Marius Porumb – Academician al Maramureșului
de Dr. Teodor Ardelean
În cei peste 150 de ani ce s-au scurs de la întemeierea celei mai importante instituții de cultură și știință – Academia Română – sunt peste 150 de membri ai acestui forum al „nemuritorilor” care s-au apropiat de acest Nord Statornic, fie vizitându-l spre a-și stâmpăra fascinațiile, fie cercetându-l pentru a spori cunoașterile, toți aceștia ridicând zestrea de relație, alături de cei care de aici, din acest cardinal spațiu, au pornit spre meterezele Cognosferei. Da, acest ținut se mândrește cu primii fondatori ai Societății Literare, orânduiți pe provincii, unde primii nominalizați au fost Alexandru Roman și Iosif Hodoș. Și chiar dacă cei doi erau din alte spații românești, tot mare mândrie a adus alegerea lor și așezarea astfel a Maramureșului alături de Transilvania, Muntenia, Basarabia, Bucovina și de celelalte ținuturi, instituția înființată constituind prima formă de Unire spirituală a Sufletului Românesc în mare Lucrarea Lui.
Primii veritabili academicieni ai zonei septentrionale au fost, se știe, frații Mihalyi de Apșa (Ioan, istoricul și Victor, mitropolitul de la Blaj), iar linia aceasta de prestigiu a avut, evident, și sincope, căci, deși multe alte personalități ale acestui pol de cardinalitate ar fi meritat o astfel de recunoaștere, numeroase condiționalități au făcut ca din Forul Marilor Bărbați ai Academiei să lipsească, spre exemplu, George Pop de Băsești, Vasile Lucaciu, Gheorghe Bilașcu, Petre Dulfu, Artur Coman ș.a.
În perioada considerată „întunecată” (1945-1989), trei oameni „luminați” în puterile lor de exprimare profesional-vocaționale – Vasile Gheție, Gheza Vida și Ioan Ceterchi – au fost gratulați cu titlul de „academicieni”, iar apartenența ultimilor la structurile de conducere comunistă nu le-a știrbit esența personalității, astfel că, la momentul marilor trieri postdecembriste cei doi nu și-au pierdut locul lor „de drept”.
După 1990, prezențele academice maramureșene se înmulțesc, iar lista cuprinde cu adevărat nume „răsunătoare”. Ne folosim în acest sens de lucrările extraordinare realizate de istoricul Dorina N. Rusu, ultima apărută chiar cu ocazia sărbătoririi a 150 de ani, la 4 aprilie 2016, în București. În clasamentul pe județe, Maramureșul are enumerați 14 academicieni. În plus față de cei amintiți lista cuprinde pe: Emilian Birdaș, Nicolae Breban, Augustin Buzura, Vasile Marinca, Lucian Mureșan, Ion V. Pop, Mihai Pop, Cristian Sorin Silvestru și Eliezer Wiesel. În relația cu alte „zone”, mai puțin „rodnice” stăm bine (Sălaj, Satu Mare, Covasna, Constanța, Călărași, Caraș-Severin, Gorj, Giurgiu, Harghita, Ialomița, Ilfov, Teleorman, Tulcea ș.a. ), dar surprinzător de modest, prin comparație, cu alte județe pe care noi adesea „le privim de sus” (Alba, Bistrița-Năsăud, Buzău, Dâmbovița, Mehedinți, Neamț, Olt, Suceava, Vaslui, Vrancea). În sentimentalismul nostru de tip „regional”, salvarea ne-a venit din faptul că academicianul Marius Porumb, istoric de artă, care, deși s-a născut (întâmplător, dar și întâmplările sunt tot de la Dumnezeu!) la Grozești-Lăpușna, în Republica Moldova, a trăit și învățat la Baia Mare (Școala „O. Goga” și Liceul „Gh. Șincai”), fiind soțul Doamnei Zoe Vida, iar pe cale de … rudenie, ginerele academicianului Gheza Vida.
