În data de 3 octombrie, la Șomcuta Mare, a avut loc o dublă manifestare: inaugurarea Centrului Multifuncțional „Cetate” și lansarea cărții „Țara Chioarului. Istorie: 1319-1876”, autor prof. Simion Ciurte, volum apărut la editura Pandaprint, Baia Mare, 2024.
Moderatorul lansării de carte a fost dr. Teodor Ardelean, directorul Bibliotecii Județene „Petre Dulfu” Baia Mare, care a evidențiat faptul că „suntem contemporani cu o lansare de elită, care pune în valoare istoria frământată a uneia dintre cele mai reprezentative zone ale Ardealului – Țara Chioarului”.
Au luat cuvântul: doamna subprefect Crina Chilat; conf univ dr. Florian Roatiș, lector univ. dr. Ilie Gherheș, prefațatorul volumului; primarul orașului Șomcuta Mare, Gheorghe Buda, prof. Alina Talpoș, președinta Despărțământului ASTRA Șomcuta Mare; prof. Ana Nagy, iar în final autorul a mulțumit publicului pentru prezența la acest eveniment. Din partea Bibliotecii Județene „Petre Dulfu” Baia Mare au participat: șef serviciu Relații cu publicul Alina Lemnean, bibliotecar Elena Ștreang și bibliotecar Nicu Oanță.
Lect. univ. dr. Ilie Gherheș a scris în prefața volumului: „Simion Ciurte pare că umblă la robinetul istoriei suferinței noastre și repune în circuitul istoriografic și de idei foarte multe date istorice, statistice, care coagulează conținutul evenimentelor abordate, într-un mod convingător, cu argumentele dascălului implicat. Aflat la vârsta senectuții, distinsul autor a reușit să ne dea o carte despre sinea noastră etno-istorică, conturând chiar un profil distinct al identității chiorene, cu acribie de manual, dar și cu multă emoție. Orice carte de istorie, și cu atât mai mult o monografie, este o fereastră către trecut, una cu mai mulți „ochi”, scrisă la persoana întâi plural, atrăgând trecutul mai aproape, smulgându-l uitării și nelăsându-l să fie un tărâm înstrăinat, nepopulat, confirmând că fără de înaintași, ne-am simți însingurați în istorie”.
Sursă: Biblioteca Județeană „Petre Dulfu” Baia Mare – Facebook