De Raluca DONCIU
Mi-a plăcut acest îndemn de pe pagina oficială worldoceanday.org, pentru că ar trebui să sărbătorim oceanele în fiecare zi!
Oceanele ocupă 66% din planeta noastră, deci e crucial să fim conștienți de importanța protejării acestor imense suprafețe dătătoare de viață. Pentru că, să nu uităm, din adâncimile oceanelor s-au născut primele forme de viață în această lume. Trebuie să le menținem curate, pentru sănătatea întregii planete. Am scris deja despre importanța micilor alegeri ecologice din viața noastră de zi cu zi în articolele anterioare despre Ziua Balenelor, Ziua Apei sau Ora Pământului. Însă acum, fiind vară, simt nevoia să accentuez două aspecte anume: cât e de important ce loțiuni de protecție solară alegem și să renunțăm la paiele din plastic.
În fiecare an aproximativ 14.000 de tone de loțiuni de protecție solară ajung în oceane! Oamenii de știință estimează că 70-90% dintre coralii din lume vor dispărea în următorii 20 de ani. Substanțele care oferă protecție UV de tip chimic distrug coralii și viața din oceane. Cu siguranță majoritatea oamenilor nu știu aceste lucruri, pentru că ar schimba cu toții o loțiune nocivă pentru corpul lor și distrugătoare pentru mediu cu una sigură pentru noi și inofensivă pentru mări și oceane, nu? Cremele cu filtru fizic, cele care conțin oxid de zinc non-nano, ne apără de razele soarelui și nu distrug mediul înconjurător.
Revenind la plastic, am văzut în 2017 această pagină și m-a impresionat. Conține un documentar scurt, de 14 minute, și un articol revelator, despre o insulă din Oceanul Pacific unde ajung tone de plastic din Ocean. Albatroși care mor din cauza plasticului înghițit. Pești care devin infertili din cauza bucăților mici de plastic, pești pe care noi apoi îi mâncăm și dezvoltăm la rândul nostru probleme hormonale. O supă de plastic în ocean care în curând va depăși ca număr animalele marine. Cât timp am vizionat documentarul și am citit articolul, contorul mi-a arătat că alte 450.000 de kilograme de plastic au ajuns în ocean. Am încercat inițial să mă grăbesc, prima reacție a fost să sper că dacă citesc repede și închid articolul, se oprește invazia plasticului… 13.000.000 de tone de plastic ajung în ocean în fiecare an. Acestea ucid 100.000 de animale marine anual.
Dar paiele de unică folosință ocupă un loc „special”. Nu doar că poluează prin simplul fapt că sunt din plastic, dar sunt faimoase că ucid broaștele țestoase din oceane, pentru că le blochează căile respiratorii. Cum putem să continuăm să folosim un obiect care știm că apoi va ucide o broască țestoasă, care va polua oceanele și le va distruge multor animale mediul de viață? Cum putem să năvălim așa și să ne batem joc și de casa lor, și de casa noastră? Înțeleg că există obiecte din plastic la care renunțăm mai greu pentru că au ajuns să ne facă viața mai ușoară. Dar dacă simți neapărat nevoia să bei lichidele cu paiul, sunt acum o mulțime de variante sănătoase pentru tine și ecologice pentru planetă (observăm că acestea merg mână în mână, ceea ce ne face nouă rău, distruge și planeta, și atunci chiar ne-ar fi ușor să facem aceste schimbări măcar pentru binele nostru…): din paste făinoase, din hârtie, din silicon, din inox, din bambus, etc.
Ce puteți face de Ziua Oceanelor?
- Să conștientizați impactul alegerilor zilnice asupra oceanelor planetei și să vă propuneți mici schimbări.
- Pagina World Ocean Day oferă și materiale educative pentru copii, de la planșe de colorat, la povești distractive cu Octonauții, un desen animat educativ.
- Ca de obicei, eu aleg să vă recomand o carte. Am mai scris despre Joanna Cole și despre incredibila ei serie „Autobuzul magic”. Cartea ei, „Autobuzul magic. În adâncul oceanului” este cea mai potrivită recomandare pentru această zi. Pentru că abundă în informații valoroase, explicate pe înțelesul copiilor într-un mod distractiv.
Afișând, ca de obicei, un aer competent, doamna Frizzle conduce autobuzul magic direct în valuri pentru a cerceta fundul oceanului, peștii, recifele de corali. Dar oricât o admirăm pe Joanna Cole pentru ce a realizat cu această serie, mare parte din merit îl are Bruce Degen cu ilustrațiile colorate și atractive. Ca în toate celelalte cărți din serie, ritmul este alert, informațiile științifice sunt oferite fără să pară a fi lecții. Curiozitatea copiilor este „provocată” pe parcursul cărții în așa fel încât ei să-și dorească entuziasmați să afle mai multe. Iar pentru a afla mai multe, pot oricând să cerceteze alte cărți din bibliotecă!
„Suntem conectați cu oceanul. Iar când ne întoarcem la mare, fie ca să navigăm sau ca să o privim – ne întoarcem de unde am venit.” – John F. Kennedy