Lansare de carte
O altă carte-tezaur lansată, în Sala de conferințe a Bibliotecii Județene „Petre Dulfu”, este semnată de Gheorghe Jurma și Erwin Josef Țigla. Albumul „Monumentele Eminescu”, editat de Editura Banatul montan din Reșița, în condiții tipografice de foarte bună calitate, „propune o panoramă reprezentativă a monumentelor închinate lui Eminescu (autorii)”.
Volumul este rezultatul unor lungi călătorii (peste 25000 km) și cercetări, pentru a descoperi monumente ale celui care reprezintă „expresia integrală a sufletului românesc (N. Iorga)”.
În cadrul acestei întâlniri sub semnul lui Eminescu, din 28 iunie, moderatorul activității, dr. Teodor Ardelean a oferit o diplomă de excelență domnului Gheorghe Jurma, cu ocazia lansării la Baia Mare, a cărții-album „Monumentele Mihai Eminescu”.
În afara monumentelor din țară, autorii s-au ambiționat să cuprindă în album și unele aflate în afara granițelor, acceptând provocarea unor lungi călătorii, dintre care, de departe, se detașează cea de la Havana, pentru a imortaliza bustul lui Eminescu aflat în cel mai îndepărtat loc față de țară. Publicul prezent, impresionat de efortul depus pentru realizarea albumului, a avut o atitudine apreciativă, exprimându-și aceste gânduri în alocuțiuni pe marginea operei lansate.
„Este o onoare și o bucurie în același timp, să prezentăm această carte la Baia Mare. Pentru această carte am primit Premiul Uniunii Ziariștilor Profesioniști din România”, a declarat Erwin Țigla.
„Cel mai mare poet al lumii în limba română este Mihai Eminescu. Cartea reprezintă o călătorie de la Botoșani, locul de naștere, prin Moldova, Transilvania și prin locurile pe care le-a străbătut poetul de-a lungul vieții sale”, a declarat eminescologul Gheorghe Jurma.
Dr. Teodor Ardelean a primit, la rândul său, o diplomă de excelență pentru promovarea cărții reșițene în județul Maramureș, din partea Forumului Democratic al Germanilor din Caraș-Severin (președinte Erwin Josef Țigla) și Asociația Germană de Cultură și Educație a Adulților Reșița și medalia „Reșița – 250 de ani de industrie”, emisă în anul 2021. Pe lângă aceste distincții, cei doi autori reșițeni i-au oferit mai multe cărți, dintre care amintim: „Muzeul de locomotive Reșița”, „Semmeringul bănățean: calea ferată Oravița – Anina”, „250 de ani de foc nestins la Reșița”, precum și câteva titluri din colecția Eminescu, noutăți editoriale ale editurii TIM din Reșița.
În afara celor doi autori, au mai luat cuvântul: preot Gheorghe Pop din Seini; profesor Mihai Pop, inspector general al Inspectoratului Școlar Județean Maramureș; conf. univ. dr. Florian Roatiș și dr. Ilie Gherheș.
…