În perioada 2 – 3 septembrie 2023, sub auspiciile Asociației „Fiii Satului Tătărești”, în colaborarea cu Primăria și Consiliul Local Viile Satu Mare și Parohia Ortodoxă Română Tătărești, cu sprijinul financiar al Consiliului Județean Satu Mare, va avea loc ediția a VII-a a sărbătorii „Fiii Satului Tătăreşti”.
Această manifestare este considerată un promotor activ al celor care deservesc „Asociația Fiii Satului Tătărești”, în promovarea imaginii satului, cât și în derularea de activități culturale, educative și spirituale menite a readuce și păstra în memoria colectivă valori autentice ale trecutului, dar și pentru conectarea la realitățile prezentului.
La solemnitatea de inaugurare au fost invitați și și-au anunțat participarea membri ai administrației județene și municipale din Satu Mare, oameni de cultură, specialiști de frunte din cadrul Direcției Județene pentru Cultură Satu Mare, Primăriei și Consiliului Local Viile Satu Mare; Muzeul Județean Satu Mare, Parohiei Ortodoxe Române Tătărești, Bibliotecii Județene Satu Mare, Bibliotecii Județene „Petre Dulfu” Baia Mare, preoți din protopopiatele Satu Mare, stareți de mănăstiri și monahi, alte persoane interesate, unii dintre aceștia marcând prin cuvântul lor importanța acestei manifestări culturale de excepție. Biblioteca Județeană „Petre Dulfu” Baia Mare va fi reprezentată de dr. Teodor Ardelean, manager și dr. Ioan Gogota, bibliotecar.
Printre evenimentele de marcă care susțin demersurile inițiate amintim: Simpozionul interjudețean Educație prin cultură – Lumină pentru suflet la 100 de ani de la înființarea Bibliotecii Sătești „Nicolae Iorga”, inaugurarea Bibliotecii Sătești „Nicolae Iorga” și sfințirea plăcii cu noua denumire a Căminului Cultural „Octavian I. Pop”, lansări de carte, aniversarea a 600 de ani de la prima atestare documentară și a 200 de ani de al zidirea bisericii din localitate. Ideea reînființării Bibliotecii Sătești ”Nicolae Iorga”, sub patronajul Asociației „Fiii Satului Tătărești”, precum și atribuirea vechiului cămin cultural din Tătărești numele dascălului „Învățător Octavian I. Pop”, sunt momente de renaștere culturală care necesită o abordare integrală a patrimoniului local „adevărat zăcământ de identitate”, temelie a reînvierii vieții cultural-artistice a comunității.
De asemenea, în programul evenimentului este prevăzut și concertul Coralei „Armonia” a Protopopiatului Ortodox Român care va prezenta un bogat concert interpretând lucrări din sfera muzicală populară sau cu influențe religioase.
Moderatorul evenimentului va fi col(r) Voicu Șichet, care va prezenta programul manifestărilor, lista de invitați cu comunicări științifice, precum și două volume despre satul și locuitorii săi, respectiv „Parohia Ortodoxă Română Tătărești între trecut și prezent – studiu monografic” ― autor pr. Florin Libotean și „Cântări pentru ultimul drum – volumul II” ― autor Voicu Șichet, care reiterează rolul și locul Bisericii Ortodoxe Române în promovarea și ocrotirea culturii, pentru că biserica a promovat învățământul superior și academic, a pus pentru prima data, prin slujitorii săi, creionul în mâinile copiilor și i-a învățat tainele scrisului și a luptat pentru identitatea culturală și națională a poporului român.
De dr. Ioan GOGOTA,
Biblioteca Județeană „Petre Dulfu” Baia Mare