DESPRE BIBLIOTECĂ
- Adresa: Cerneşti, Strada Principală, nr. 153
- Telefon: 0262-382180
- Bibliotecar: Latiş Mărioara
- Email: bibliotecacernesti[at]yahoo.com
- Total colecţii: 9672
- Populaţie deservită: 3800
- Orar: Luni – Vineri: 8.00-16.00
DESPRE LOCALITATE
Prima atestare documentara a localitatii Cernesti a aparut in anul 1424 sub numele de Charnakapolnok.
Numele localitatii provine din cuvantul „cerne” din limba slavona, care inseamna apa noroioasa, de la un izvor cu apa minerala din zona a carui mal are o culoare inchisa.
Comuna Cernesti este asezata in sudul judetului Maramures, in Depresiunea Copalnicului. Comuna, cu toate satele componente (Cernesti-centrul de comuna, Finate, Brebeni, Magureni,Ciocotis, Trestia si Izvoare) se întinde spre est pâna la Dealul Pietrişului, în sud este strajuită de Masivul Preluca iar înspre nord pâna la Izvoarele Bloajei.
Aşezarile vecine comunei Cerneşti sunt:Copalnic -Mănaştur în sud cu satele :Preluca Veche, Ruşor si Vad,în vest comuna Şişeşti şi comuna Copalnic-Mănăştur cu satele Plopiş respectiv Lăschia şi Făureşti, la nord oraşul Cavnic şi com. Baiuţ, în est satele Costeni şi Cupşeni iar înspre sud-est: Inăul,Borcutul şi Cufoaia care aparţin de Tg.Lapuş.
Faţă de reşedinţa de judeţ-municipiul Baia- Mare-Cernestiul se afla la o distanţă de 32 km şi la 14 km de oraşul Tg.Lăpuş, legătura cu aceste centre realizându-se prin drumul judeţean 182.