Bibliotheca septentrionalis
O altfel de recomandare de lectură (5)
de Florina VANCIU,
Biblioteca Judeţeană „Petre Dulfu”
Murind când vine primăvara, iată titlul unui volum care primeşte alte conotaţii în această perioadă tulbure. Cine şi-ar fi imaginat după Haosul care vine, că în anul 2022 vom fi, după anii pandemiei, din nou În furtuni de oţel şi că Iadul dezlănţuit se va abate asupra poporului ucrainean, iar Victimele inocente şi colaterale ale unui sângeros război cu Rusia vor fi parte la Un război murdar, prinse în Labirintul lui Putin.
24 februarie 2022, Ziua când te-apucă noaptea, când s-a pornit Maşina de ucis într-un Act de război, Când stelele se întunecă, iar Falimentul păcii frânge atât de nedrept destine, când Fiara îşi arată colţii şi dă Ordine ucigaşe, începând coborârea pe Scara către catastrofă. Aşa începe răul!
Paragrafe din Literatura traumei au devenit acum Întâmplări cu personaje reale, iar Neînfricaţii aflaţi în Furtuna războiului, pe Frontul de acasă, în Cercul de foc, au arătat că alegerea era între Biruinţă sau moarte. Frica şi libertatea nu puteau fi aşezate acum pe acelaşi calapod. Capitala sub ocupaţia duşmanului era de neconceput! Un batalion de viteji care nu doresc să rămână Prizonierii istoriei ne oferă tuturor o lecţie de curaj, având alături Destinul unui erou care se află acum Sub povara marilor decizii şi care strigă pentru poporul său întregii lumi Am nevoie de pace şi sunt aici sub steag În slujba dreptăţii, arătând cu atâta tărie ce înseamnă încă o dată Puterea cuvântului, a exemplului şi a simbolului, strigând Rupeţi rândurile, fiţi Gata de luptă! Cruciaţi ai înălţimilor şi-au făcut Zborul de noapte apărându-şi ţara cu orice preţ Până la capăt şi mai departe… Pentru ca soarele să nu răsară dinspre asfinţit.
Viaţa în război nu aduce decât Lacrimi şi durere. Umanizarea dreptului umanitar a ajuns la alte cote, adunând împreună State, naţiuni şi mari puteri care au oferit Un licăr în beznă sau măcar un… Loc de oftat, refugiaţilor care, cu Inimă frântă, şi-au părăsit Pe drumuri de sticlă ţara, sub Imperiul fricii, în lupta pentru Supravieţuire şi pentru care Ipoteza fericirii pare atât de departe. Arcul aşteptării păcii În spatele frontului, în Zăpada însângerată şi Dincolo de linii, pare, uneori, Un pod prea îndepărtat.
De partea cealaltă… când admiţi sa fii părtaş la Intoleranţă şi crimă, când foloseşti doar Limbajul morţii transmis din Centrul de comandă unde Cuvântul e crimă, din dorinţi nesăbuite ale unor glorii apuse, nu ar trebui să te miri că te afli Sub cerul liber, pe Coridorul îngust… Singur în faţa istoriei. În acest punct Aurul prădătorului nu mai are nicio valoare, nu mai poţi să cumperi cu el Zile din istoria liniştii…
Când nu înţelegi că nu există Schimb de vieţi care pot fi jucate la Ruleta rusească, când eşti prins în Capcana timpului, neputând înţelege Sentimentul unui sfârşit, crezându-te în Cantonament în Ucraina, când vrei să treci pe o Scară strâmbă, cu tancurile, Podul de lut, când pui Sub tăvălug destine, vieţi, oraşe, când porneşti Din Rusia, cu sânge, pe Drumul spre nelibertate, pentru a cuceri Zona de interes, ghidându-te după Ghetoul interior şi urmând hărţi din Atlasul întunericului, lăsând în urmă doar Scrum în vânt şi Aer cu spini eşti… Căpitan la crime!