Pentru toate „pecețile de identitate maramureșeană” pe care le-a așezat în viața sa și în scrisul său, l-am numit în acest scurt medalion „Academician al Maramureșului”. N-am făcut-o „exclusivist”, ci printr-o tehnică intarsică. Nu atentând la sentimentul, mereu prezent în tot și-n toate, al acad. Nicolae Breban, spre exemplu, ci printr-o hiperbolă de diplomație culturală și o pedagogie a prieteniei. Îl cunosc pe Marius Porumb din anii studenției și nu pot uita bucuria „științifică” a academicianului Virgil Vătășianu, conducătorul său de doctorat, la susținerea tezei „Icoane românești din Transilvania (sec. XV – XVIII)”. Fericirea cea mare a venit nu peste multă vreme, când doctorandul îi ia locul magistrului în Academia Română.
Unii îmi vor reproșa că, scriind mult despre Academie și academicieni în ultimii ani, am mai utilizat sintagma „academician al Maramureșui” cu vectorul de relație bine țintit spre regretații acad. Ionel-Valentin Vlad, fost vicepreședinte și președinte al Marelui Forum și Alexandru Surdu, fost vicepreședinte, maramureșeni prin „cuget și simțire”, dar, mai ales, prin prezențele lor binecuvântate, tonice, înziditoare de sentimente mărețe. Căci, în Maramureș s-a scris, cred, mai mult, mai dens și mai des despre prezențele acestor exponenți amintiți (sau de acad. Emil Burzo, acad. Dan Muntean ș.a.), decât chiar în locurile lor de prezență și prestanță cotidiene.
Iar acum, spre a risipi orice stare de îndoială metodică în rostire, voi spune că la Baia Mare, Zoe Vida și Marius Porumb au o locuință (modestă!), un Atelier Memorial Gheza Vida (de păstrat și administrat, inclusiv financiar!), o salbă de monumente de și despre Vida, morminte, amintiri, prieteni … Cred că din galeria aceasta de locuri și oameni care exercită o gravitație antropotropică pentru domnul academician Marius Porumb și iubita sa soție face parte, la loc de frunte și Biblioteca Județeană „Petre Dulfu” din Baia Mare, căreia i-a donat mii de cărți în zeci de lăzi și / sau pachete, pe care a vizitat-o de nenumărate ori și pe care a așezat-o la inima sa generoasă ca un spațiu de exercițiu aristocratic și un colț aducător de fericiri pentru cei cu astfel de preocupări cu adevărat academice.
Și dacă l-am botezat pe Marius Porumb „Academician al Maramureșului” e și o dovadă de admirație, prețuire și respect față de un om minunat, un spirit ales și un român devotat tuturor cauzelor sfinte ale Neamului. La mulți ani și multe împliniri!
Spre a face textul de față mai elocvent și mai relevant în această chestiune oferim în continuare câteva mostre de „activități” și „prezențe” din Culegerea tematică „Diarium Academicum Septentrionis”.
18 ianuarie 2013. În pregătirea centenarului Gheza Vida ce va cuprinde și manifestări la Baia Mare, dr. Teodor Ardelean îi trimite o Scrisoare academicianului Marius Porumb, inițiatorul și organizatorul principal al acestor activități evocative, în care îl informează cu privire la „pregătirile biobibliografice” care se fac la Biblioteca „Petre Dulfu” pentru a marca anvergural o personalitate maramureșeană de prim rang în cultura română și în istoria relațiilor cu Academia Română.
25 ianuarie 2013. La sediul Bibliotecii Județene „Petre Dulfu” are loc o întâlnire de lucru între dr. Teodor Ardelean și acad. Marius Porumb, pentru fixarea tuturor reperelor preparatorii în vederea asigurării unui Calendar consistent pentru Anul Centenar „Gheza Vida”. Soții Zoe Vida Porumb și acad. Marius Porumb aduc în dar Bibliotecii o donație de carte „rară” (n.n. adică dintre acele lucrări care sunt greu de găsit, dar ajung în cabinetele de lucru ale academicienilor!).
