de ing. Carmen NEACŞU,
Director al Centrului Regional pentru Promovarea şi Protecţia Proprietăţii Industriale Maramureş
Centrul Regional pentru Promovarea şi Protecţia Proprietăţii Industriale Maramureş funcţionează în Baia Mare din 1999. El a luat fiinţă la iniţiativa unui grup de oameni şi instituţii preocupate de destinul acestui colţ de ţară. În fapt, acest centru este un punct de lucru al Fundaţiei Centrul pentru Dezvoltarea Întreprinderilor Mici şi Mijlocii (CDIMM) Maramureş şi este coordonat tehnic şi profesional de Oficiul de Stat pentru Invenţii şi Mărci (OSIM) Bucureşti.
Centrul Regional din Baia Mare face parte dintr-o reţea naţională de 14 centre şi existenţa lor se datorează dorinţei OSIM de a-şi descentraliza serviciile şi de a demara, prin intermediul acestor centre, o campanie naţională de educare a mediului de afaceri (şi nu numai) în domeniul proprietăţii industriale. Concret, acest centru oferă informaţii, consultanţă, asistenţă legate de brevete de invenţie, mărci de fabrică, de produs şi de servicii, design industrial, indicaţii geografice, nume comerciale, topografii de circuite integrate etc., din perspectiva legislaţiei naţionale şi internaţionale existente. De asemenea, cei doi consultanţi, care lucrează în centru încă de la început, sunt în măsură să informeze publicul interesat despre ceea ce înseamnă drept de autor, piraterie, contrafacere, concurenţă neloială, supraveghere a patrimoniului de titluri de proprietate (certificate de înregistrare, brevete), supraveghere a concurenţei, facilitare a relaţiilor cu Oficiul de Stat pentru Invenţii şi Mărci.
De-a lungul anilor, localul Centrului Regional pentru Promovarea şi Protecţia Proprietăţii Industriale Maramureş s-a schimbat de două ori. Începuturile, nostalgice pentru noi, sunt legate de clădirea ARIS (fostul Institut de Proiectare), în care a funcţionat timp de doi ani. Apoi, centrul s-a mutat în Incubatorul de Afaceri, un alt punct de lucru al Fundaţiei CDIMM Maramureş. După alţi doi ani şi ceva, conducerea fundaţiei, împreună cu cea a Bibliotecii Judeţene „Petre Dulfu”, a gândit şi a creat un parteneriat reciproc avantajos, destinat iniţierii, instruirii, educării băimărenilor în ceea ce înseamnă proprietate intelectuală.
La nivel naţional, acest domeniu este foarte puţin cunoscut de marea masă a populaţiei. Cunoscători şi specialişti în domeniu se află numai la nivelul marilor companii (cele mai multe cu capital străin) din marile oraşe ale României, dar, în special, în Bucureşti. Ca să nu mai vorbim despre avocaţi de specialitate, de judecători, sau de procurori. Era, prin urmare, foarte firesc să se facă ceva în direcţia sensibilizării tuturor actorilor de pe scena economică, socială şi culturală asupra importanţei cunoaşterii problematicii de proprietate intelectuală şi a instruirii în vederea protejării patrimoniului creaţiei intelectuale.
În cele mai multe state europene, astfel de centre regionale de proprietate industrială se află localizate în biblioteci. Bibliotecile fiind, prin definiţie, lăcaşuri de cultură şi educaţie în cultură, era firesc ca şi acest segment al educaţiei să fie amplasat – material şi spiritual – într-o bibliotecă. Mai ales că, orice astfel de centru (deci şi Centrul Regional Maramureş) dispune de o minibibliotecă de proprietate intelectuală, furnizată, în mare parte de OSIM, dar completată şi prin resurse proprii.
