a deveni bibliotecar. Acesta a fost chiar primul ei loc de muncă, bibliotecară la o școală din Brooklyn, în 1967.
Ca elevă iubise foarte mult știința și literatura, așa că era cumva normal să ajungă să le unească într-o bună zi scriind despre știință. Joanna Cole chiar a avut o profesoară asemănătoare cu domnișoara Frizzle, profesoara care-și duce copiii în călătorii educative cu autobuzul magic, și aceasta i-a cultivat dragostea pentru învățare. Cărțile sunt și un fel de omagiu pentru această profesoară care a reușit să le insufle elevilor ei pasiunea pentru știință. Domnișoara Frizzle este profesoara de științe pe care și-ar dori-o fiecare copil. Ea nu o întruchipează doar pe fosta profesoară a Joannei Cole, ci seamănă foarte mult cu autoarea însăși: ambele au o pasiune pentru știință, pentru învățare și pentru explicarea informațiilor științifice într-un mod distractiv.
Joanna Cole a scris peste 250 de cărți, iar seria Autobuzul magic este una dintre cele mai faimoase serii pentru copii din lume. Aceasta îi familiarizează pe copii cu noțiunile științifice cu ajutorul unor călătorii. Cum a început totul? În 1971 Joanna Cole a observat că nu există cărți pentru copii despre gândacii de bucătărie, așa că a scris ea una: Cockroaches. În 1985 a avut un succes extraordinar când a publicat prima carte cu Autobuzul magic. Chiar și în zilele noastre, după atâția ani, copiii sunt încă fermecați de cărțile ei, pentru că sunt scrise într-un mod care-i determină pe copii să gândească la fel ca un om de știință. Acestea oferă idei, nu doar informații și fapte, într-un mod distractiv. Pun întrebări care-i determină pe copii să gândească și să descopere răspunsuri pe măsură ce citesc. Se creează astfel o experiență antrenantă de lectură, care-i atrage pe copii.
Acum Autobuzul magic este un fenomen internațional care a făcut ca știința să fie distractivă, atractivă și accesibilă pentru mai multe generații de copii (s-a creat chiar și o serie educativă de desene animate pe baza cărților). Le-a oferit profesorilor niște cărți de știință de calitate, haioase, pe care elevii lor de-abia așteaptă să le citească. Seria Autobuzul Magic este responsabilă dacă elevii de clasa a doua pot explica ușor procesul evaporării sau dacă un copil de 6 ani știe ce rol au leucocitele în fluxul său sanguin.
Joanna Cole a primit multe premii pentru cărțile ei, inclusiv National Endowment for the Arts Foundation Award pentru Servicii remarcabile pentru educația publică. S-a stins din viață în 2020, la 75 de ani, și copiii au pierdut astfel șansa să descopere alte și alte aventuri ale domnișoarei Frizzle, să râdă în hohote și să înțeleagă mai bine universul în care trăiesc. Ultima carte din serie, The Magic School Bus Explores Human Evolution, a apărut chiar în 2020.
O poezie despre biblioteci scrisă de Julia Donaldson
Am mai scris eu că Julia Donaldson este autoarea mea preferată de cărți pentru copii. Nu puteam, așadar, de Ziua Bibliotecarului, să nu public aici o poezie despre biblioteci pe care ea a scris-o ca un protest împotriva închiderii mai multor biblioteci din Marea Britanie. O copiez aici în engleză, sperând că o veți înțelege. Singurul traducător în care aș avea încredere să transmită în limba română orice scrie Julia Donaldson este Florin Bican, așa că altă încercare de traducere mi s-ar părea că deteriorează mesajul inițial. Rolul meu rămâne așadar doar să vă aduc aici poezia, dacă nu ați citit-o până acum. Găsiți la Bibliotecă alte cărți în versuri de-ale Juliei Donaldson traduse în limbile română sau maghiară.
Library Poem
by Julia Donaldson
Everyone is welcome to walk through the door.
It really doesn’t matter if you’re rich or poor.
