De Raluca DONCIU
Cine a fost Ada Lovelace?
Augusta Ada Byron a fost singura fiică legitimă a poetului Lord Byron. Mamei sale îi era teamă ca Ada să nu moștenească temperamentul poetic al tatălui, așa că a insistat ca fiica sa să fie educată în domeniul logicii, al științei și al matematicii. Ada a devenit fascinată de mecanisme și a proiectat devreme mașinării zburătoare cu aburi.
În 1833, Ada Lovelace l-a cunoscut pe Charles Babbage, pe care l-a ajutat să dezvolte o mașinărie numită Motorul Analitic, un predecesor al computerului modern. Înaintea tuturor contemporanilor ei, Ada și-a dat seama că un „calculator” ar putea face mai multe lucruri decât calcule simple, deschizând astfel calea către funcții complexe și ajutându-ne să intrăm într-o nouă eră a tehnologiei. Ada a devenit relativ faimoasă în 1842, când a scris despre folosirea mașinăriilor prin manipularea simbolurilor. Chiar dacă Babbage mai schițase înainte idei de programe, cele create de Ada erau elaborate și complete, așa că au fost și primele publicate. De aceea, Ada Lovelace este numită „primul programator din lume”. Cu mai mult de 100 de ani înainte să ajungem să folosim computere, teoriile ei au demonstrat că acestea pot face mai multe decât aritmetică simplă. Babbage o numea „Vrăjitoarea Numerelor”.
A murit la doar 36 de ani, lăsându-ne să ne întrebăm ce ar mai fi descoperit dacă ar fi trăit până la adânci bătrâneți.
Apropo de „până la adânci bătrâneți”, găsiți o scurtă poveste despre Ada Lovelace în minunata carte „Povești de seară pentru fete rebele”. Am mai scris despre această carte în 8 martie, când am ales să vorbesc despre Malala și Anna Politkovskaia. Este o carte foarte bună pentru a le da fetelor din ziua de azi sentimentul că pot realiza orice își doresc. Și pentru a le învăța care sunt valorile vieții, dincolo de superficialitatea din jurul nostru.
De ce există o „zi Ada Lovelace”?
Ziua Ada Lovelace reprezintă o sărbătoare mondială a realizărilor pe care femeile le-au făcut în industriile STEM (Știință, Tehnologie, Inginerie și Matematică), în speranța că astfel, fetele și tinerele femei vor avea curajul ele însele să încerce să intre în aceste sectoare preponderent masculine.
Această sărbătoare a fost „inventată” de către Suw Charman-Anderson în 2009. Era îngrijorată că femeile din lumea tehnologică sunt invizibile, sunt ignorate. În loc să se axeze pe critica acestui fapt, a decis că cea mai bună metodă să schimbe ceva este să sublinieze lucrurile incredibile pe care aceste femei nevăzute le fac.
Ziua Internațională a Fetelor
În engleză are o denumire interesantă, International Day of the Girl Child, nu am reușit să aflu de ce s-a adăugat și „child” în denumirea acestei zile.
Această zi a început să fie marcată pentru a aduce în discuție nedreptățile și inegalitățile cu care fetele din întreaga lume se confruntă doar din cauză că… sunt fete. Vrem cu toții ca aceste inegalități să fie cunoscute și să li se ofere fetelor oportunități egale în educație, în drepturile legate de sănătate, în carieră și multe altele.
Inițial această zi a fost un proiect al unei organizații non-guvernamentale internaționale, Plan International, proiect inspirat de campania lor, „Because I Am A Girl” (care sărbătorea și lăuda rolul fetelor în efortul de atragere a atenției asupra inegalităților de gen din întreaga lume). Plan International a apelat la ONU, să se implice și să declare o Zi Internațională a Fetelor. Anul acesta este chiar aniversarea a 10 ani de la prima Zi Internațională a Fetelor, din 2012.
În fiecare an există o altă temă de dezbătut, mereu o problemă cu care fetele și femeile tinere se confruntă, mai ales în țările în curs de dezvoltare, unde vocile fetelor nu sunt atât de bine auzite… Aceste dezbateri ajung apoi inițiative la nivel mondial, cum ar fi cea de interzicere a căsătoriilor copiilor, sau cea care a luptat pentru ca toate fetele din lume să aibă acces la educație.
Tema acestui an este „Generația digitală. Generația noastră”. Oferă un spațiu în care comunitatea globală să înțeleagă dezavantajele pe care fetele le suferă într-o lume digitalizată. 2,2 miliarde de persoane sub 25 de ani nu au acces la internet, majoritatea fiind fete. Băieții au acces mai facil la educație și oportunități mai bune în viață pentru simplul fapt că sunt băieți. Statisticile ONU afirmă că un sfert dintre fetele cu vârste între 15 și 19 ani nu sunt nici angajate, nici în școală. Așadar mai avem multe lupte de dus până când vom putea vorbi de egalitate de șanse între fete și băieți.
Deși nu cred că intenționat marcăm aceste două sărbători în aceeași zi, legătura dintre ele este ușor de văzut.
De aceea, și cartea aleasă se potrivește amândurora. Așa că voi încheia cu un citat din Prefața scrisă de autoare și din modul în care ele își descriu cartea:
A fost odată… o prințesă? Ei bine, nu! A fost odată o fetiță care voia să ajungă pe Marte. A fost o alta care a devenit cea mai bună tenismenă din lume, dar și o alta matematician și filosof. De la Elisabeta I la Malala Yousafzai, de la Amelia Earhart la Frida Kahlo, de la Marie Curie la Coco Chanel, 100 de femei extraordinare sunt portretizate în această carte de către 60 de ilustratoare din toată lumea. Regine, inventatoare, pictorițe, scriitoare, partizane, femei astronaut sau prim-ministru… modele de curaj, de perseverență și de generozitate pentru toți aceia care vor să-și împlinească visurile.
Fie ca aceste curajoase pioniere să te inspire! Fie ca portretele lor să insufle fiicelor noastre credința neclintită că frumusețea se manifestă în toate formele și culorile și la toate vârstele! […] Fie ca noi toți să ne amintim în fiecare zi că avem dreptul să fim fericiți și să explorăm lumea din jurul nostru fără opreliști!”
„[…] mesajele viitoarelor mame și ale viitorilor tați care ne-au spus că este prima carte pe care le-au cumpărat-o fetițelor lor; prietena unei prietene care a spus că această campanie i-a dat încredere în sine să se apuce de un proiect important pentru ea, pe care îl tot amânase multă vreme de teama nereușitei. […]
E important ca fetele să înțeleagă obstacolele care le așteaptă pe calea vieții și la fel de important e să știe că aceste obstacole nu sunt insurmontabile, că ele însele pot nu numai să găsească o modalitate de a le depăși, ci pot chiar să îndepărteze aceste obstacole din calea celor care vor veni în urma lor, exact așa cum au făcut aceste femei excepționale. […]
Azi, când tu ții în mână această carte, noi ne simțim animate de speranță și entuziasm pentru lumea pe care o construim împreună. O lume în care nu sexul va defini cât de multe poți să-ți dorești să realizezi, cât de departe poți să mergi. O lume unde fiecare dintre noi va fi în stare să spună cu încredere: „Sunt liberă”. – Elena Favilli, Francesca Cavallo.