Simpozion „Identitate românească în context tendențional: Revoluționarii români în conștiința posterității”

Sâmbătă, 20 iulie 2024, ora 14.00 – Sala de conferințe a Primăriei Ardud: Primaria orașului ARDUD și Casa de Cultură „Dr Augustin Mircea” Ardud organizează Simpozionul Național de Istorie „Identitate românească în context tendențional: Revoluționarii români în conștiința posterității”, susținut de acad. prof. dr. Ioan BOLOVAN și lect. dr. Lucian TURCU de la prestigioasa Universitate…

Vezi mai multe

Revista „Nord Literar” – 253

A apărut noul număr al revistei de cultură „Nord Literar”. Ca de fiecare dată, un conținut bogat și o ofertă de lectură pentru iubitorii de literatură și nu numai. Ion Papuc se apleacă asupra volumului „Spleen în Ardealul de Nord” al lui Dorel Macarie, un autor cu o poezie de un „realism liric amar”. „Fac…

Vezi mai multe

Iris Murdoch (1919) – Vitrină de carte la Compartimentul Multiculturalia

Dame Jean Iris Murdoch [‘mə:dək] (n. 15 iulie 1919, Dublin, Regatul Unit al Marii Britanii și Irlandei – d. 8 februarie 1999, Oxford, Anglia, Regatul Unit) a fost o scriitoare și filozoafă irlandeză, cunoscută ca autoare sub numele de Iris Murdoch. În 1978 a câștigat Premiul Booker. Sursa: https://ro.wikipedia.org/wiki/Iris_Murdoch Expoziție de carte realizată la Compartimentul…

Vezi mai multe

Vernisaj expoziţia de fotografie „A 69-a primăvară” – Video

 Asociația Artiștilor Plastici „Alexandru Șainelic” în colaborare cu Biblioteca Județeană „Petre Dulfu” a organizat în data de 26 iunie 2024, vernisajul expoziției personale de fotografie acvaprint intitulată „A 69-a primăvară”, a artistului plastic Doru Dragoș. În cadrul vernisajului au fost susţinute două momente artistice: – Recital de poezie – actor Pintican Claudiu; – Dansuri…

Vezi mai multe

Lansare de carte: „Memorii. Sancțiuni pentru merite deosebite”, de Iosif HEČKO

Vineri, 12 iulie 2024, ora 13.00, Sala de conferințe:   Biblioteca Județeană „Petre Dulfu” organizează lansarea cărții „Memorii. Sancțiuni pentru merite deosebite”, autor Iosif HEČKO, cadru didactic, sportiv de performanță, cu o longevitate remarcabilă, care continuă și astăzi, la 88 de ani. Moderator: prof. Ana Lucreția Maria Moldovan.

Vezi mai multe

Constantin Noica – personalitate proeminentă a culturii românești – Vitrină de carte

115 ani de la nașterea filosofului, eseistului și scriitorului Constantin Noica – Vitrină de carte realizată la Compartimentul Împrumut carte pentru adulți – Constantin Noica s-a născut în 12/25 iulie 1909, la Sibiu. A debutat în revista „Vlăstarul”. A urmat Facultatea de Litere și Filosofie din București. A fost bibliotecar la Seminarul de Istorie a…

Vezi mai multe

Jurnalul filatelic: Albinele de miere și importanța lor în ecosistem

Slovacia, 2023 (maximă) Apis mellifera, cunoscută sub numele de albina de miere europeană, este una dintre cele mai cunoscute și răspândite specii de albine din lume. Aceste insecte sociale jucătoare de culoare galbenă și maro sunt esențiale pentru ecosistemele naturale și pentru agricultură, datorită rolului lor vital în polenizare și producția de miere. Uganda, 2014 Chiar…

Vezi mai multe

Istoria și farmecul mărturisirii – Graiul

de Gheorghe Pârja În ultima vreme, istoria a devenit a șaptea roată în procesul educației. Am auzit teorii care aduc în față lipsa de folosință a acestei materii pentru viitorul alumnilor. Nici nu știu cum să răspund acestei rarefieri a interesului față de trecutul nostru și al altor popoare. Ba, știu! Cu pilda înaintașilor. Norocul…

Vezi mai multe

Diarium Academicum Septentrionis (LXXV)

2004. Autograf pentru Teodor Ardelean, de la Teșu Solomovici, pe pagina de gardă a cărțiiRegii României – O istorie adevărată.Carol I, Ferdinand, Carol al II-lea, Mihai I, tipărită la Editura Teșu în 2004 (204 p.).   26 martie 2007. Autograf pentru Teodor Ardelean, de la P.S. Justinian, pe pagina de gardă a cărții Grai maramureșean și mărturie ortodoxă. Prea…

Vezi mai multe

Vernisaj expoziție „Muzeul Orășenesc Baia Mare, 1904-2024”

În anul 2024 muzeele băimărene sărbătoresc 120 de ani de activitate. În acest context, în perioada mai-octombrie, Muzeul Județean de Istorie și Arheologie Maramureș implementează proiectul cultural „Muzeul Orășenesc Baia Mare, 1904-2024. Povestea noastră. 120 de ani de cultură și educație”, realizat cu sprijinul Municipiului Baia Mare. Miercuri, 10 iulie 2024, începând cu ora 12.00…

Vezi mai multe

„Ce mai citesc copiii” – Club de lectură la Filiala Traian

Filiala Traian a Bibliotecii Județene „Petre Dulfu” organizează pe perioada verii clubul de lectură „Ce mai citesc copiii”. Acesta se adresează copiilor cu vârste între 7 și 14 ani și va avea loc săptămânal, miercurea, în intervalul orar 16:00 – 18:00. „Vă așteptăm să depănăm împreună povești, să învățăm, să recomandăm cărți pe are le-am…

Vezi mai multe

A avut loc Simpozionul „Planetariul Baia Mare – 55 ani: 1969-2024””

Sub egida Consiliului Județean Maramureș și în organizarea Muzeului Județean de Științe Astronomice – Planetariul Baia Mare în colaborare cu Biblioteca Județeană „Petre Dulfu” Baia Mare, a avut loc marți, 9 iulie, în Sala de conferințe a Bibliotecii Județene „Petre Dulfu”, simpozionul „Planetariul Baia Mare – 55 ani: 1969-2024”, cu ocazia împlinirii a 55 de…

Vezi mai multe

Recomandare de lectură ‒ „Dumnezeu îți vorbește”, autor Neale Donald Walsch

– Compartimentul Împrumut carte pentru adulţi – Neale Donald Walsch este unul dintre autorii care a influențat viața a milioane de oameni din întreaga lume. Cele mai cunoscute titluri ale sale sunt fără îndoială cele din seria „Conversații cu Dumnezeu”. În cartea „Dumnezeu îți vorbeștete”, autorul ne invită să experimenăm înțelepciunea lui Dumnezeu, în toate…

Vezi mai multe