There are books in boxes and books on shelves.
They’re free for you to borrow, so help yourselves.
Come and meet your heroes, old and new,
From William the Conqueror to Winnie the Pooh.
You can look into The Mirror or read The Times,
Or bring along a toddler to chant some rhymes.
The librarian’s a friend who loves to lend,
So see if there’s a book that she can recommend.
Read that book, and if you’re bitten
You can borrow all the other ones the author’s written.
Are you into battles or biography?
Are you keen on gerbils or geography?
Gardening or ghosts? Sharks or science fiction?
There’s something here for everyone, whatever your addiction.
There are students revising, deep in concentration,
And school kids doing projects, finding inspiration.
Over in the corner there’s a table with seating,
So come along and join in the Book Club meeting.
Yes, come to the library! Browse and borrow,
And help make sure it’ll still be here tomorrow.
Leul din bibliotecă
Închei cu o recomandare de carte pentru copii: Leul din bibliotecă, scrisă de Michelle Knudsen, ilustrată de Kevin Hawkes și tradusă de Florin Bican. A apărut un leu în bibliotecă și nimeni nu știe dacă ar trebui să fie dat afară. Leului îi plac cărțile și adoră să participe împreună cu copiii la ora de lectură. Labele lui imense au perne moi care nu fac zgomot. Iar corpul lui este foarte confortabil pentru copiii care vin să asculte povești. După o vreme leul chiar începe să fie de ajutor prin bibliotecă. Există o regulă despre păstrarea liniștii și există o altă regulă că alergatul este interzis. Dar, cât timp leul nu încalcă aceste reguli, e acceptat, pentru că nu este nicio regulă despre lei! Însă câteodată există un motiv serios să nu respecți aceste reguli. Chiar și într-o bibliotecă.
Acesta este de fapt mesajul cărții: ne determină să regândim ideea de prietenie, de toleranță și să înțelegem că uneori e bine să încalci regulile. Cu riscul să avem de suferit când facem asta (leul știa că va fi pedepsit și dat afară din bibliotecă, dar s-a gândit că e mai important să ajute). Cartea îi provoacă pe copii să gândească și să pună la îndoială orice li se spune. Să treacă prin filtrul propriu informațiile ce li se oferă. Având în vedere că și știința ajunge uneori să se contrazică, descoperindu-se lucruri noi, e bine să fim mereu cu mintea deschisă și să nu luăm ca literă de lege nicio idee. Să cercetăm și să fim deschiși la a ne schimba opiniile. Mai învățăm că e important să recunoaștem când greșim și să încercăm să ne reparăm greșelile.
E ușor de înțeles succesul de care s-a bucurat această carte. E distractivă pentru orice vârstă, dar mai ales pentru copiii care iubesc bibliotecile. Ilustrațiile sensibile mai transmit ceva pe lângă mesajul principal al cărții: ne arată că bibliotecile sunt locuri magice, unde se pot întâmpla lucruri minunate și unde și copiii, și „leii” sunt acceptați. Cartea îi ajută și pe copiii mai anxioși să își învingă teama față de biblioteci, dacă li s-a părut cumva că acestea ar fi locuri prea rigide și prea serioase. Bibliotecile sunt pentru toată lumea! Iar dacă și leii iubesc cărțile, cu siguranță că această iubire pentru cărți va fi transmisă și copiilor!
Nu e atât de ciudat să pui un leu într-o bibliotecă. Dacă ați văzut vreodată poze cu exteriorul Bibliotecii din New York, probabil chiar vi s-a părut că Michelle Knudsen și Kevin Hawkes au dat viață uneia dintre statui când au gândit această iubită și premiată carte pentru copii.
Citatele pe care le aleg pentru încheiere sunt de la alți oameni faimoși care au fost și bibliotecari:
„Mereu mi-am imaginat că Paradisul va fi un fel de Bibliotecă.” – Jorge Luis Borges
„Am descoperit că obiectul cel mai valoros din portmoneul meu este permisul de bibliotecă.” – Laura Bush.