Pandemia COVID-19 a avut şi are un efect copleşitor asupra locurilor noastre de muncă, asupra vieţii noastre, afectându-ne viaţa de zi cu zi, provocând frică şi incertitudine. Suntem cu toţii afectaţi de această criză, atât în plan personal, cât şi în cel profesional. În ultimul an, bibliotecarii din întreaga lume şi-au transformat, la propriu, munca. În aceste momente extrem de dificile, bibliotecarii s-au sprijinit reciproc, împărtăşind informaţii şi găsind noi modalităţi de colaborare pentru binele comun. Au adaptat tot ceea ce fac pentru a-şi sprijini comunităţile şi au găsit noi modalităţi de a promova bibliotecile şi serviciile lor.
După ieşirile din stările de urgenţă instituite pe parcursul anului 2020 la nivel mondial, bibliotecile au luat o serie de măsuri împotriva COVID-19: au limitat accesul în incinte, au reorganizat spaţiile astfel încât angajaţii şi utilizatorii serviciilor de bibliotecă să fie cât mai protejaţi, au montat panouri de
protecţie şi au dezinfectat, periodic, spaţiile, au achiziţionat echipamente pentru dezinfectarea cărţilor şi a spaţiilor. De asemenea, bibliotecile au trebuit să-şi regândească site-urile web, care reprezintă calea principală de interacţiune cu utilizatorii. Ţinând cont de principiile de utilizare, paginile web ale bibliotecilor s-au transformat pentru a fi mai uşor de utilizat, au fost personalizate acolo unde a fost posibil, au evoluat şi au devenit mai receptive la nevoile celor care le accesează (1).
Înainte de pandemie, existau puţine biblioteci care foloseau platforme de socializare video sau live streaming pentru a recurge la programarea şi oferirea de informaţii oamenilor din afara spaţiilor bibliotecii. Bibliotecile au descoperit că recomandările de lectură sunt o modalitate eficientă de a-şi menţine legătura cu comunitatea pe care o deservesc, de a oferi confort, evadare şi informaţii în timpul crizei (2). În acest ultim an, a trebuit ca bibliotecarii să vină cu soluţii noi în ceea ce priveşte atragerea spre lectură a cetăţenilor. Astfel a luat naştere programul „StoryWalk” creat de Anne Ferguson, care a dezvoltat programul în colaborare cu Biblioteca Kellogg-Hubbard din Vermont.
StoryWalk este un proiect inovator care se adresează atât copiilor, cât şi adulţilor, oferindu-le posibilitatea de a se bucura de lectură şi de aer liber în acelaşi timp. StoryWalk presupune ca paginile laminate dintr-o carte pentru copii să fie ataşate pe diferite suporturi (ex. rame de lemn), care apoi să fie instalate de-a lungul unei alei dintr-un parc sau de-a lungul unor străzi. Pe măsură ce oamenii se plimbă pe aceste trasee, sunt direcţionaţi la pagina următoare din poveste. Poate fi utilizată orice carte pe care biblioteca o deţine, atâta timp cât nu sunt modificate paginile acesteia.
Până acum, proiectul StoryWalk a fost preluat şi pus în practică în 50 de state de pe teritoriul SUA şi în alte 13 ţări, inclusiv în Germania, Canada, Anglia, Bermuda, Rusia, Malaiezia, Pakistan şi Coreea de Sud. Potrivit lui Noah Lenstra, „StoryWalk se clasează printre cele mai ingenioase idei din ultimii 20 de ani. Frumuseţea sa vine din simplitate. Se referă literalmente la ideea de a citi o poveste pe măsură ce mergi de-a lungul unei cărări” (3).
De la declanşarea pandemiei, directorul filialei Kezar a Bibliotecii Districtuale Romeo din Washington, Stacie Guzzo, a trimis note scrise de mână către zeci de utilizatori fideli ai bibliotecii, pentru a-i informa că biblioteca este încă acolo pentru ei, deşi serviciile îi sunt limitate sau modificate. Unele
biblioteci au înfiinţat linii telefonice la care angajaţii bibliotecii oferă celor interesaţi informaţii despre: cum şi de unde se pot obţine alimente gratuite pentru cei aflaţi în nevoie, cum să se acceseze formularele fiscale, cum să se solicite indemnizaţii de şomaj, cum să se acceseze baze de date, cum să se rezerve cărţi la bibliotecă, dar şi informaţii şi sugestii despre cum să facă faţă cetăţenii problemelor legate de starea de sănătate mintală şi de stres (4).
