Aflat la ieșirea din Sighetu Marmației spre Bârsana pe DN19, Cimitirul Săracilor a fost declarat ca „ansamblu de interes naţional” dedicat memoriei deţinuţilor politici morţi sau executaţi în închisorile, lagărele şi deportările comuniste, precum şi memoriei partizanilor ucişi în luptele cu Securitatea.
Este împrejmuit cu un gard din conifere care înfățișează harta României iar municipiul Sighetu Marmației este marcat pe această hartă cu o cruce și un altar sub care au fost depuse urne cu pământ din alte locuri de represiune din țară.
Pe parcursul secolului XX a servit ca loc de înmormântare al săracilor și al persoanelor fără adăpost, pe cheltuiala primăriei.
Între 1950 și 1954, în perioada comunistă, în acest loc au fost îngropați fie individual, fie în gropi comune, deținuții politici ai închisorii de exterminare Sighet. Printre aceștia se numară Iuliu Maniu, Daniel Ciugureanu, Constantin I. C. Brătianu, Gheorghe Brătianu și mulți alții.
Amenajarea sa a început după 1997, când Memorialul Victimelor Comunismului şi al Rezistenţei a fost declarat – prin legea nr. 95 – „ansamblu de interes naţional”. Cimitirul mai cuprinde câteva zeci de plăci de andezit pe care sunt sculptate nume ale cetăţenilor români morţi în deportările din Uniunea Sovietică. Ele completează numele morţilor din închisori şi lagăre, parţial înregistrate pe plăcile din curtea Memorialului.
În 2012 a fost ridicată de către Fundaţia Academia Civică o Poartă a Memoriei, proiectată de arhitectul Ștefan Radocea, care ţine loc şi de clopotniţă. Inspirată din motivul biblic al Scării Vieţii, poarta evocă în acelaşi timp o carte deschisă, prin deschizătura căreia poate fi văzut, în perspectivă, ansamblul arhitectural.
Este un mod simbolic de a-i celebra pe nenumăraţii luptători care şi-au dat libertatea şi viaţa pentru democraţie, înfruntând dictatura comunistă şi ateistă.
(1 noiembrie 2021)
de Adrian Man
Biblioteca Judeţeană „Petre Dulfu” Baia Mare
Web-master: www.bibliotecamm.ro
Co-fondator: Revista „Tactica și Strategia”
Surse: Memorialul Victimelor Comunismului și al Rezistenței – Cimitirul Săracilor | Wikipedia