Activități interactive la Școala „Ion luca Caragiale”

Elevii din clasele pregătitoare A și Waldorf de la Școala Gimnazială „Ion Luca Caragiale” (dir. prof. Felicia Bodea) au avut parte de un complex de activități interactive (prezentare de carte interactivă și covor povestitor „Cele patru colțuri”) realizate de către bibliotecar Corina Șpan și Maria Marton. Cadre didactice implicate: Ileana Lacatiș, Crina Drența și prof.…

Vezi mai multe

„Întâlnire cu un scriitor” – activitate din cadrul proiectului „Cărțile – ferestre către lume”

Luni, 31 martie, ora 10.00, Sala de conferințe: Școala Generală „Vasile Alecsandri” Baia Mare în parteneriat cu Biblioteca Județeană „Petre Dulfu” Baia Mare, organizează activitatea intitulată „Întâlnire cu un scriitor” în cadrul proiectului „Cărțile – ferestre către lume”, ediția a doua. Invitat: scriitorul Marian Hotca. Agenda evenimentelor la Biblioteca Judeţeană „Petre Dulfu” Baia Mare, săptămâna 31 martie –…

Vezi mai multe

Agenda evenimentelor culturale la Biblioteca Județeană, 31 martie – 5 aprilie 2025

  Activități în bibliotecă Luni, 31 martie ora 10.00, Sala de conferințe: Școala Generală „Vasile Alecsandri” Baia Mare în parteneriat cu Biblioteca Județeană „Petre Dulfu” Baia Mare organizează activitatea intitulată „Întâlnire cu un scriitor” în cadrul proiectului „Cărțile – ferestre către lume”, ediția a doua. Invitat: scriitorul Marian Hotca. ora 17.00, Salonul Artelor: Asociația Artiștilor…

Vezi mai multe

Elevi de la Școala Gimnazială „Ion Popescu de Coaș” în vizită la Bibliotecă

Elevii clasei a III-a de la Școala Gimnazială „Ion Popescu de Coaș” (dir. prof. Maria Elena Opriș), coordonați de prof. înv. prim. Călina Nistor, au desfășurat la Compartimentul Împrumut carte pentru copii, o sesiune de documentare cu tema păsările, anticipând Ziua Internațională a Păsărilor (1 aprilie).     Sursa: Biblioteca Județeană „Petre Dulfu” Baia Mare…

Vezi mai multe

Vizita unei delegații din raionul Ungheni (Republica Moldova), înfrățit cu județul Maramureș

Azi, 27 martie, am primit vizita unei delegații din raionul Ungheni (Republica Moldova), înfrățit cu județul Maramureș, formată din doamna Larisa Antoci, bibliotecară la Biblioteca publică „Eugenia Moisa” din comuna Valea Mare și soțul acesteia, Alexei Antoci, primarul comunei. Ei au fost însoțiți de domnul Ion Herbil, primarul comunei Rona de Jos (Maramureș) și soția…

Vezi mai multe

„Cu mască, fără… mască..” la Școala „Alexandru Ivasiuc”

De Ziua Mondială a Teatrului (27 martie), bibliotecarele Corina Șpan și Paula Roman de la Compartimentul Împrumut carte pentru copii au realizat împreună cu elevii claselor pregătitoare A, B și C de la Școala Gimnazială „Alexandru Ivasiuc” (dir. prof. Firuța Vele) un complex de activități. Au fost prezentate cărți tematice, cărți interactive și covorul povestitor…

Vezi mai multe

„Cristalele primăverii” a fost tema discuției de ieri de la Filiala Traian

„Cristalele primăverii” sună ca un titlu poetic și delicat, care ar putea evoca imagini de frumusețe naturală. Așa cum primăvara aduce cu ea un aer proaspăt și plin de viață, metafora cristalelor poate face referire la fragilitatea și claritatea momentelor de început, la natura efemeră a frumuseții și la transformările delicate din această perioadă. Miercuri,…

Vezi mai multe

Cum a fost la conferința „Provocările gândirii – incursiune în cunoașterea omului. Certitudine și îndoială”

Miercuri, 26 martie 2025, la Sala de cenaclu a Bibliotecii Județene, a avut loc o altă întâlnire din seria de conferințe „Provocările gândirii – incursiune în cunoașterea omului”, susținute de Marcel Mureșan. Tema întâlnirii a fost „Certitudine și îndoială”. După expunere, a avut loc un schimb de păreri și dezbaterea unor puncte de vedere.  …

Vezi mai multe

Lansarea cărții „Doar împreună: alte sigilii” de dr. Gheorghe Mihai Bârlea

Lumea poeziei se îmbogățește cu o nouă apariție editorială (Editura Limes, Cluj-Napoca) menită să atingă suflete și să provoace gânduri. „Doar împreună – Alte sigilii” este titlul cărții semnate de Gheorghe Mihai Bârlea, lansată astăzi, 26 martie 2025, în Sala de conferințe a Bibliotecii Județene „Petre Dulfu” Baia Mare. Volumul este o invitație într-un univers…

Vezi mai multe

„Primele mele lecturi în bibliotecă” – cu elevi de la Școala Gimnazială „Nichita Stănescu”

