De Anca SIMA,
Biblioteca Judeţeană „Petre Dulfu”
În peisajul divers al instituţiilor de cultură, biblioteca ocupă un loc dintre cele mai importante, îndeplinind funcţii de cercetare, dezvoltare profesională şi personală, promovare şi valorificare a patrimoniului cultural, dar şi de loisir.
Biblioteca este un univers deschis destinat tuturor categoriilor de oameni, indiferent de vârstă, domeniu de activitate sau nivel de cultură. Fiecare bibliotecă are modalităţile sale de implementare a serviciilor oferite, dar mereu scopul este orientarea spre nevoile comunităţii, spre nevoile personalizate ale utilizatorilor sau ale potenţialilor utilizatori.
Din dorinţa de a uşura nevăzătorilor accesul la informaţia cuprinsă într-o carte tipărită, diferite organizaţii ale nevăzătorilor, împreună cu mari biblioteci publice, au colaborat de-a lungul timpului pentru a dezvolta standarde cât mai accesibile acestei categorii de populaţie. Un astfel de standard internaţional este şi DAISY (Digital Accessible Information System), care permite reproducerea structurii cărţii tipărite. În România acest sistem a fost introdus în anul 2008, de către Fundaţia „Cartea călătoare”, cu sediul la Focşani.
Promovând permanent principiile deplinei libertăţi şi deschiderea spre acces nelimitat la colecţii, programe de lectură, activităţi culturale ş.a., începând cu anul 2010, prin parteneriatul încheiat între Biblioteca Judeţeană „Petre Dulfu” şi Fundaţia „Cartea călătoare”, biblioteca băimăreană facilitează accesul nevăzătorilor din Maramureş la lumea minunată a cărţilor prin iniţierea unui serviciu special, creat în cadrul Secţiei împrumut carte pentru adulţi – Compartimentul „Multiculturalia”, care a fost inaugurat în 27 ianuarie 2010, fiind apreciat atât de membrii Asociaţiei Nevăzătorilor din Maramureş, cât şi de publicul vârstnic. În acel moment, biblioteca a primit prin donaţie două aparate Victor Reader Clasic + şi a achiziţionat 40 de cărţi Daisy. Pe parcurs, au fost achiziţionate încă două astfel de aparate şi s-au mai primit două aparate Daisy Victor Status 12M ca donaţie din partea Fundaţiei „Cartea călătoare”, prin proiectul „Lectura risipeşte întunericul – cărţi audio Daisy pentru nevăzători”, finanţat, în anul 2019, de Administraţia Fondului Cultural Naţional.
În această perioadă s-a dezvoltat şi colecţia de carte Daisy cu titluri de beletristică, capodopere ale literaturii române şi universale, precum şi cărţi cu o varietate tematică, care să acopere interesele şi necesităţile utilizatorilor.
Dintre titlurile, în acest format, care se regăsesc în colecţiile bibliotecii amintim: Cartea Oglinzilor şi Cartea Secretelor (Eugen Ovidiu Chirovici), Despre dragoste şi umbră (Isabel Allende), Demonii (Fiodor Dostoievski), tetralogia Marea Fertilităţii (Yukio Mishima), 27 de paşi (Tibi Uşeriu), Pe culmile disperării (Emil Cioran) şi O mie şi una de nopţi.
Cărţile Daisy sunt cel mai accesibil format pentru persoanele cu deficienţe de vedere, deoarece au multiple opţiuni de ajustare, în funcţie de nevoi. Ele pot fi împrumutate de către nevăzători sau slab văzători împreună cu aparatele specifice, cu ajutorul cărora pot realiza lectura. Aceste aparate-cititoare sunt asemănătoare cu MP3-CD-player-ul, dar oferă foarte multe posibilităţi de navigare prin cuprinsul cărţii audio, ceea ce alte aparate nu pot face: salt de la o pagină la alta, de la un capitol la altul, revenirea la un anumit paragraf, punerea unui semn de carte, citire cu viteză variabilă etc.
Deşi cărţile Daisy ocupă un loc fruntaş în preferinţele nevăzătorilor, există persoane care nu sunt obişnuite cu noile tehnologii. Pentru a veni în sprijinul acestora, în cursul anului 2021, colecţia de documente destinată persoanelor cu deficienţă de vedere a fost dezvoltată prin achiziţia a 192 de volume tipărite în formatul Braille.