2 februarie 2013. „Gazeta de Maramureș”. Articolul Să dăruim un viitor trecutului! Autorul, Teodor Ardelean, preia din rostirile acad. Marius Porumb această sintagmă, informând cititorii despre complexul profil cultural și științific al Cetățeanului nostru de Onoare. Sintagma din titlu dovedește la o analiză lucidă o adevărată Paradigmă a timpurilor noastre. „Aici regăsim Rostul Istoriei, Menirea Arheologiei, Spiritul Artei, Puterea de Expresie a Politicilor Urbane de păstrare și conservare a perimetrelor istorice din orașele cu trecut istoric..,”.
28 februarie 2013. Sărbătorirea CENTENARULUI GHEZA VIDA în Sala Millenium din Baia Mare. Inițiatori: acad. Marius Porumb și Zoe Vida Porumb. Moderator: dr. Teodor Ardelean, care prin rostirile sale și prin jocul retoric al celor implicați în mărturisiri pune în lumină „un veac de lumină”. Două ceasuri de gânduri și adânci aduceri-aminte, încolonând flori încoronate să se așeze drept căpătâi, de strajă și de umilă slavă pentru cel ce s-a ridicat la 28 februarie 1913 spre lumina lumii. Prima ofrandă de cuvinte: Cătălin Cherecheș, primarul Municipiului, sub semnul sintagmei „Exercitatio potest omnia!”. Academia Română a fost reprezentată emblematic de acad. Ionel-Valentin Vlad, vicepreședinte („Magnificum esse laudari a laudato viro”), acad. Marius Porumb („Ex ipso fonte bibere!” și „Viva vox docet!”). Alți performeri de excelente panegirice: dr. Ramona Novicov și dr. Aurel Chiriac de la Oradea, dr. Tiberiu Alexa, dr. Călin Stegerean de la Cluj. Sub pecetea emblemei „Honor alit artes!” răsplata a fost acordată și prin lansarea volumului GHEZA VIDA – 100, a Caietului biobibliografic Vida – 100 de la Biblioteca Județeană.
1 martie 2013. Sute de oameni s-au adunat la Carei pentru a aduce un omagiu artistului și academicianului Gheza Vida, cel care le-a lăsat ca moștenire Monumentul Ostașului Român, simbol al luptei de eliberare a acestui colț de pământ românesc. Manifestările au fost organizate de redacția Buletin de Carei, Consiliul Județean, C.C.P.C.T. Satu Mare, Direcția de Cultură din cadrul Primăriei, cu ocazia sărbătoririi Centenarului nașterii marelui artist. Au participat multe oficialități, dar și reprezentanții familiei, în frunte cu Zoe Vida Porumb și acad. Marius Porumb. Postere, pliante, evocări, ceremonie sobră. A urmat apoi, în Sala Cavalerilor din Castelul Karolyi Simpozionul omagial. Surpriza cea mare a fost constituită de prezența ing. Nicolae Weinberger, dirigintele șantierului deschis în 1964 pentru construcția Monumentului. Moderator: Felician Pop. Acesta a evidențiat rolul acad. Marius Porumb, care a introdus evenimentul de la Carei în calendarul manifestărilor naționale dedicate Centenarului Gheza Vida (alături de Baia Mare, Cluj-Napoca, București și Roma), al fiicei artistului Zoe Vida Porumb și al președintelui ASTRA Carei, ing. Daniela Ciută, „sufletul acestui eveniment”. Primarul Kovacs Eugen a oferit sculptorului Gheza Vida titlul „Pro Urbe”, post mortem.
1 martie 2013. Prezenți la Baia Mare cu ocazia sărbătoririi Centenarului Gheza Vida, academicianul Ionel-Valentin Vlad, vicepreședinte al Academiei Române, Emil Burzo, Președintele Filialei Cluj și Marius Porumb, directorul Institutului de Arheologie și Istoria Artei Cluj-Napoca al Academiei Române au efectuat o vizită detaliată în Biblioteca Județeană, ghidați chiar de moderatorul evenimentului, dr. Teodor Ardelean. Oaspeții au fost impresionați de „uriașul” edificiu (circa 10.000 mp), numărul cititorilor (peste 60.000), volumul achizițiilor medii anuale (peste 500.000 lei), distribuția personalului, mobilierul adecvat, dar, mai ales, de inițiativele culturale inedite, care plasează instituția în fruntea ierarhiei naționale. Totodată au fost extrem de apreciate: American Corner, Korean Corner, Ludoteca, Secția Multiculturală, Sala de conferințe, spațiul revistei „Familia Română” ș.a.
