De dr. Ioan GOGOTĂ
Joi, 27 iunie 2024, începând cu orele 14:00, la Biblioteca Academiei Române – Filiala Cluj Napoca, în prezența unui numeros public, dornic să-și satisfacă setea de cunoaștere (academicieni, profesori universitari, publiciști, scriitori, editori, istorici, bibliotecari etc.), a avut loc lansarea numerelor 1-8 (84-91) 2022-2023 al revistei „Familia română” (lucrare voluminoasă conținând 345 de pagini), o revistă pentru solidaritatea românilor de pretutindeni, editori fiind Biblioteca Județeană „Petre Dulfu” Baia Mare și Asociația Culturală „Familia română”.
Moderatorul evenimentului a fost dr. Teodor Ardelean – directorul Bibliotecii Județene „Petre Dulfu” Baia Mare – și directorul revistei, care împreună cu redactorul șef, dr. Ștefan Vișovan, a prezentat cuprinsul revistei în care a amintit că acest număr beneficiază de numeroși colaboratori (15 fiind din județul Cluj) și de o difuzare impresionantă, fiind solicitată atât în țară, cât și peste hotare datorită unor contribuţii însemnate ale comunităților de români sau prietenilor acestora din cele mai îndepărtate colţuri ale lumii: Europa, Australia, America de Nord sau Noua Zeelandă.
În alocuțiunea sa, dr. Teodor ARDELEAN și-a exprimat bucuria și onoarea de a fi prezent în acest spațiu pe care Filiala Cluj-Napoca a Academiei l-a pus la dispoziție și a mulțumit academicianului Dorul Pamfil, președintelui Academiei Române – Filiala Cluj-Napoca, respectiv, academicianului Marius Porumb pentru susținerea de care beneficiază de fiecare dată când solicită sprijin academic.
Vorbitorul a reamintit celor prezenți că el însuși este beneficiarul a trei premii oferite de către Academia Română pentru contribuții științifice deosebite, iar revista „Familia română” continuă şi cu numărul de faţă să dedice un spaţiu generos legăturii Maramureşului cu Academia Română, redând o parte dintre evenimentele prin care acest minunat colț de ţară îşi apreciază personalităţile care au făcut sau continuă să facă şi în prezent istorie în domeniul culturii şi spiritualităţii naţionale, pentru că „o națiune care se respectă își cinstește și omagiază actele istorice și pe făuritorii lor, respectiv: acad. Gheza Vida – celebrul sculptor care a veșnicit în piatră și în lemn crâmpei de mare răsunet din istoria României și acad. Marius Porumb”.
Format în ambianța universității clujene, dr. Teodor Ardelean, moderatorul evenimentului, omul care face ca lucrurile să funcționeze în armonie cu Binele, Adevărul și Frumosul, într-o lume în care înțelepciunea și cumpătarea par a-și pierde rostul cu fiecare ceas al trecerii către necunoscut, plin de efervescență culturală și elegant în exprimare, a reușit să declanșeze emoție și interes în rândul auditoriului în ce privește dimensiunile culturale și spirituale ale revistei, amintind că aceasta promovează un autentic patriotism, fiind o revistă de înaltă ținută și singura de acest gen din țară, care poartă amprenta întemeietorului său, cu respect pentru cultură și dragoste de țară.
Revista face parte din familia de suflet care este România, fiind deschisă tuturor celor interesați să sprijine conștiința națională. Spiritul elitist și radical al acestei reviste – inconfundabil în spațiu cultural românesc – adevărată „instituție”, s-a născut din respectul față de nația română, actul de început datând din anul 1999 la Oradea, dar care, din anul 2008, i-a fost cedată cu rugămintea de a-i continua opera de către fondatorul acesteia, Constantin Mălinaș..
Erudit și orator desăvârșit, dr. Teodor Ardelean, a cărui merit este de a construi fapte mărețe, durabile în timp și spațiu, adevărate „instituții”, a polarizat în jurul său un colectiv redacțional apreciat – care s-a impus prin competență, promovând lumina cuvântului prin scris și dragoste pentru adevăr și cultură românească. De asemenea, revista reflectă o activitate complexă și multiculturală, exigentă, care se remarcă printr-un program estetic ferm, vizând libertatea creației din care nu lipsesc academicieni, profesori universitari, istorici și alții.
