Organizat cu prilejul împlinirii a 200 de ani de la nașterea lui Ion C. Brătianu, evenimentul aduce un omagiu unuia dintre cei mai importanți oameni de stat români, membru de onoare al Academiei Române, și dorește să pună în evidență puternica vocație a patriotismului politic care i-a marcat destinul.
Joi, 3 Iunie 2021, ora: 11:00 – 13:00;
Amfiteatrul „Ion Heliade Rădulescu“ al Bibliotecii Academiei Române;
Evenimentul, organizat de Academia Română, poate fi vizionat online pe Facebook.
Vor lua cuvântul:
– acad. Ioan-Aurel Pop, președintele Academiei Române;
– Ludovic Orban, președintele Camerei Deputaților;
– dr. Narcis Dorin Ion, directorul Muzeului Național Peleș;
– prof.ing. Nicolae Noica, membru de onoare al Academiei Române și director general al Bibliotecii Academiei Române.
Născut la 2 iunie 1821, la Pitești, Ion C. Brătianu s-a format în atmosfera revoluționară a Parisului de la mijlocul secolului al XIX-lea, care i-a furnizat atât entuziasmul, cât și cunoștințele diplomatice și politice necesare unei viitoare construcții naționale. Fondator al Partidului Național Liberal, în 1875, și primul său președinte, Ion C. Brătianu își leagă numele de cele mai importante momente din istoria statului român modern: negocierea și aducerea pe tronul Principatelor Române unite, în 1866, a Principelui Carol de Hohenzollern-Sigmaringen, câştigarea independenţei de stat la 1877, înființarea unor instituții fundamentale pentru modernizarea țării, inițierea unor ample proiecte liberale de emancipare economică și culturală. Prim-ministru timp de 12 ani, în repetate rânduri ministru al economiei, al apărării naționale sau al afacerilor externe, Ion C. Brătianu a avut priceperea politică de a identifica și pune în aplicare acele măsuri care să constituie temelia unei construcții naționale și să deschidă calea către actul Marii Uniri, la care o contribuţie decisivă urma să aibă fiului său, Ion I.C. Brătianu.
Expoziția organizată cu prilejul simpozionului „Ion C. Brătianu – 200 de ani de la naștere“ va reuni documente de arhivă, corespondență cu oameni politici ai vremii sau cu familia, fotografii, diplome, medalii, antologii de discursuri, volume monografice și este însoțită de un elegant catalog de peste 120 de pagini. Coordonator editorial și curator al expoziției: Gabriela Dumitrescu, șef Serviciu Manuscrise, Carte Rară.
Expoziția rămâne deschisă în perioada 3-10 iunie 2021 și poate fi vizitată între orele 10-15.
Sursa: Academia Română | Facebook