„Primele mele lecturi în bibliotecă” a fost titlul activității realizate la Compartimentul Împrumut carte pentru copii, în colaborare cu elevii clasei I B de la Școala Gimnazială „Nichita Stănescu” (dir. prof. Dora Soponar), coordonați de prof. înv. prim. Adela Afrăsinei și bibliotecar Gabriela Curtuzan. Elevii au admirat expoziția „Comori din satul bunicilor” și și-au făcut…

Vezi mai multe

Julie-Victoire Daubié: pioniera jurnalismului și a educației feminine – Jurnalul filatelic

Într-o epocă în care educația superioară era predominant rezervată bărbaților, Julie-Victoire Daubié a strălucit ca un far al schimbării și al perseverenței. Ea este recunoscută drept prima femeie din lume care a obținut o diplomă de licență, deschizând astfel drumul pentru femeile din întreaga lume către învățământul superior și profesii care le erau anterior interzise.…

Vezi mai multe

Cărțile, doctorul nostru: Bolile sistemului osteoarticular și muscular și simptomele lor – Expoziţie de carte

  Expoziția cu tema „Cărțile, doctorul nostru”, cuprinde o selecție inedită de cărţi, care oferă informații importante, legate de afecțiunile și simptomele bolilor sistemului osteoarticular și ale sistemului muscular, dintre care amintim: osteoporoza, fracturile, tumorile oaselor, osteoartrita, poliartrita reumatoidă, vasculitele, guta, bolile mâinilor și ale picioarelor, distrofia musculară, afecțiunile mușchilor și multe altele. Expoziţie de…

Vezi mai multe

Femei și fete în astronomie

Femei și fete în astronomie La Compartimentul Împrumut carte pentru adulți a avut loc o activitate dedicată femeilor care au excelat în domeniul științei și tehnicii, în special doamnelor care au ales ca domeniu de activitate astronomia. Au participat elevii clasei a IX-a C de la Liceul Teoretic „Emil Racoviță” Baia Mare și elevi din…

Vezi mai multe

„Ziua Citirii Cărților lui Tolkien” la Școala Gimnazială „Nicolae Iorga”

Marți, 25 martie, bibliotecarele Corina Șpan și Laura Zah de la Compartimentul Împrumut carte pentru copii au desfășurat în colaborare cu elevii clasei a III-a A Step by Step și ai clasei a IV-a D de la Școala Gimnazială „Nicolae Iorga” (dir. prof. dr. Codruța Cozma), coordonați de cadrele didactice Vanda Selek, Andreea Chirilă, Diana…

Vezi mai multe

130 de ani de la inaugurarea liniei de cale ferată îngustă Ardusat – Șomcuta Mare – Jurnalul filatelic

Astăzi aniversăm un moment semnificativ din istoria transportului feroviar din nord-vestul României: 130 de ani de la inaugurarea liniei de cale ferată îngustă Ardusat – Șomcuta Mare. Construită la sfârșitul secolului al XIX-lea, această linie a avut un rol esențial în dezvoltarea economică și socială a regiunii, facilitând transportul de mărfuri și pasageri între localitățile…

Vezi mai multe

„Educație și voluntariat”- masă rotundă în cadrul proiectului „Ne pregătim în bibliotecă pentru bacalaureat”

Azi, 24 martie, în Sala de Conferințe, s-a desfășurat activitatea „Educație și voluntariat” – masă rotundă în cadrul proiectului „Ne pregătim în bibliotecă pentru bacalaureat”. Scopul activității a fost conștientizarea elevilor privind importanţa implicării lor şi a adulţilor în acţiuni de voluntariat şi aducerea în prim plan a domeniilor în care se poate activa ca…

Vezi mai multe

Lansarea volumului „Umbre pe oglinda lumii” de Florica Bud

  Sâmbătă, 22 martie, la Shura Bistro Caffe din Baia Mare, cultura și prietenia s-au întâlnit într-un eveniment special – lansarea volumului de pamflete „Umbre pe oglinda lumii” al scriitoarei Florica Bud, o voce distinctă și apreciată în literatura contemporană. Moderatorul evenimentului a fost criticul literar Săluc Horvat, iar despre volum au vorbit cu pasiune…

Vezi mai multe

Vecinătate și bună vecinătate în relațiile internaționale

Lansare de carte și conferință: „Vecinătate și bună vecinătate în relațiile internaționale” În premieră, Sala Europa a Primăriei Municipiului Baia Mare a găzduit în 21 martie un eveniment de referință pentru peisajul editorial și diplomatic românesc: conferința „Vecinătate și bună vecinătate în relațiile internaționale”, prilejuită de lansarea volumelor „Lebăda Neagră de pe Balaton” și „Lebăda…

Vezi mai multe

Activități complexe la Grădinița cu Program Prelungit Nr. 25

Cu ocazia Zilei Internaționale a Poeziei (21 martie) și a Zilei Mondiale a Apei (22 martie), cele mai frumoase cărți cu poezii și cele mai interesante cărți, care vorbesc despre importanța apei pe Pământ, au fost prezentate de către bibliotecar Corina Șpan preșcolarilor din grupele mijlocii și mari, coordonați de cadrele didactice: Alexandra Bota, Sibilia…

Vezi mai multe