Totodată, a amintit că acest număr este dedicat în mare parte unor modele adevărate, autentice și asumate de cultură și spiritualitate românească – celor doi academicieni ai Maramureșului, membri ai aceleiași familii, respectiv academicianului Gheza Vida, cu ocazia împlinirii a 110 de ani de la naștere (un pios omagiu celui care s-a mutat la Ceruri) și academicianului Marius Porumb, la împlinirea vârstei de 80 de ani.
La rândul său, dr. Ștefan Vișovan a prezentat cuprinsul revistei și a vorbit despre formatul care conține portrete al unor personalități sau reproduceri celebre de pe copertă care îi asigură succesul promovării. Acest număr este dedicat legăturii Maramureșului cu Academia Română, respectiv, acad. Gheza Vida– celebrul sculptor și acad. Marius Porumb – renumit istoric și critic de artă, propunându-și drept reper, integrarea unor valoroși oameni de cultură în circuitul valorilor culturale naționale și internaționale (cazul criticului Săluc Horvat care coordonează rubrica Eminesciana sau dr. Viorel Hodiș, cu importanta rubrică Să scriem corect românește).
Prezent, în calitate de coorganizator, academicianul Marius Porumb, i-a felicitat pe specialiștii și cercetătorii care colaborează la revista „Familia română”, exprimându-și aprecierea pentru efortul și profesionalismul acestora. Referindu-se la Institutul de Istorie și Arheologie, a menționat că are ca obiectiv, în general, cercetarea istoriei Românei și în special a Transilvaniei, iar Muzeul de artă din Baia Mare include 6-7000 de opere de artă.
Acad. Dorul Pamfil – președintele Filialei Cluj-Napoca a Academiei Române -, a amintit că acest eveniment coincide cu un alt eveniment de excepție, respectiv 75 de ani de la înființarea filialei Cluj-Napoca a Academiei Române, for științific de renume, care, alături de universitățile clujene, contribuie la zestrea științifică a Almei Mater Napocensis, iar prezența Bibliotecii Județene „Petre Dulfu” Baia Mare în holul acestei instituții de prestigiu reprezintă un factor de colaborare tradițională cu mediul academic, certificând încă o dată, dacă mai era necesar, legătura durabilă dintre cele două instituții științifice și culturale în rezolvarea unor probleme impuse de dezvoltarea societății contemporane la nivel regional și local.
Filiala Cluj-Napoca a Academiei Române este o instituție de interes public național de cercetare în domeniile fundamentale ale științei, care promovează și asigură dezvoltarea cercetărilor științifice în domeniile fundamentale ale științei și culturii în cadrul programelor de cercetare ale Academiei Române și ale altor entități (prin articole științifice), inclusiv în cadrul unor rubrici din revista „Familia română”. Dispune de 11 instituții aflate în subordinea Academiei Române din Cluj-Napoca, înființate după actul Unirii de la 1918, care, periodic, au ocazia să își prezinte rezultatele științifice pentru că, cei 350 de cercetători afiliați au fost implicați în mai multe proiecte cu finanțare extrabugetară și contracte de cercetare.
Ulterior, Preasfințitul Părinte Benedict Bistrițeanul, Episcopul-vicar al Arhiepiscopiei Vadului, Feleacului și Clujului, a subliniat în termeni elogioși apariția noului număr al revistei „Familia română”, gradul ridicat de implicare al colectivului redacțional ce se va dovedi în timp, ca fiind de o valoare incontestabilă.
La finalul activității, dr. Teodor Ardelean a mulțumit din suflet celor prezenți, menționând că „publicația și-a construit și întreținut propria sa identitate, purtând amprenta luptei pentru unitate culturală din țară și din străinătate, iar temele preponderente sunt alese din „cultura și civilizația românească”. Totodată, a urat succes echipei editoriale pentru continuitate și a amintit celor prezenți că, revista are locul ei binemeritat, are colaboratori, și va ajunge să fie difuzată în timp util și pentru diaspora românească.
Redacția „e-Bibliotheca septentrionalis” – Blogspot
Biblioteca Județeană „Petre Dulfu” Baia Mare – ROMÂNIA