DESPRE BIBLIOTECĂ
- Adresa: Moisei, Strada Moisei nr. 391
- Telefon: 0262-347134
- Bibliotecar: Tomoiagă Ioana
- Email: bibliotecamoisei[at] yahoo. com
- Total colecţii: 5200
- Orar: Luni – Vineri 800 – 1600
In Moisei, primele semne de formare a unor biblioteci au aparut destul de tarziu. Abia in anul 1958, in cadrul Caminului Cultural s-a infiripat o mica biblioteca. Bibliotecarul platit cu indemnizatie apare doar in anul 1959.
In 2008 biblioteca s-a mutat intr-un sediu nou. Aici incepe activitatea culturala in colaborare cu Caminul Cultural Moisei, se organizeaza diverse activitati, participa elevi, cadre didactice, functionari si tarani.
In prezent activitatea bibliotecii comunale s-a inscris in ansamblul actiunilor cultural educative. Biblioteca beneficiaza de doua camere.
DESPRE LOCALITATE
Moisei este una dintre cele mai vechi localitati din Maramures, cu rezonanta istorica, apare in Diplomele Maramuresene din secolele XIV- XV sub diferite nume, cu mentiunea ca este o comuna de mult organizata.
Asezata la poalele Muntilor Rodnei cu masivul Pietrosul (2303 m), localitatea este una dintre cele mai populate si intinse localitati rurale din tara si se intinde pe distanta a 14 km, de-a lungul si de-a latul intre doua orase Borsa si Viseu de Sus.
Fizionomia localitatii, urmarind raportul dintre vatra si teritoriu, este una de tip rasfirat, cu textura neregulata si cu tendinta de adunare in jurul cailor de acces.
Comuna are un teritoriu administrativ de 112,63 kmp si o populatie de 9325 locuitori.
Profilul economic dominant al localitatii este unul agricol, in special cresterea animalelor; aproape fiecare familie are o gospodarie proprie dotata cu grajduri pentru cresterea animalelor. Conditiile climatice sunt putin favorabile practicarii agriculturii.
Potentialul turistic datorat cadrului natural pitoresc, arhitecturii traditionale, obiceiurilor pastrate, monumentelor istorice si de arta nu este inca valorificat.
In localitate exista inca din cele mai vechi timpuri si o viata spirituala foarte activa. Era firesc sa se pastreze acest lucru cu sfintenie in tara voievozilor dreptcredinciosi.
Un rol important in viata spirituala a Maramuresului l-a avut Manastirea Moisei, cea mai veche „nascuta”din lemn de tei si credinta in aceste locuri, ca fiind „un focar de cultura si civilizatie ortodoxa pe acest plai voievodal, binecuvantat de Dumnezeu”.
OBIECTIVE TURISTICE
Monumentul Eroilor – monument ridicat, in memoria martirilor din Moisei ucisi de trupele horthyste in retragere.
Amplasat pe o colina la marginea localitatii, Monumentul de la Moisei impresioneaza prin expresivitatea sobra a siluetelor oranduite circular, avand la mijloc causul focului vesnic viu-foc de jertfa si neuitare.
La Moisei in ziua de 14 octombrie 1944, armata horthysta a savarsit un masacru de 29 romani, din care 3 au fost maramureseni, 2 clujeni si 24 mureseni.
In 1966, Vida Gheza a ridicat in memoria celor 29 martiri, 12 statui sculptate din lemn de stejar, care din cauza precipitatiilor s-au innegrit, iar 1972 acestea au fost inlocuite cu altele din piatra de granit.
Din cele 12 siluete de barbati, 2 au chipuri omenesti simbolizand supravietuirea celor doi si 10 poarta masti traditionale, chipuri simbolice ale duhurilor ce populeaza legendele Maramuresului (omul noptii, focului, apei, padurii, etc.).