Ziua de Mărțișor a anului 2024 a vestit nu doar venirea primăverii pe meleagurile Maramureșului istoric, la Vişeu de Sus, ci și a intrării în spațiul cultural a cărților profesorului Aurel Ghilezan dedicate unor Oameni de seamă ai Maramureșului voievodal. Deși doar ultimul dintre cele patru volume a ieșit de sub tipar acuma recent, toate au fost lansate împreună cu acest prilej, fiindcă pandemia de covid-19 a pus piedici insurmontabile la vremea apariției primelor trei, respectiv în anii 2020 (vol. I, 257 p.), 2021 (vol. II, 348 p.) și 2022 (vol. III, 355 p.).
Momentul festiv nu a fost ales întâmplător, fiindcă autorul împlinește frumoasa și venerabila etate de 85 de ani la doar două zile distanță, adică pe 3 martie, astfel încât numerosul public prezent pentru a-i celebra cărțile a avut prilejul să-i celebreze și aniversarea.
Dintru început, delegația Bibliotecii Județene „Petre Dulfu” Baia Mare, condusă de domnul director dr. Teodor Ardelean, pe care l-au însoțit Adrian Man – designer web, Dorin Mutter – administrator și Gabriel Stan – bibliotecar, a fost întâmpinată de însuși protagonistul evenimentului, care avea deja totul pregătit, deși am ajuns devreme, respectiv sala Casei de Cultură Vișeu de Sus a fost decorată cu câteva expoziții care spun multe despre polivalentul autor: cele 9 cărți aliniate frumos pe masa prezidiului; în spate, pe perete, atârnate câteva aparate de fotografiat din colecția autorului, pe lângă cele expuse pe o masă alăturată, dovadă elocventă a unei pasiuni de o viață; pe flancuri, două panouri cu o hartă ilustrativă și decupaje de ziar cu pelerinajele prin țară, prin Europa și în Țara Sfântă, povestite tot de autor în cotidianul Graiul Maramureșului, ziar la care a colaborat nu mai puțin de 40 de ani; în altă parte, un colaj de fotografii cu absolvenți de-ai Domniei Sale de-a lungul unei cariere de 42 de ani în învățământ (începând cu anul 1963 și până la pensionare, toți la Liceul „Bogdan-Vodă” din Vișeu de Sus); nu în ultimul rând, câteva clasoare cu timbre filatelice colecționate pe parcursul anilor, pasiune pe care i-o împărtășesc.
Alături de autor era prezentă și colega noastră bibliotecar Gabriela Szerasz, care ne-a urat, la rândul ei, bun venit și ne-a introdus în atmosfera localului cu aceeași proverbială ospitalitate maramureșeană.
Nu bine apucăm să ne salutăm cu autorul și cu Gabriela și să cuprindem cu privirea întreg aranjamentul sălii, că sosește și gazda noastră, directoarea Centrului Cultural-Social Vișeu de Sus, domnișoara dr. Anuța Pop, care ne salută cu căldură și prietenie pe fiecare dintre noi și acceptă cu disponibilitate să ni se alăture în câteva ipostaze fotografice, alături și de sărbătorit. Și care s-a dovedit a fi și sufletul petrecerii, atât la propriu, cât și la figurat.
Așa că am putea spune că am fost de-a dreptul răsfățați și că am avut parte de toate ingredientele pentru a ne familiariza cu ambientul înainte de a ne racorda la solemnitatea momentului festiv.
Înainte să înceapă „ostilitățile” (în fapt, amabilitățile), șugubăț cum îl știe toată lumea, domnul Ghilezan propunea unora și altora să-i imortalizeze cu aparatul polaroid: dar, surpriză, din aparat ieșea nu fotografia, ci un desen caraghios desenat pe o bucată de carton, spre hazul și buna dispoziție a martorilor la farsă.
În prezența câtorva zeci de oameni, dintre care o seamă chiar de seamă, și majoritatea din Maramureșul voievodal, lansarea cărților lui Aurel Ghilezan a fost moderată de directoarea-gazdă Anuța Pop, cu competență și profesionalism, dar și cu multă dezinvoltură, nedisimulându-și nici apropierea și prietenia deosebite față de autorul omagiat. Citatul din Eugen Ionescu din preambulul prezentării ei a fost unul cât se poate de nimerit pentru a-l descrie pe Ghilezan: „Un scriitor nu îşi ia niciodată vacanţă. Viaţa înseamnă pentru el fie să scrie, fie să se gândească la ce va scrie”. Desigur, cu excepția momentelor în care citește, fiindcă autorul nostru este și un avid cititor, bucurându-se ca un copil de absolut orice carte (sau revistă) care îi intră în posesie.
Contrar uzanței, întâi a luat cuvântul autorul Aurel Ghilezan, urmat de primarul Vasile Coman, care i-a oferit şi o Diplomă de excelenţă sărbătoritului, succedat, pe rând, de profesorul Grigore Coman, „delegat pe partea de sport al Liceului Teoretic «Bogdan-Vodă» să ia cuvântul” – cum s-a exprimat Anuța Pop –, din postura de fost elev al profesorului Ghilezan şi, la rându-i, devenit profesor de sport și antrenor, de părintele Grigore Andreica, care și-a intitulat discursul prin cuvintele „Un bănățean nemândru”, de parodistul Lucian Perța, care n-a pregetat să facă anumite șotii, dar care, surprinzător, de data aceasta i-a pregătit sărbătoritului o surpriză cât se poate de serioasă, de solemnă: un acrostih de „LA MULȚI ANI AUREL GHILEZAN”, de domnul director dr. Teodor Ardelean, care a avut, ca de obicei, cel mai consistent discurs şi care, cu franchețea-i binecunoscută, n-a pregetat să menționeze și câteva dintre scăderile volumelor, cum ar fi inechitățile și redundanțele, prozatorul Gavril Ciuban, inventatorul Vasile Năsui, cel mai vechi elev al profesorului Ghilezan, din anul 1963, iar punctul final – cel de pe „i” – a fost pus de ginerele sărbătoritului, colonel dr. ing. Daniel Mic, care, ca reprezentant al familiei, așa cum s-a considerat, a avut un discurs foarte frumos, lipsit de patetism și, totuși, de o intensitate emoțională ridicată.
Evenimentul s-a încheiat cu o frumoasă și inedită surpriză oferită de Centrul Cultural Vișeu de Sus, respectiv, cum s-a exprimat directoarea Anuța Pop, „cele patru volume în versiunea «reeditată»” – adică un tort în forma celor patru volume suprapuse, respectând inclusiv coloratura cotoarelor. Mai târziu, am avut bucuria să și „răsfoim” și să savurăm, gustativ, aceste volume.
În încheiere, facem menţiunea că în cele patru volume sunt cuprinşi, cumulativ, 127 de oameni de seamă, dintre care 84 deţin titlul ştiinţific de doctor.
La mulți ani! și din partea noastră, dragă domnule Aurel Ghilezan, și la cât mai multe „progenituri spirituale” publicate!
Gabriel STAN
bibliotecar la Biblioteca Judeţeană „Petre Dulfu” Baia Mare
Foto: Adrian MAN, Gabriela SZERASZ