3 martie 2013. Interviu: Cu academicianul Marius Porumb despre Vida Gheza și arta maramureșeană, în publicația băimăreană ziarmm. În vizor, dincolo de date din biografia marelui artist, considerații despre dezvoltarea culturală a Maramureșului, brandul regional, artiștii băimăreni, planurile de viitor ale academicianului.
27 iunie 2013. În organizarea Institutului de Arheologie și Istoria Artei din Cluj-Napoca al Academiei Române și cu sprijinul municipiului Baia Mare a avut loc în Aula Academiei Simpozionul Național Gheza Vida – 100 de ani de la naștere. Au prezentat comunicări: acad. Ionel Haiduc, președinte, acad. Ionel-Valentin Vlad, vicepreședinte, acad. Răzvan Theodorescu, acad. Marius Porumb, prof. univ. dr. Daniel Barbu (ministru al Culturii), Cătălin Cherecheș (primarul municipiului Baia Mare), dr. Teodor Ardelean, conf. univ. dr. Ramona Novicov, prof. univ. dr. Grigore Arbore, dr. Călin Stegerean, prof. univ. dr. Aurel Chiriac, dr. Tiberiu Alexa, dr. Ioana Vlasiu. La vernisajul ce a urmat la Biblioteca Academiei au rostit alocuțiuni: acad. D.R. Popescu, dr. Ramona Novicov și dr. Teodor Ardelean. Au fost lansate cărțile Gheza Vida. Centenar 1913-2013, alcătuită de acad. Marius Porumb, apărută la Editura Academiei Române și Editura Mega și Vida Gheza – 100. Documentar biobibliografic aniversar, editat de Biblioteca Județeană „Petre Dulfu” Baia Mare (Text condensat din revista „Academica”, nr. 6, iunie 2013, anul XXIII, nr. 272, p. 88-89).
28 iunie 2013. În „Ziarul de Duminică”, acad. Marius Porumb publică articolul-evocare Gheza Vida – autorul unor monumente-simbol ale istoriei naționale, cu referire la biografia artistului și manifestarea din ziua precedentă – Simpozionul Național Gheza Vida 100, din Aula Academiei Române. Citat: „Sărbătorirea Centenarului Gheza Vida este un prilej de a omagia memoria unui mare artist de talie europeană, o personalitate de marcă a artei românești, ce aparține galeriei celor mai importanți creatori de frumos din România, fiu al Maramureșului și al orașului Baia Mare”.
26 octombrie 2013. În Sala festivă de la Accademia di Romania din Roma este sărbătorit Centenarul Gheza Vida printr-o expoziție dedicată marelui artist român. Oaspeți de onoare: acad. Marius Porumb și soția sa, Zoe Vida Porumb (fiica sculptorului). Expoziția va fi deschisă până în 9 noiembrie a.c. Director Accademia di Romania în Roma: prof. Mihai Bărbulescu.
3 martie 2014. Pe emaramures.ro citim Evocare – Povești inedite și amintiri despre Vida Gheza, într-o seară dedicată marelui artist. Atelierul memorial al sculptorului. Organizatori: acad. Marius Porumb și Zoe Vida Porumb. Moderator: dr. Teodor Ardelean. Printre evocatori a fost și un mare prieten al lui Vida – domnul Valentin Bota, fost secretar al Consiliului Județean. „Modestia lui, interesul lui expus în momente cheie și cuvântul greu pe care îl avea, îl caracterizau. Pentru că niciodată nu am auzit ca cineva din cei mari de pe vremea aceea să fi zis că Vida n-are dreptate. Vida totdeauna a avut dreptate și a fost omul care pentru dreptate s-a bătut și îmi aduc așa de bine aminte câte nu mi-a spus și câte n-am gândit noi pentru ca această dreptate să poată fi înfăptuită” – a povestit d-nul V. Bota.
