Într-o talmacire simpla, ar fi vorba despre faptul ca, daca PRIMA CASA este cea în care locuiesti, iar A DOUA CASA cea în care muncesti (pentru salariati) sau înveti (pentru elevi, studenti, masteranzi, doctoranzi, cursanti etc.), atunci a fi A TREIA CASA înseamna ca, din bugetul de timp ramas la dispozitie, cea mai însemnata parte se constituie fie prin prezenta directa într-o sala de biblioteca, fie prin citirea unei carti împrumutate, fie prin accesarea unei informatii stocate într-o baza de date moderna.
Dar de ce si-au ales liderii acestor asezaminte de cultura o astfel de tinta? E clar, cred, pentru toata lumea ca nu e vorba doar de o ambitie profesionala a acestora. Mai degraba se poate decela ca acest SCOP – a treia casa – este expresia practica a unui deziderat mai general. Daca stam sa analizam mediul concurential incident, putem observa ca, daca un “centru cultural” sau un “centru de cunoastere”, cum mai sunt asimilate si denumite bibliotecile publice, nu atrage cetatenii cu prioritate, alte perimetre de atractie si gravitatie publica vor intra în rol major.
Daca biserica si spatiul de performare religioasa ar fi acesta, nici macar nu am putea considera ca ar fi vorba de pierdere sociala. Dar daca “a treia casa” este sau devine restaurantul (bufetul, barul, crâsma), sala de jocuri clasice sau electronice, discoteca sau cafeneaua s.a. atunci e clar ca avem de-a face cu filosofia placerii si nu cu emanciparea culturala. Nici alte provocari sau tentatii, cum ar fi cultivarea prin sport a armoniei trupului, relaxarea în natura sau promenada urbana, nu trebuie sa se aseze în lantul prioritatilor înaintea învatarii, informarii, lecturii…