Artistul francez Vincent Claude Van-Waeyenberghe a revenit la Baia Mare cu o amplă expoziție de 74 de tablouri modelate în cupru, aur și argint. Van-Waeyenberghe a fost numit și artistul care „frământă aur” sau artistul care a inovat „nobiloplastia”, datorită metalelor nobile, aur și argint, în care a desăvârșit portrete și teme biblice din Vechiul Testament.
Vernisajul expoziției a avut loc miercuri, 15 septembrie 2021, ora 14.00 în holul mare al Biblioteca Județeană „Petre Dulfu” Baia Mare. Expoziția va fi deschisă pentru public până în data de 30 septembrie 2021.
Evenimentul a fost moderat de dr. Teodor Ardelean, directorul Bibliotecii Județene „Petre Dulfu”, care a apreciat buna colaborare a artistului francez cu comunitatea băimăreană, o relație care a început în 1999, cu ocazia primei expoziții la Baia Mare, desfășurată la Biserica „Sf. Nicolae”, citându-l în același timp pe Claude-Levi Strauss cu privire la conceptul de artă și percepția ei în diferitele epoci ale dezvoltării societății umane:
„Acesta este glasul lucrărilor care vin în întâmpinarea sufletelor dumneavoastră. Arta este o dimensiune specială a omenirii, în măsura în care comunitățile sunt în stare să o aprecieze. O dovedește un mare cercetător al fenomenului, Claude-Levi Strauss, atunci când vorbește despre sălbăticie, barbarie și civilizație, ca stadii de dezvoltare ale omenirii. În primele două nu se discută despre artă. Ceea ce săvârșim azi aici este o procedură de ritual modern, firească, necesară și de bun augur. Aici există numai chemarea artei. Provocarea de azi este un punct dintr-un calendar de devenire pe care maestrul Vincent Claude Van Waeyenberghe îl are pe dimensiunea de relație dintre sinele și personalitatea sa și comunitatea noastră.
Artistul Van Waeyenberghe este un exemplu de destin spectaculos, de ceea ce înseamnă combinatorică lingvistică, socială, etnică și confesională. Este născut în orașul Fez, din Maroc, loc exponențial pentru cultura islamică, apoi a îmbrățișat pasiunea pentru artă și cultul mozaic într-un kibuț din Israel și a fost validat ca artist la Reims, în Franța, țară prin excelență catolică. Vă invit să priviți cu mirare la aceste tablouri, ceea ce vedeți aici este artă pentru că fiecare lucrare transmite un mesaj cultural profund”.
Profesorul de muzică Ioan Săcălean a apreciat talentul artistic al creatorului, iar prof. Delia Muntean a subliniat entuziasmul și bucuria cu care elevii s-au apropiat de lucrările expuse.
La întâlnirea cu artistul au venit: elevii clasei a XI-a de la Colegiul Național „Vasile Lucaciu”, coordonați de prof. dr. Delia Muntean, bibliotecari, scriitori, artiști plastici, și oameni de cultură din urbe, care au admirat frumoasele lucrări expuse în holul mare al bibliotecii.
Vernisaj: Miercuri 15 septembrie 2021, ora 14:00;
Expoziție: 15 – 30 septembrie 2021.
Sursa: Redacția „e-Bibliotheca septentrionalis” | Biblioteca Judeţeană „Petre Dulfu” Baia Mare