Oglinda paginii de titlu: Gramatica / romanească / pentru / îndreptarea tinerilor / Acum / întîia oară lucrată / prin / Constantin Diaconovici Loga, / al Şcolelor Preparande Romaneşti din Arad / Profesor. / La Buda. / În Crăiasca Tipografie a Universiteţii Ungariii. / 1822.
Text cu caractere chirilice și tipar negru, puține, dar deosebit de frumoase, ornamente și frontispicii, elemente tipografice simple și coperte din lemn învelite în carton.
Este una dintre cele mai importante cărți de gramatică românească de la începutul filologiei românești moderne. Fiind și o pledoarie pentru limba națională această gramatică reușește să depășească prin semnificație cadrul unui simplu manual destinat tinerilor învățăcei.
Câteva cuvinte despre autor: Constantin Diaconovici-Loga a fost translator la magistratură, revizor și corector al cărților românești la Tipografia Universității din Buda, învățător la prima școală a coloniei române din Pesta, deschisă prin strădaniile sale, cantor la biserica ortodoxă din Buda, unde introduce serviciul religios în limba română, profesor, timp de optsprezece ani, la Școala Normală din Arad, director al școlilor românești și sârbești de pe teritoriul regimentelor de graniță bănățene și unul dintre organizatorii învățământului în limba română din Banat. A alcătuit manuale și a tradus cărți de cult, a militat pentru tipărirea cărților românești și pentru organizarea de școli. În întreaga sa activitate de cărturar iluminist s-a preocupat de răspândirea culturii în limba română și în special de emanciparea culturală a românilor bănățeni.
Biblioteca Județeană ”Petre Dulfu” Baia Mare | Facebook