Teodor Ardelean, directorul Bibliotecii Judeţene „Petre Dulfu”, a avut iniţiativa şi inspiraţia de a boteza acest colţ din bibliotecă cu numele de „Brevetotecă” şi, trebuie să recunoaştem, că nu a greşit. Comparativ cu celelalte sedii ale Centrului Regional Maramureş, plasarea sa în Bibliotecă este, de departe, cea mai benefică, în primul rând pentru cei care lucrează în centru. Spaţiul pus la dispoziţie este generos, foarte bine amenajat, uşor de găsit de către cei interesaţi. În afara biroului în sine, de care beneficiază acest centru, de mare folos este accesul la toate spaţiile din bibliotecă: săli de conferinţe, săli de lectură, sala Britanica, spaţiul de expunere din holul bibliotecii etc. Numărul mare al vizitatorilor bibliotecii poate constitui o potenţială sursă de clienţi pentru centru. De asemenea, aici se desfăşoară o sumedenie de manifestări, care adună la un loc persoane din toate sferele vieţii cotidiene – iată o altă facilitate oferită centrului în promovarea propriilor servicii. În al doilea rând, existenţa unui astfel de centru în bibliotecă aduce un plus de valoare bibliotecii în sine, prin propriul patrimoniu de carte pe care-l deţine centrul şi care este pus, în regim de sală de lectură, la dispoziţia doritorilor. În general, se editează puţine cărţi de specialitate în acest domeniu. Informaţiile de proprietate intelectuală nu se găsesc la îndemâna oricui. De asemenea, centrul are o colecţie impresionantă de Buletine Oficiale de Proprietate Industrială editate de Oficiul de Stat pentru Invenţii şi Mărci. În mod normal, acestea nu se pot achiziţiona decât prin abonamente directe la Oficiul Naţional, sau cumpărare din OSIM. Iată de ce, existenţa unei astfel de surse de informare, scrisă şi umană, este de valoare. Ea completează în mod fericit paleta largă de oferte a Bibliotecii Judeţene „Petre Dulfu”.
Centrul Regional pentru Promovarea şi Protecţia Proprietăţii Industriale Maramureş îşi aduce propria contribuţie la actul de cultură băimărean şi prin donaţiile repetate de carte, broşuri de specialitate în limba română, dar şi în limbi străine, donaţii care sporesc fondul de carte al bibliotecii cu exemplare care, pe căi obişnuite, ar fi fost dificil de achiziţionat. În al treilea rând, beneficiile funcţionării noastre aici se repercutează asupra Oficiului de Stat pentru Invenţii şi Mărci, care se poate lăuda cu alinierea sa la standardele şi practicile europene în domeniul proprietăţii industriale. OSIM a găsit, la Baia Mare, parteneri de discuţie şi acţiune reali, serioşi, competenţi, capabili şi competitivi. Nu e puţin lucru pentru un oraş situat în capăt de ţară, la peste 600 de km de Bucureşti, să fie apreciat ca având cel mai bun Centru Regional în domeniul proprietăţii industriale, lucru care se datorează şi acestei splendide colaborări cu Biblioteca Judeţeană „Petre Dulfu”. Dar, cel mai mare şi mai important câştig al acestui parteneriat – bibliotecă – centru regional – este publicul băimărean. Destinatarul eforturilor conjugate ale Bibliotecii Judeţene „Petre Dulfu”, Oficiului de Stat pentru Invenţii şi Mărci şi Fundaţiei CDIMM Maramureş este persoana care păşeşte pragul acestei instituţii şi are nevoie de informaţii, doreşte să înveţe ceva. Pentru o persoană care vine la bibliotecă fără să ştie de existenţa centrului nostru, este o surpriză şi poate deveni utilă descoperirea prezenţei noastre în această clădire. Pentru un client de-al centrului, biblioteca poate deveni o destinaţie constantă. Nu sunt multe astfel de biblioteci în ţară şi nici chiar la nivel internaţional. Avem parteneri de afaceri şi clienţi din alte judeţe şi din străinătate care sunt impresionaţi de ceea ce văd aici şi duc mesajul satisfacţiei lor mai departe, făcând un lobby gratuit şi util pentru cunoaştere, educaţie şi cultură în stil băimărean. Nu putem decât să ne dorim şi să facem totul pentru ca această colaborare să dureze cât mai mult.
Articol publicat în revista Bibliotheca Septentrionalis, Publicaţie semestrială a Bibliotecii Județene „Petre Dulfu” Baia Mare, an XV, nr. 1 (28), 2007, p. 57.
Accesează revista Bibliotheca septentrionalis nr. 28(2007).pdf
Sursa: Redacția e-Bibliotheca septentrionalis | Biblioteca Judeţeană „Petre Dulfu” Baia Mare: Brevetoteca