În preajma aniversării a 146 de ani de la nașterea sculptorului român Constantin Brâncuși, Biblioteca Județeană „Petre Dulfu” a organizat vernisajul expoziției de artă fotografică intitulată „Brâncuși – pași spre infinit”, cuprinzând o selecție de fotografii din proiectul cultural „Brâncuși – calea nesfârșită a luminii”, expoziție personală a artistului fotograf băimărean Tudorel Ilie, aflată sub patronajul Comisiei Naționale a României pentru UNESCO.
Din cauza pandemiei, au participat la eveniment doar colegii din bibliotecă, aduși împreună de gestul colaboratorului nostru Tudorel Ilie, care și-a așezat cele 16 exponate pe simeze respectând modelul filosofic și traseul gândit de marele sculptor, Constantin Brâncuși pentru Calea eroilor de la Târgu Jiu, care cuprinde Masa tăcerii, Aleea scaunelor, Poarta sărutului și Coloana infinitului.
Introducerea în atmosfera evenimentului a fost făcută de dr. Teodor Ardelean, directorul bibliotecii care a declarat: „Cultura și arta sunt forme de manifestare ale omului, de la cel al Renașterii până la cel contemporan, care funcționează într-un compliniu de armonie, viața întreagă trebuie să fie așezată pe frumos, precum această expoziție pe simeze.”
Dr. Teodor Ardelean a făcut o paralelă între Complexul monumental de la Târgu Jiu și Ansamblul monumental de la Moisei, realizat de sculptorul băimărean Gheza Vida, în memoria celor 29 de români, uciși de horthyști, în 14 octombrie 1944. La rândul său, Tudorel Ilie a subliniat legătura dintre cei doi artiști identificată la nivelul sursei de inspirație: cultura tradițională românească, cu elemente comune pentru Oltenia și Maramureș, cu exemple de motive regăsite atât pe fusul cu zurgălăi și covorul maramureșena, cât și pe stâlpii de pridvor ai caselor oltenești, care l-au inspirat pe Brâncuși în realizarea capodoperei sale: Coloana fără sfârșit. Apoi artistul fotograf a punctat câteva momente importante din biografia marelui sculptor modern Constantin Brâncuși: copilăria din satul natal, sosirea la Paris și primirea sa în atelierul sculptorului Auguste Rodin, de unde a plecat în căutarea propriului destin.
În intervenția sa, Tudorel Ilie a evocat și activitatea de fotograf, mai puțin cunoscută de către public, a genialului artist român amintind despre autoportretul celebru din atelierul său din Impasse Ronsin, realizat cu un declanșator de la distanță, fapt inedit pentru acea perioadă, precum și fotografiile de la realizarea Coloanei fără sfârșit. La final, Tudorel Ilie a vorbit și despre moștenirea culturală a marelui artist, dând exemplul unei clădiri impresionante, realizată după modelul Coloanei infinitului, un zgârie-nori (Soho Gubei) din Shanghai (China) pe care a avut ocazia să o viziteze.
Evenimentul a fost organizat în parteneriat cu Asociația Artiștilor Fotografi din România, Consiliul Județean Maramureș, Uniunea Creatorilor Profesioniști din România, Asociația Eurofotoart Oradea și Clubul foto-video „Millenium” Baia Mare. Expoziția poate fi vizitată în Holul mare al bibliotecii, în perioada 18 februarie – 16 martie 2022.
Vernisajul a avut loc vineri, 18 februarie 2022, ora 10.00, în Holul Mare al Bibliotecii Județene „Petre Dulfu” Baia Mare.
Sursa: Ștefan Selek, bibliotecar
Biblioteca Județeană „Petre Dulfu” Baia Mare
Galerie