25 octombrie 2014. La Monumentul Ostașului Român de la Carei, opera sculptorului Gheza Vida, s-a desfășurat ceremonia oficială a Aniversării a 70 de ani de la eliberarea orașului Carei de sub ocupația hortisto-fascistă. Au participat: președintele României Traian Băsescu, primul ministru Victor Ponta și numeroși membri ai Guvernului. În numele Academiei Române au depus o coroană de flori acad. Emil Burzo, Zoe Vida Porumb și acad. Marius Porumb. Ne-am bucurat să putem fi prezenți printre miile de participanți la această sărbătoare de calendar și de suflet.
26 noiembrie 2014. La etajul II al Bibliotecii Județene „Petre Dulfu” Baia Mare este inaugurat, în spațiul destinat printr-un proiect recent, Fondul Documentar al Academiei Române, ca structură pe nivelul „secțiilor” din bibliotecă. La festivitate, inițiatorul – dr. Teodor Ardelean – a avut bucuria să „antreneze” în „discursuri de recepție” adecvate personalități de primă talie științifică și culturală: acad. Ionel-Valentin Vlad, acad. Alexandru Surdu, acad. Emil Burzo, acad. Marius Porumb, prof. univ. dr. Aurel Ardelean, prof. univ. dr. Coralia Adina Cotoraci, alături de personalități locale. O sărbătoare academică și un moment de apropiere între două instituții de cunoaștere redutabile.
26 ianuarie 2015. Aula Magna a Universității din Oradea a găzduit ceremonia acordării titlului de Doctor Honoris Causa academicianului Marius Porumb, reputat specialist în arta românească. Au participat: acad. Emil Burzo; P.S. Sofronie Drincec, episcopul ortodox; P.S. Virgil, episcopul greco-catolic; Constantin Bungău, rector; Sorin Curilă, președintele Senatului Universității; Aurel Chiriac, inițiator; Teodor Ardelean, directorul Bibliotecii Județene „Petre Dulfu” Baia Mare; Zoe Vida Porumb, soția academicianului sărbătorit, Daniela Ciută, președinte ASTRA Carei, Mihai Drecin, fost prorector și fost parlamentar de Bihor, Blaga Mihoc, istoric ș.a.
24-25 octombrie 2015. Festivități la Monumentul Ostașului Român de la Carei, operă a sculptorului băimărean Gheza Vida. Parastas pentru eroi cu participarea IPS Andrei Andreicuț, mitropolitul Clujului, Maramureșului și Sălajului și PS Iustin, al Maramureșului și Sătmarului. Paradă militară terestră și aeriană. Familia artistului a fost reprezentată de Zoe Vida Porumb și acad. Marius Porumb.
…
2-4 martie 2023. La Biblioteca „Petre Dulfu” din Baia Mare se derulează manifestările omagiale dedicate împlinirii a 110 ani de la nașterea marelui sculptor Gheza Vida înscrise anvergural sub cupola sintagmei „Gheza Vida – Un maramureșean pentru eternitate”. Patronaj: Academia Română, Municipiul Baia Mare, Biblioteca Județeană, Institutul de Arheologie și Istoria Artei din Cluj-Napoca și Ars Transsilvaniae România. Inițiator: acad. Marius Porumb. Moderator: dr. Teodor Ardelean. Binecuvântarea a venit din partea P.S. Iustin, episcopul Maramureșului și Sătmarului. Au susținut prelegeri: acad. Doru Pamfil, președintele Filialei Cluj a Academiei Române, acad. Marius Porumb, acad. Mihai Bărbulescu, acad. Liviu Pop, dr. Ramona Novicov, dr. Negoiță Lăptoiu, dr. Tiberiu Alexa, Ioan Doru Dăncuș (viceprimar), Veronica Vancea (custode), Daniela Ciută (ASTRA Carei) ș.a.