Din patrimoniul Colecțiilor speciale ale bibliotecii judeţene:„Discursuri rostite în preajma Unirii și la Asociațiunea Culturală Astra”, Vasile Goldiș, București, Cultura Națională, 1928.
La 12 noiembrie 1862 s-a născut la Mocirla (Arad), profesorul, publicistul și omul politic Vasile Goldiș. A fost deputat în Marea Adunare Națională de la Alba Iulia, membru de onoare al Academiei Române și președinte al ASTREI. A urmat studiile liceale la Arad și cele universitare la Budapesta și Viena. Licențiat în litere și filozofie a activat ca profesor în Budapesta, în Caransebeș, unde și-a început activitatea publicistică, și Brașov unde se va dedica publicării de manuale școlare. A colaborat la „Tribuna” și „Tribuna poporului” și a condus ziarul „Românul”. A avut un rol important în lupta pentru desăvârșirea unității politice a românilor. La Adunarea Națională de la Alba Iulia a rostit o cuvântare solemnă și a prezentat proiectul de rezoluție privind unirea Transilvaniei cu România.
Fragment din prefața cărții: „Se împlinesc zece ani de la unire. La actul unirii destinul mi-a rezervat și mie oarecare rol. Am fost propunătorul unirii și propunerea am motivat-o printr-un discurs, așa cum am știut și cum am putut. Nu revendic nici un merit personal pentru asta. Fiindcă propunerea ar fi făcut-o și alții. Ea a fost în sufletul națiunii noastre. Și mulți vor fi, cari pentru istorie ar fi motivat-o poate mai bine și mai frumos, decât mine. Pentru românii adunați atunci la Alba-Iulia nu era nevoie de nici o motivare. Sufletele erau pregătite prin suferințele de o mie de ani sub opresiunea străină”. (Vasile Goldiș)
Compartimentul Colecții speciale, Biblioteca Județeană ”Petre Dulfu” Baia Mare | Facebook