Meșterului popular Dumitru Pop Tincu i-a fost decernat titlul onorific de Tezaur Uman Viu
Miercuri, 25 mai, în Sala „Bogdan Vodă” a Consiliului Județean Maramureș, a avut loc ședința consilierilor județeni. În debutul ședinței s-a desfășurat un eveniment festiv prilejuit de decernarea titlului onorific „Tezaur Uman Viu” meșterului popular Dumitru Pop-Tincu, cioplitor de cruci, continuatorul meșteșugului lui Ioan Stan Pătraș – fondatorul Cimitirului Vesel din Săpânța. Acest titlu reprezintă o inițiativă UNESCO pentru salvgardarea, păstrarea și transmiterea patrimoniului cultural imaterial, a fost acordat de Ministerul Culturii și decernat de Ionel Ovidiu Bogdan, președintele Consiliului Județean Maramureș.
În cadrul manifestării au luat cuvântul: lector dr. Natalia Lazăr – Universitatea Tehnică Cluj-Napoca – Centrul Universitar Nord din Baia Mare; dr. Mirela Barz – manager interimar al Muzeului Maramureșean Sighetu Marmației; dr. Ioan Marchiș, directorul Direcției Județene pentru Cultură Maramureș; conf. univ. dr. Ioan Mircea Farcaș, decanul Facultății de Litere, Centrul Universitar Nord din Baia Mare și dr. Teodor Ardelean, directorul Bibliotecii Județene „Petre Dulfu” Baia Mare.
În alocuțiunea sa, Teodor Ardelean îl consideră pe meșterul Dumitru Tincu un om cu valoare de simbol pentru Maramureș, țară a bisericilor de lemn, ținut al descălecătorilor de țară, țară a țărilor. Valoarea moștenirii culturale a meșterului Dumitru Pop-Tincu trebuie apreciată prin realizarea unui album care să cuprindă toate operele acestuia, elemente de identitate vizuală și materială pentru Săpânța Maramureșului. În finalul discursului său, Teodor Ardelean a mulțumit consilierilor județeni prezenți pentru „modul în care se atașează de cauzele principale, de mersul pivotant înainte al unui teritoriu drag și sfânt al neamului românesc, fascinant și etern, care este Maramureșul, inclusiv prin oameni ca Dumitru și alții de o valoare greu comensurabilă”.
La finalul evenimentului, Dumitru Tincu a mulțumit pentru demersul și onoarea de a fi primit acest titlu, iar apoi participanții au putut urmări un film de prezentare a activității meșterului popular, documentar realizat de Muzeul Maramureșean Sighetu Marmației.
A consemnat,
Ștefan SELEK,
bibliotecar
* Menționăm că acest titlu i-a fost acordat, meșterului Dumitru Tincu, de către Ministerul Culturii, prin Comisia Națională pentru Salvgardarea Patrimoniului Cultural Imaterial, la data de 6 septembrie 2021. Mai multe despre cele petrecute atunci puteți afla accesând: www.bibliotecamm.ro/stiri/dumitru-pop-tincu-a-primit-titlul-onorific-de-tezaur-uman-viu/
Sursa: Biblioteca Judeţeană „Petre Dulfu” Baia Mare | Event
…