Braille este un sistem de scriere şi citire elaborat special pentru nevăzători şi reprezintă „o construcţie punctiformă (în relief) a semnelor, adaptat posibilităţilor de reflectare prin interacţiunea dintre tact şi mişcare, Mâna are rol de tatonare tactilă şi motorie, adică pipăire activă a obiectelor”[1].
Alfabetul Braille, realizat de Louis Braille (1809-1852), este un grup fundamental de 6 puncte, eşalonate pe două coloane verticale a câte trei puncte pe fiecare coloană: punctele mai groase reprezintă semnele, literele, iar punctele mai subţiri orientează asupra poziţiilor punctelor groase în topografia grupei. Sistemul conţine 63 de combinaţii de puncte ale grupului fundamental. Aceste combinaţii alcătuiesc litere, numere, semne de punctuaţie, cuvinte obişnuite precum „şi”, „un”, „o”[2].
Lectura este foarte importantă în viaţa tuturor, fiind un mijloc de formare şi dezvoltare personală, profesională şi spirituală. Prin susţinerea accesului la carte în formate abordabile de către nevăzători sau slab văzători, oferim şansa tinerilor cu probleme de vedere de a trăi aventurile copilăriei alături de îndrăgitul Nică din Amintiri din copilărie, de Tom Sawyer din Aventurile lui Tom Sawyer, dar şi de a lua contact cu lumile imaginare din Basme şi poveşti româneşti sau cu poeziile marelui poet naţional Mihai Eminescu. Despre desăvârşirea unităţii naţionale se pot afla multe informaţii în cartea Din istoria României. 1918 – desăvârşirea unităţii statului român (Marcel Ştirban), iar Bucătăria pentru toţi semnată de Dumitru Enache va fi sursă sigură de inspiraţie pentru cei care o vor citi. Viaţa unor scriitori consacraţi ai literaturii noastre, precum I.L. Caragiale şi George Coşbuc, poate fi studiată din volumele: Viaţa lui I.L. Caragiale (de Şerban Cioculescu) şi Viaţa lui George Coşbuc (autor Gavril Scridon). Aceste cărţi, alături de alte titluri din literatura română şi universală, precum şi lucrări care acoperă diverse domenii ale cunoaşterii, fac parte din colecţia de carte în format Braille a bibliotecii, destinată atât copiilor, cât şi adulţilor.
Cititorii de azi, chiar şi persoanele cu deficienţe, au multe posibilităţi de informare, fie din cărţi sau publicaţii seriale, fie din documente electronice sau resurse internet. Indiferent sub ce formă citim, important este să citim cât mai des, trăind astfel captivante experienţe.
Serviciul destinat persoanelor cu deficienţe de vedere este disponibil în cadrul compartimentului „Multiculturalia” pentru a reflecta conceptul de multiculturalism, în sensul incluziunii categoriilor dezavantajate.
„Cartea este mijlocul necesar de a trăi, o necesitate vitală pentru omul înzestrat cu pasiunea cunoaşterii adevărului şi a noului, pentru acel dotat cu simţul a tot ce este frumos în lume”[3].
În concluzie, este foarte important să dăruim tuturor măcar puţin din lumina cunoaşterii.
Note de susbsol:
[1] Lidia Kulikovski, Accesul persoanelor dezavantajate la potenţialul bibliotecilor : manual pentru bibliotecari, Editura Epigraf, Chişinău, 2006, p. 85.
[2] https://ro.wikipedia.org/wiki/Alfabetul_Braille
[3] În Centenar Dan Simonescu : Cartea şi biblioteca : Contribuţii la istoria culturii româneşti. Antologie, prefaţă, tabel cronologic, bibliografie selectivă şi note de Gheorghe Buluţă, Victor Petrescu, Editura Bibliotheca, Târgovişte, 2002, p. 15.
„Bibliotheca septentrionalis” nr. 57, decembrie 2021
- Revista poate fi citită în format PDF: www.bibliotecamm.ro/septentrionalis/revista_bs_57(2021).pdf
Redacția:
- Redactor-şef: conf. dr. Florian ROATIŞ
- Redactor-şef adjunct: Laviniu ARDELEAN
- Redactori: Gabriel STAN-LASCU; Csilla TEMIAN; Ioan NEAMŢIU
- Tehnoredactare şi copertă: Gabriel STAN-LASCU
Online „e-Bibliotheca septentrionalis”
Biblioteca Județeană „Petre Dulfu” Baia Mare – ROMÂNIA