În data de 27 iunie 2022, la Biblioteca Județeană „Petre Dulfu” Baia Mare, au primit „botezul” public două volume care fac parte din categoria cărților-tezaur, volumele VIII și IX ale lucrării „Patrimoniu preindustrial şi industrial în România”, de dr. Volker Wollmann, reputat istoric, specialist în istoria patrimoniului industrial din România.
Evenimentul a fost realizat în colaborare cu Asociația Culturală „Familia română” și cu sprijinul S.C. Electrosistem SRL Baia Mare, prieten și colaborator de tradiție.
În atmosfera caldă și primitoare a Sălii de conferințe, în prezența unor specialiști din domeniul mineritului, istorici, muzeografi, bibliotecari, au luat loc la masa de prezidiu: autorul, Ștefan Blasko, directorul general al companiei S.C. Electrosistem SRL Baia Mare, ing. geolog Alexandru (Sașa) Nicolici și dr. Teodor Ardelean, moderatorul evenimentului.
Evenimentul a debutat cu oferirea unei diplome de excelență pentru reușitele din întreaga sa activitate de cercetare, domnului Volker Wollmann, acordată de dr. Teodor Ardelean, directorul Bibliotecii Județene „Petre Dulfu” și președintele Asociației Culturale „Familia română”, cu ocazia lansării volumelor VIII și IX ale lucrării „Patrimoniu preindustrial şi industrial în România”, realizate de renumitul cercetător amintit mai sus.
„Volker Wollmann este un om de știință de anvergură, avizat istoric și cel mai important arheolog industrial în viață, singurul care cercetează, adună, stochează și publică material documentar specific patrimoniului industrial românesc, sub egida editurii Honterus din Sibiu. Despre activitatea și preocupările ilustrului cercetător se pot spune multe, «Volki» cum este alintat, fiind printre altele și laureatul unui premiu al Academiei Române și cetățean de onoare al mai multor localități din țară (Reșița, Brad, Călan, Bistrița etc.)”, a declarat Teodor Ardelean. De asemenea, vorbitorul a spicuit o parte din comentariul acad. Marius Porumb, referitor la volumul VIII din monumentala lucrare „Patrimoniu preindustrial şi industrial în România”, care în opinia reputatului om de știință „reprezintă o excepțională cercetare privind clopotele turnate din evul mediu până în prezent, în spațiul carpato-danubiano-pontic”.
Fiind invitat să-și exprime câteva gânduri referitoare la volumele prezentate, Volker Wollmann a făcut o incursiune în istoria clopotului din România, ca produs al turnătoriilor, motivând apariția volumului VIII, prin faptul că nu a reușit în primul volum, din 2010, să cuprindă date și informații despre acest obiect, din lipsă de timp necesar pentru documentare. Clopotele sunt prezentate după criteriile geografic și cronologic, pe localități și ateliere, fiind evidențiată în mod deosebit, activitatea turnătoriei „Anton Novotny” din Timișoara unde, până în anul 1936, au fost realizate peste 7.000 de clopote.
În demersul de completare a materialului documentar una dintre sursele de inspirație a fost Turnătoria de clopote Blotor de la Satulung, pe care domnul Wollmann a vizitat-o în anul 2019 și unde s-au turnat peste 4.000 de clopote, după cum a mărturisit doamna Elena Borota Stoica, administrator.
Ștefan Blasko, director general al companiei Electrosistem a vorbit despre multiculturalitatea din această zonă de nord-vest a Transilvaniei și, referindu-se la producerea clopotelor, a ținut să menționeze că acestea se diferențiază după geometria constructivă și aliajul folosit la turnare.
Au mai luat cuvântul:
Nicolae Bud, inginer minier și economist, fost deputat, Gheorghe Jurma, prozator, poet, critic şi istoric literar din Reșița, Walter Übelhart, președinte al Forumului Democrat German din Maramureș și autor al romanului „În umbra lui Shakespeare”, preot ortodox Gheorghe Pop din Seini, Mircea Bochiș, pictor și sculptor băimărean, muzeograf Lucia Pop, Ioan Denuț, directorul Muzeului de Mineralogie „Victor Gorduza” Baia Mare, conf. univ. dr. Mirela Coman, Facultatea de Științe – CUNBM-UTCN.
Agenda evenimentelor la Biblioteca Judeţeană „Petre Dulfu” Baia Mare, 24 iunie 2022 | Facebook
VIDEO
© 2022 – O producţie a Bibliotecii Judeţene „Petre Dulfu” Baia Mare | Youtube
Filmare şi editare video – Corina Şandor – Martin