În San Francisco, bibliotecile şi centrele de recreere au devenit centre de îngrijire a copiilor celor care luptă în primele linii împotriva COVID-19. Consorţiul de biblioteci din Toledo (Ohio) şi-a oferit vehiculele celor care livrează alimente persoanelor aflate în situaţii de risc. Biblioteca Columbus, Ohio,
informează constant comunitatea despre unde pot dona sânge, la Crucea Roşie Americană. În Anchorage, Alaska, sistemul de operaţiuni de urgenţă al oraşului a fost mutat în clădirea Bibliotecii Loussac, într-un spaţiu mult mai mare şi cu conectivitate wi-fi mult mai bună (5).
În ultimul an, bibliotecarii au trebuit să înveţe să folosească aplicaţii precum Google Meet, Zoom, GoToMeeting etc. pentru a putea organiza seminarii virtuale sau webinarii. Activităţile care altădată erau organizate în bibliotecă au trecut acum în mediul online. Cursurile, lansările de carte, orele de lectură, activităţile de tip STEM şi alte genuri de activităţi derulate de biblioteci au fost adaptate pentru a se putea desfăşura în mediul online.
În pandemie, bibliotecile au pierdut o parte dintre utilizatorii lor, fie din cauza faptului că aceştia nu aveau echipamentele necesare pentru a participa la programele online, fie fiindcă nu aveau cunoştinţele necesare pentru a accesa noile tehnologii care le-ar fi permis să se conecteze cu bibliotecile, fie pentru că au rămas fideli vechilor forme de organizare/desfăşurare a activităţilor din biblioteci, fie deoarece le era frică să vină şi să împrumute cărţi de la bibliotecă. Pe de altă parte, bibliotecile au câştigat noi utilizatori din rândul celor care se simt mai confortabil să participe la activităţi online sau să folosească resursele electronice ale bibliotecilor de acasă.
În pandemie noi toţi am pierdut câte ceva: ne-am pierdut siguranţa şi liniştea sufletească, am pierdut persoane dragi, am pierdut o mulţime de lucruri şi simţăminte. Şi am mai pierdut ceva în ultimul an – acea senzaţie extraordinară de a fi într-o bibliotecă. Dar sentimentul nu s-a pierdut pentru totdeauna! Se va întoarce! Vom trece peste aceste vremuri şi vom reveni la BIBLIOTECĂ!
Note de subsol:
(1) https://www.insidehighered.com/views/2020/06/05/academic-libraries-will-change-significant-ways-result-pandemic-opinion
(2) https://www.ebsco.com/blogs/ebscopost/lessons-learned-libraries-pandemic
(3) https://www.webjunction.org/news/webjunction/StoryWalk-through-downtown.html
(4) https://eu.freep.com/story/news/local/michigan/2020/10/08/libraries-pandemic-programs-reopening-virtual-bookshelp-aid/3585372001/
(5) https://www.theatlantic.com/notes/2020/03/public-libraries-novel-response-to-a-novel-virus/609058/
„Bibliotheca septentrionalis” nr. 56, iunie 2021
- Revista poate fi citită în format PDF: www.bibliotecamm.ro/septentrionalis/revista_bs_56(2021).pdf
Redacția:
- Redactor-şef: conf. dr. Florian ROATIŞ
- Redactor-şef adjunct: Laviniu ARDELEAN
- Redactori: Gabriel STAN-LASCU; Csilla TEMIAN; Ioan NEAMŢIU
- Tehnoredactare şi copertă: Gabriel STAN-LASCU
Online „e-Bibliotheca septentrionalis”
Biblioteca Județeană „Petre Dulfu” Baia Mare – ROMÂNIA