Când nu mai poţi face diferenţa Între adevăr şi mistificare, când semeni Credinţă sub teroare, când trimiţi în Furia dezlănţuită pe front Copiii distrugerii şi îi însemni Generaţia Z sau Generaţia Putin, când Efectul de undă se simte în Cele patru colţuri ale lumii şi simţi cum ţi se închide în faţă Uşa cu trei încuietori a lumii, începe O numărătoare inversă… Atunci începe să se scrie Cartea prafului.
Din câte se pare unii nu au parcurs şi nu au învăţat nimic din Marea carte a inumanităţii. O istorie a ororilor în 100 de episoade, folosind Politici de război ce nu pot fi înţelese şi acceptate, în care Mânia şi orgoliul aduc omenirea La porţile infernului, atunci când te crezi Stăpânul jocului. Miza războiului este revoltătoare şi de neacceptat. Să crezi că te afli Sub semnul victoriei în numele reîntregirii unui teritoriu, să foloseşti Dezinformarea, armă de război, să ordoni În cadenţă, marş, până ce totul ţăndări va fi, să provoci atâta durere, nu aduni decât… Victorii pierdute. Blestemat război!
Dar Într-o zi se va termina şi va veni Trecutul la judecata istoriei, iar Hăul ispăşirii unor astfel de fapte va fi foarte adânc. Vor fi multe File rupte din cartea războiului, însă Memoria nu arde, vom învăţa A trăi cu durerea şi vom căuta Motive pentru a zâmbi. Un război, un exil, o viaţă lasă urme adânci! Lumea în care trăim cu siguranţă nu va mai fi la fel, nu vor mai fi Strigăte spuse în şoaptă, vom învăţa poate să preţuim mai mult viaţa şi vremurile de pace care ni se păreau atât de naturale.
Ar trebui totuşi, de acum, să ne punem întrebarea Cine-i păzeşte pe paznici, asigurându-ne cumva că astfel de sminteli nu mai sunt posibile…
Lumea din noi care s-a aflat în Vremuri grele, la Cumpăna destinelor va fi de acum cu Toate sistemele în alertă. Dincolo de bine şi de rău; trebuie să fi învăţat vreo lecţie din aceste Clipe de istorie, Ceasuri de cumpănă ale omenirii care au adus atâta Suferinţă, Disperare, Panică, Ruină şi blestem, folosind algoritmi de calcul din Matematica vieţii şi a morţii, în care se pare că 1+1 nu face (întotdeauna) 2.
Anul viitor pe vremea asta, când Anotimpul furtunilor şi Jocul cu moartea vor fi trecut, iar după Jurnal din vremuri de război vom începe să scriem Cartea alinării, Cartea copiilor pierduţi sau Cronica realităţilor tulburătoare şi, de ce nu, Istoria speranţei, vom înţelege, încă o dată, că nu a fost doar… Bătălia lor, ci a noastră, a tuturor. După ce am văzut ce pot face Nălucirile puterii şi-ale măririlor când eşti şef de promoţie la Şcoala dictatorilor, trebuie să ne asigurăm că astfel de atrocităţi şi derulări de fapte dintr-un scenariu care părea ireal nu se vor mai petrece. Pe atunci va fi… Iarnă la Kremlin.
Cu certitudine Arta războiului nu e o artă care trebuie învăţată şi trăită!
Notă: Sublinierile italice din text reprezintă titluri de cărţi din colecţiile Bibliotecii Judeţene „Petre Dulfu” Baia Mare. Menţionez că, pentru potrivirea în context, unor volume le-am omis informaţia la titlu.
* Articol publicat în „Bibliotheca septentrionalis”, Revista Bibliotecii Judeţene „Petre Dulfu” Baia Mare, an XXX, nr. 1 (58), 2022, p. 21.
„Bibliotheca septentrionalis” nr. 58, iunie 2022
- Revista poate fi citită în format PDF: www.bibliotecamm.ro/septentrionalis/revista_bs_58(2022).pdf
Redacția:
Redactor-şef: conf. dr. Florian ROATIŞ;
Redactor-şef adjunct: Laviniu ARDELEAN;
Redactori: Gabriel STAN-LASCU; Csilla TEMIAN; Ioan NEAMŢIU;
Tehnoredactare şi copertă: Gabriel STAN-LASCU;